Hazai (vonatkozású) szakmai hírek

Magyar Sebkezelő Társaság


A különböző eredetű fertőzött sebek negatív nyomású sebkezelése során észlelt bakteriális flóra eltérése pálcás és szivacsmintás tenyésztések során - Akjournals.com
Szabóné Révész Erzsébet, Montskó Valéria, Altorjay Áron, Jakab Gabriella és Hangody László (Székesfehérvár, Budapest - Orvosi Hetilap) cikke. A negatív nyomású kezelés során a szivacsmintás tenyésztések többletinformációt hordozhatnak a pálcás mintavételhez képest. A szivacsból kitenyésztett, döntően Gram-negatív kórokozók módosíthatják a kezelés során az antibiotikumválasztást és a sebkezelést.


A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a HARTMANN-RICO Hungária Kft.-vel együttműködésben pályázatot hirdet szakdolgozók részére.
A pályázat témakörei: Sebkezelés, Fertőzésmegelőzés
Beküldési határidő: 2023. november 1.


Az MGYT Kórházi Gyógyszerészeti Szervezetének II. Szegedi Szakmai hétvégjén - mások mellett - a nyomási fekély megelőzése és sebkezelés témakörben tartott egy prezentációt József Gergely András, részletezve a decubitus jellemzőit, és ezeknek a sérüléseknek a hatékony kezelését.


Geriátriai sebellátás: megelőzés és komplexitás - Medicalonline.hu
A geriátriai sebellátás komplex megközelítést igényel, mert az idős betegeknél gyakran multimorbiditás okozta elesett általános állapot következtében alakulnak ki a különböző sebek. A sebbel élő betegek esetében az ápolási idő kitolódik, és jelentősen emelkednek a költségek is...


Évente 250 embert kezelnek égési sérülésekkel a debreceni klinikán - Dehir.hu
Égési sérülések sürgősségi ellátásától kezdve a sebészi műtéteken át, egészen az égésrehabilitációig, a szakterület valamennyi ágával foglalkozik a Magyar Égési Egyesület konferenciája...


Pdf formátumban letölthető Bende Balázs, Lovászi Borbála, Szűcs Diána, Monostori Tamás, Kun-Varga Anikó, Shahram Parvaneh, Göblös Anikó és Veréb Zoltán: Innovatív eljárások a sebgyógyításban című, a Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle 2023/2. számában megjelent cikke. A dolgozattal Kemény Lajos professzor urat köszöntötték 19. tanszékvezetői jubileumán.


A felfekvés (decubitus) ellátásának és megelőzésének szakmapolitikai megközelítése - Akjournals.com
Megjelent Cseh Borbála, Kincses Gyula, Balogh Zoltán Balogh és Dózsa Csaba László (Budapest, Miskolc) cikke.


Sebkezelési vonatkozású téma is szerepel az Országos Doktori Tanács témakirásai között: Biomarkerek vizsgálata különböző típusú sebekben és infektív és nem infektív gyulladásban, továbbá a sebgyógyulás pathomechanizmusának vizsgálata. Intézmény: Debreceni Egyetem.


A szervezők kérésére ezúton hívjuk fel a figyelmet, hogy a Magyar Stroke Társaság XVII. Kongresszusa és a Magyar Neuroszonológiai Társaság XIV. Konferenciája Siófokon, 2023. augusztus 31. és szeptember 2. között kerül megrendezésre. E rendezvényekkel párhuzamosan zajlik majd a VII. Stroke Szakdolgozói Vándorgyűlés is.


Átadták a Richter Érdemérem Díjakat és a különdíjakat - Weborvos.hu
Az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző szakorvosa Dr. Rozsos István Ph.D., MBA., sebész és érsebész szakorvos lett, aki végtagmentő applikációjával és a műtéti technika fejlesztésére való ötletével érdemelte ki a rangos elismerést...


