Érdekességek a sebkezelésről

Magyar Sebkezelő Társaság


Tudta-e ön, hogy...

…az őszirózsafélék közé tartozó rézvirág (legényvirág vagy legényrózsa) gumóját sebgyógyítóként, de megsebesítés és több betegség ellen babonás célokra is használták?

…a Hunyadi Mátyás király gerincébe 1467-ben fúródott nyílvesszőt csak 4 évvel később távolította el egy svájci sebész, Hans von Toggenburg, aki kataplazmával gennyezést okozva távolította el?

…a Johnson & Johnson társalapítója, Robert Wood Johnson I. az 1890-es években kezdett el száraz hővel, gőzzel és nyomással sterilizált gézt és kötszert gyártani?

…a cinkben gazdag burgonyalé elősegíti a sebgyógyulás felgyorsulását?

…a perzsák különféle felszíni sebek, törések, de akár tuberkulózis, vagy fekélyek kezelésére is használták a mūmiyā nevű szert, amely lényegében nem volt más, mint természetes bitumen? A görögök pissasphaltus néven hivatkoztak rá.

…a vadgesztenye egyebek mellett értágulatok okozta ödémák és visszeres lábszárfekélyek kezelésére is ajánlott?

…a lándzsás útifüvet a népi gyógyászatban vágott és gennyes sebekre, nehezen gyógyuló fekélyekre (is) alkalmazták?

…régen a kukoricabajuszból és a buroklevelekből készült borogatással segítették a gennyes sebek gyógyulását?

…azok, akiknek krónikus fekélyei vannak (pl. lábszárfekély), gyakrabban szenvednek a csonthártyák gyulladásától?

…a lábszárfekély előfordulási aránya a becslések szerint 0,1% és 0,3% között van az Egyesült Királyságban?

…az ajurvédikus és a kínai gyógyászatban már régóta használják a kurkumát gyulladás csökkentésére, valamint az emésztési zavarok, sebek és fertőzések kezelésére?

…Moys nádor 1270-ben a sebek megítélésénél a hüvelyket vezette be mértékegységnek, s az okozásáért járó büntetést egységenként 60 dénárban szabta meg?

…a napraforgó olaját a népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták?

…Kínában már több ezer évvel ezelőtt is megfigyelték, hogy mágnesesség jelenlétében gyorsabban gyógyulnak a sebek és a csonttörések?

…a népi gyógyászatban a lábsaroktörésre vagy a gennyes sebre avas szalonnát is tettek?

…a tébolydába zárt Semmelweis Ignácot fizikailag bántalmazták, s az így keletkezett nyílt sebei elfertőződtek, ami szepszishez, s a gyors halálához vezetett?

…IV. Béla, magyar király 1242-ben egyik rendeletében szabályozta, hogy az áldozat sebét kezelő orvos a bántalmazó részéről milyen díjazásban részesüljön?

…Alfonso Ferri (XVI. század), a pápai udvarban működő nápolyi orvosdoktor a lőtt sebek összetett jellegét hangsúlyozta (égés, zúzódás, horzsolás, törés, méreg), ahol az égett sebet égetéssel szárítva lehet gyógyítani? Szerinte a lőpor, amit a golyó visz a sebbe, mérgezett.

…a cickafark (Achillea millefolium) a legendás görög hősről, Akhilleuszról kapta nevét, s a trójai háborúban sebtisztításra és vérzéscsillapításra használták?

…a diófalevél jó a bőrkiütésekre, kelésekre, visszérsebekre, rovarcsípésekre, valamint napszúrásra és égési sebek kezelésére is?

…a csipkebogyót a napégés kezelésére használják, de a sebek hegesedés utáni nyomait is enyhíti?

…az első sebtapaszt a Johnson & Johnson gyapotvásárlásért felelős alkalmazottja, Earle Dickson alkotta meg?

…a XIX. században a brit Hampshire-ben tehénlepényt alkalmaztak a sebek meleg borogatására, a bőr alá fúródott szálkák (szilánkok) eltávolításának megkönnyítésére, valamint a tályog megérlelésére?

…Hans von Gersdorff a lőtt sebek kezelésénél üszkösödés esetén az amputálást javasolta megoldásként, az épen maradt részektől kezdve azt?

…Kapisztrán Jánosra úgy tekintettek mint a pestis specialistájára, aki nagy bátorsággal ápolta a betegeket, mosta ki sebeiket?

…a XVIII. században a szifiliszes sebeket meszes, timsós vízzel mosogatták, belsőleg és külsőleg kénesőt (higanyt) használtak?

…a legenda szerint a sebek gyógyítására alkalmas vérfűre Attila fia, Csaba királyfi bukkant rá?

…az áfonyalevet régóta használják fertőzések ellen és a sebgyógyulás gyorsítására?

…Johannes Beris, a Lotharingiából, Metz mellől származó sebész (XV. század) alma formájúra összegöngyölt vásznat használt a seb biztos lekötéséhez?

…egy mintegy 2500 évvel ezelőtti indiai leírás szerint sebvarró fonalként a lószőr, a bőrcsíkok és az állati inak mellett pamutot és kéregrostokat is használtak?

…sokak szerint a vörös fény terápia segítséget nyújthat a fájdalom, a gyulladásos folyamatok, az arthritis és a sebek kezelése során?

…az ausztrál őslakosok eukaliptuszleveleket használtak a sebek kezelésére és a fertőzés megelőzésére?

…a népi gyógyászatban a hurka kifőzése után fennmaradt zsiradékot tették a sebekre, bőrrepedésekre?Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!