Egy orvos is Pro Urbe díjat kapott Debrecen napján - Weborvos.hu
Kitüntették Juhász István tanszékvezető egyetemi tanárt sebészt, bőrgyógyászt, onkológus szakorvost...


A Biomedical Journal of Scientific & Technical Journal folyóiratban megjelent Dr. Hevér Tímea: Treatment of Chronic Lower Limb Wounds and Limb-Salvage Surgery in Diabetic Patients (Krónikus alsó végtagi sebek kezelése és végtagmentő sebészet cukorbetegeknél) című tanulmánya.


A Biomedical Journal of Scientific & Technical Journal folyóiratban megjelent Dr. Hevér Tímea: Treatment of Chronic Lower Limb Wounds and Limb-Salvage Surgery in Diabetic Patients (Krónikus alsó végtagi sebek kezelése és végtagmentő sebészet cukorbetegeknél) című tanulmánya.


A sebgyógyulás is szóba kerül Nagy Zoltán Zsolt: A szemészeti lézersebészettől a génsebészetig című székfoglaló előadásán. Időpontja: 2023. február 15.


A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és az MGYT Gyógyszertechnológiai Szakosztálya továbbképzésén (Budapest, 2023. február 25.) egyebek mellett elhangzik majd a Uhljar Luca: A sebkezelés jövője avagy antibiotikum-tartalmú nanoszálak fejlesztése c. előadás is.


A EWMA várja a jelentkezést a Educational Programme - International 2023-ra. A nemzetközi program egyéni felkészülés, online és személyes kurzusok keverékéből áll össze. A program két kurzusa közül az első online kerül megrendezésre (2023. június 2-4.). A második részt Madridban rendezik 2023. november 16-18-án. Az ára 2.900 EUR.


A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának témakiírásai között szerepel a Sebészeti varróanyagok összehasonlítása című is, amely kutatás célja a sebészetben, plasztikai sebészetben használt varróanyagok biokompatibilitásának összehasonlítása. A polyamid, polypropylene és a felszívódó monofil fonalakat vizsgálata sebgyógyulás, szöveti reakció, kihúzhatóság, szakítószilárdság szempontjából. Jelentkezési határidő: 2023. május 30.


Neuropathia centrumok nyíltak Budaörsön és Siófokon - Weborvos.hu
A Wörwag Pharma 2022 októberében két neuropátia centrum, a Pest Megyei Neuropathia Centrum-Budaörs TritonLife és a Somogy Megyei Neuropathia Centrum megnyitását támogatta...


Megjelent a Journal of Wound Management (JoWM) c. folyóirat 2022. novemberi száma, amely 7 új cikket közöl a sebkezelésről Európából és a világ más részeiről.


A DIALECT 11, doktorjelöltek számára kiírt PhD-kutatási projektre vár jelentkezéseket Európából. A DIALECT a Diabetes Alsó Végtagi Szövődmények Kutató- és Képzési Hálózata a Lábszárfekély és az Amputáció Megelőzésére (Diabetes Lower Extremity Complications Research and Training Network in Foot Ulcer and Amputation Prevention), és része az EU Marie-Sklodowska-Curie Doktori Hálózati programjának. Jelentkezési határidő: 2022. december 4.


2022. december 1-ig lehet absztraktot beküldeni a EWMA 2023-ra (Milánó, 2023. május 3-5.)!
5 jó ok arra, hogy beküldje az absztraktját:
1. Lehetősége lesz bemutatni munkáit Európa legnagyobb sebkezelési konferenciáján.
2. Amennyiben a kivonatát elfogadják, azt az a Journal of Wound Management publikálja, amelynek több mint 22.000 olvasója van.
3. Lehetősége lesz pályázni valamelyik EWMA-absztrakt díjra.
4. Bemutathatja és megoszthatja munkáját a terület kulcsfontosságú vélemény-formálóival és szakértőivel.
5. Lehetőséget kap a kapcsolatteremtésre a hasonló érdeklődésű kollégákkal.


Szakmai előadások a Magyar Sebkezelő Társaság XXIV. kongresszusán - Mhek.hu
Az MH EK két fiatal orvosa is felkérést kapott, hogy előadást tartson a Magyar Sebkezelő Társaság XXIV. Kongresszusán 2022. október 20-21. között. Az orvosok színvonalas előadásokkal gazdagították a kétnapos szakmai eseményt...


Ppt formátumban elérhetővé vált Koreny Tamás, Jancsó Gábor Sebek és a sebellátás alapelvei, a sérülés általános és helyi következményei, vérzések és vérzéscsillapítás c. prezenctációja (13,4 mB).


A modern sebkezelésről szólt a konferencia Békéscsabán - Beol.hu
A sebkezelés korszerű dimenziói, avagy paradigmaváltás a sebkezelésben címmel szerveztek hiánypótló szakmai konferenciát nemrég Békéscsabán a Panoráma Étteremben. A képzésen több mint kétszázharmincan kaptak új információkat...


Pdf formátumban elérhetővé vált Takács Katalin (PTE ÁOK Alapellátási Intézet) Sebkezelés a palliatív ellátásban c. prezenctációja.


Dr. Jancsó Máté, az MH EK Plasztikai és Égéssebészeti Osztályának szakorvosjelöltje nyerte a Negatívnyomás-terápiával a Sebgyógyulásért Egyesület által meghirdetett tudományos pályázatot 2022-ben „Innovatív Sebkezelési Technológiák” című munkájával.


A Műtéti sebfertőzések megelőzése címmel Szatmári Erzsébet előadása is elhangzik majd az A Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társasága és a Magyar Méhnyakkórtani és Kolposzkópos Társaság II. Közös Tudományos Kongresszusán.


Szerény hozzájárulásként a European Wound Management Association (EWMA) gyakorlatias dokumentumokat és ajánlásokat dolgozott ki azoknak a személyeknek, akik az ukrajnai háború következtében sebeket kezelnek vagy szenvedtek el. Az ajánlásokat egy olyan válogatott csoport dolgozta ki, amelyek tagjai tapasztalattal rendelkeznek a háborús és sürgősségi helyzetek kezelésében. A választott iránymutatások tehát nem széles körű konszenzuson alapulnak. Az információk más szervezetektől származó releváns anyagokkal is kiegészülnek. A honlap folyamatos fejlesztés alatt áll.


Új szabályok a gyógyászati segédeszközök tb-támogatásának ellenjegyzésére - Adozona.hu
A kötszer szintén a gyógyászati segédeszközök közé tartozik. Az ellenjegyzéssel felírható kötszerekre külön szabály vonatkozik, amely a következő: Ellenjegyzési kötelezettség: ha a kötszerekkel való kezelés időtartama a 4 hónapot eléri, a kezelőorvos az egészség-biztosító ellenőrző főorvosának ellenjegyzésével folytathatja a kezelést...


Szakmai fórum a modern sebkezelésről - Honvedkorhaz.hu
Gyakorlati szemléletű előadást tartott Lengyel Dóra diplomás ápoló, valamint Dr. Mérai András alezredes 2022. március 23-án. A szakmai műhely az első alkalma volt egy jövőbemutató programnak, amely során a telephely, illetve az intézmény dolgozói lehetőséget kapnak különböző szakmai egyeztetésekre, valamint ismereteik közös bővítésére.


Quo vadis curatio vulnerum? A sebkezelés 100 éve a debreceni sebészeti ellátásban - Akjournals.com
Szentkereszty Zsolt, Ötvös Csaba, Ditrói Gábor, Bernscherer Gyöngyi, Farkas Máté és Tóth Dezső cikke.


A cukorbeteg láb szövődményeinek ellátása a nemzetközi irányelv alapján - Derma.hu
Daróczy Judit cikke.


Aknés hegek sikeres kezelése - Derma.hu
Baranyi Fanni, Czirbesz Kata, Cakir Ugur, Haller Ákos és Pónyai Katinka cikke.


A negatív nyomású sebkezelés helye a modern sebészetben - Orvosi Hetilap
Aref Rashed, János Fülöp, Lóránd Caicut, Roland Tóth és Rezan Watti (Zalaegerszeg) innen letölthető cikke.


A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és az MGYT Gyógyszertechnológiai Szakosztálya továbbképzésén (Budapest, 2022. június 25.) egyebek mellett elhangzik majd a Uhljar Luca: A sebkezelés jövője avagy antibiotikum-tartalmú nanoszálak fejlesztése c. előadás is.


Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia - Kemma.hu
Kiírták a közbeszerzést az esztergomi Vaszary Kolos Kórház új részlegének építésére, derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Az új épületben hiperbar oxigénterápiás (HBOT) részleget alakítanak ki, amely széles körben lesz elérhető...


Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia - Kemma.hu
Kiírták a közbeszerzést az esztergomi Vaszary Kolos Kórház új részlegének építésére, derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Az új épületben hiperbar oxigénterápiás (HBOT) részleget alakítanak ki, amely széles körben lesz elérhető...


A Negatívnyomás-Terápiával a Sebgyógyulásért Egyesület a HARTMANN-RICO Hungária Kft. szakmai támogatásával megalapította az Innovatív sebkezelési technológiák elnevezésű, 2022-től évente kiosztható tudományos pályadíját. A pályadíjat Magyarországon dolgozó, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó szakemberek, sikeres pályázat alapján nyerhetik el. A nyertes pályázó(k) évente összesen 1.000.000 Ft támogatásban részesülhet(nek). Benyújtási határidő: 2022. április 30. A felhívás innen tölthető le.


A rokkantakat a vény is húzza - Nepszava.hu
Nehéz helyzetben vannak másfél hónapja a gyógyászati segédeszközre szorulók, különösen azok, akiknek például egyedi gyártású ortopéd cipőre, orvosi oxigénre, speciális kötszerre, inkontinencia termékekre van szükségük. November elsejétől ugyanis valamennyi tb-támogatott eszközt is úgynevezett e-vényre kell írni...


Irányelv készült a krónikus vénás betegség ellátásáról - Medicalonline.hu
A krónikus vénás betegség ellátásáról címmel az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával készített egészségügyi szakmai irányelvet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Angiológia és érsebészet Tagozata...


Egyszerhasználatos sebkezelő szettek érkeztek a hatvani kórházba - Weborvos.hu
Az Infekciókontroll tevékenységek megvalósítása az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézetben” elnevezésű, EFOP-1.8.21-18-2019-00004 azonosítószámú projekt keretében 4.083.050 Ft értékben egyszerhasználatos sebkezelő szettek érkeztek a hatvani kórházba...


Elhunyt Prof. Dr. Furka István (1935-2021), kutató sebész professzor, az MSKT első kutatási fórumának egyik vezetője.


A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A pályázat célja: a klinikai gyógyítás, vagy orvosi tudományos kutatás területén dolgozók kiemelkedő tudományos tevékenységének elismerése. Benyújtási határidő: 2022. február 28.


2021. október 28-30. között a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szervezésében kerül megrendezésre a Budapesti Bőrgyógyászati Továbbképző Napok elnevezésű szintentartó tanfolyam. A témák között a sebkezelés is szerepel.


A Kaleidoscope folyóiratban megjelent Révész Erzsébet „A sebkezelés fejlődésének története” és Varga Rita „Historical background of regenerative medicine and tissue engineering” című tanulmánya.


A 2021 évi Semmelweis Nap alkalmával rendezett ünnepségen professor emeritus címet kapott Acsády György (SE Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszék), az MSKT alapító tagja.


10 éves a HARTMANN tudományos kutató központja – új névvel a jövő felé - Hartmann.info
A Hartmann cég Bode Science Center-jének új elnevezése Hartmann Science Center lesz.


A Magyar Diabetes Társaság és a Sanofi-Aventis Zrt. klinikai kutatási pályázatot hirdet meg. A pályázat klinikai diabetológiai tárgyú, meghatározóan hazánkban végzett kutatások támogatására szolgál. A pályázat beérkezésének határideje: 2021. május 31.


Életének 85. évében elhunyt Dr. Faller József egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa, az orvostudományok doktora, az MSKT alapító tagja.


Kórházi fertőzések: A szakszerű sebkezelés népgazdasági kérdés címmel kerül sor továbbképzésre Budapesten, 2021. május 29-én, szombaton.


A 2021. március 17-én megrendezett A diabeteszes lábelváltozások tehermentesítésének aspektusai a klinikusok szemével c. Mölnlycke-webináriumról készült 1:19:02 perces felvétel itt tekinthető meg.


Hegek korszerű kezelése címmel tartott előadást Prof. Dr. Juhász István a Hippocrates Vándorgyűlésen.


A Gyógyszerészet c. folyóirat 2021/1. számában megjelent Uhljar Luca Éva, Ambrus Rita: A sebkezelés jövője avagy antibiotikum-tartalmú nanoszálak fejlesztése c. cikke.


2021. január 19-én megbeszélésre került sor az MSKT több elnökségi tagjának részvételével. Jelen voltak: Dr. Sugár István (az MSKT társelnöke), Pálinkás Szabolcs (Mölnlycke Health Care Kft ügyvezetője), Major Krisztián (a MHC Kötszer üzletág vezetője), Dajka Zoltán (a MHC Regionális marketing managere) és Szitás Lujza (a MHC Termék managere). A beszélgetésbe online kapcsolódtak be: Dr. Farkas Péter (az MSKT elnökségi tagja, OORI), Dr. Kovács László András (az MSKT elnökségi tagja, PTE Bőrgyógy. Klinika), Dr. Rozsos István (a MHC DFU advisory board member-e, Théta Egészségközpont) és Dr. Pápai Tibor (docens, SE Egészségtudományi Kar, Ápolástani Tanszék). Az eseményen bemutatásra kerülte a Mölnlycke Health Care Kft. 2021 évi fókusz területei: Szegéllyel rendelkező habkötszerek (Mepilex Border Flex és Oval); Ezüstös rostkötszer (Exufiber Ag+); Helyi oxigénterápia (Granulox, Granudacyn), Nyomási fekély megelőzése és kezelése (Mepilex Border Sacrum & Heel) és DFU. A cég tudományos és marketing céljainak eléréséhez az MSKT szakmai támogatást nyújt. Ennek keretében (például) 2021-ben közös webinár programsorozat kerül megrendezésre. A tavaszra javasolt időpontok: minden hónap 3. szerdája (március 17., április 21., május 19.) A továbbiakról megfelelő időben tájékoztatást adunk.


Hegkezelés - nyirokelvezetés és myofasciális technikák (blended learning) - Balanceakademia.hu
A sebgyógyulás során kialakuló letapadások, adhéziók kezelés híján károsítják a fasciális rendszert, korlátozzák mozgásainkat, megváltoztatják mozgásmintáinkat és komoly mozgásszervi betegségekhez vezethetnek. A szakmai továbbképzésen a manuális kezeléseket végző terapeuták (orvosok, masszőrök és gyógymasszőrök, gyógytornászok, AMM terapeuták, reflexológusok stb.) elsajátíthatják a napjainkban leghatékonyabbnak tartott hegkezelési technikákat (nyirokelvezetés és myofasciális fogások), mindemellett megismerkedhetnek számos más fizioterápiás módszerrel – kinesiology-taping, flossing, SMR - amelyek segíthetik a fiziológiás sebgyógyulás folyamatát.


Életének 79. évében elhunyt Prof. Dr. Pénzes István, aki (pl.) Hogyan befolyásolja a sebfájdalom a sebek gyógyulását? címmel tartott előadást egyik kongresszusunkon.Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!