Hazai szakmai hírek

Magyar Sebkezelő Társaság


Pdf formátumban elérhetővé vált Takács Katalin (PTE ÁOK Alapellátási Intézet) Sebkezelés a palliatív ellátásban c. prezenctációja.


A Műtéti sebfertőzések megelőzése címmel Szatmári Erzsébet előadása is elhangzik majd az A Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társasága és a Magyar Méhnyakkórtani és Kolposzkópos Társaság II. Közös Tudományos Kongresszusán.


Szerény hozzájárulásként a European Wound Management Association (EWMA) gyakorlatias dokumentumokat és ajánlásokat dolgozott ki azoknak a személyeknek, akik az ukrajnai háború következtében sebeket kezelnek vagy szenvedtek el. Az ajánlásokat egy olyan válogatott csoport dolgozta ki, amelyek tagjai tapasztalattal rendelkeznek a háborús és sürgősségi helyzetek kezelésében. A választott iránymutatások tehát nem széles körű konszenzuson alapulnak. Az információk más szervezetektől származó releváns anyagokkal is kiegészülnek. A honlap folyamatos fejlesztés alatt áll.


Új szabályok a gyógyászati segédeszközök tb-támogatásának ellenjegyzésére - Adozona.hu
A kötszer szintén a gyógyászati segédeszközök közé tartozik. Az ellenjegyzéssel felírható kötszerekre külön szabály vonatkozik, amely a következő: Ellenjegyzési kötelezettség: ha a kötszerekkel való kezelés időtartama a 4 hónapot eléri, a kezelőorvos az egészség-biztosító ellenőrző főorvosának ellenjegyzésével folytathatja a kezelést...


Szakmai fórum a modern sebkezelésről - Honvedkorhaz.hu
Gyakorlati szemléletű előadást tartott Lengyel Dóra diplomás ápoló, valamint Dr. Mérai András alezredes 2022. március 23-án. A szakmai műhely az első alkalma volt egy jövőbemutató programnak, amely során a telephely, illetve az intézmény dolgozói lehetőséget kapnak különböző szakmai egyeztetésekre, valamint ismereteik közös bővítésére.


Quo vadis curatio vulnerum? A sebkezelés 100 éve a debreceni sebészeti ellátásban - Akjournals.com
Szentkereszty Zsolt, Ötvös Csaba, Ditrói Gábor, Bernscherer Gyöngyi, Farkas Máté és Tóth Dezső cikke.


A cukorbeteg láb szövődményeinek ellátása a nemzetközi irányelv alapján - Derma.hu
Daróczy Judit cikke.


Aknés hegek sikeres kezelése - Derma.hu
Baranyi Fanni, Czirbesz Kata, Cakir Ugur, Haller Ákos és Pónyai Katinka cikke.


A negatív nyomású sebkezelés helye a modern sebészetben - Orvosi Hetilap
Aref Rashed, János Fülöp, Lóránd Caicut, Roland Tóth és Rezan Watti (Zalaegerszeg) innen letölthető cikke.


A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és az MGYT Gyógyszertechnológiai Szakosztálya továbbképzésén (Budapest, 2022. június 25.) egyebek mellett elhangzik majd a Uhljar Luca: A sebkezelés jövője avagy antibiotikum-tartalmú nanoszálak fejlesztése c. előadás is.


Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia - Kemma.hu
Kiírták a közbeszerzést az esztergomi Vaszary Kolos Kórház új részlegének építésére, derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Az új épületben hiperbar oxigénterápiás (HBOT) részleget alakítanak ki, amely széles körben lesz elérhető...


Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia - Kemma.hu
Kiírták a közbeszerzést az esztergomi Vaszary Kolos Kórház új részlegének építésére, derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Az új épületben hiperbar oxigénterápiás (HBOT) részleget alakítanak ki, amely széles körben lesz elérhető...


A Negatívnyomás-Terápiával a Sebgyógyulásért Egyesület a HARTMANN-RICO Hungária Kft. szakmai támogatásával megalapította az Innovatív sebkezelési technológiák elnevezésű, 2022-től évente kiosztható tudományos pályadíját. A pályadíjat Magyarországon dolgozó, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó szakemberek, sikeres pályázat alapján nyerhetik el. A nyertes pályázó(k) évente összesen 1.000.000 Ft támogatásban részesülhet(nek). Benyújtási határidő: 2022. április 30. A felhívás innen tölthető le.


A rokkantakat a vény is húzza - Nepszava.hu
Nehéz helyzetben vannak másfél hónapja a gyógyászati segédeszközre szorulók, különösen azok, akiknek például egyedi gyártású ortopéd cipőre, orvosi oxigénre, speciális kötszerre, inkontinencia termékekre van szükségük. November elsejétől ugyanis valamennyi tb-támogatott eszközt is úgynevezett e-vényre kell írni...


Irányelv készült a krónikus vénás betegség ellátásáról - Medicalonline.hu
A krónikus vénás betegség ellátásáról címmel az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával készített egészségügyi szakmai irányelvet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Angiológia és érsebészet Tagozata...


Egyszerhasználatos sebkezelő szettek érkeztek a hatvani kórházba - Weborvos.hu
Az Infekciókontroll tevékenységek megvalósítása az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézetben” elnevezésű, EFOP-1.8.21-18-2019-00004 azonosítószámú projekt keretében 4.083.050 Ft értékben egyszerhasználatos sebkezelő szettek érkeztek a hatvani kórházba...


Elhunyt Prof. Dr. Furka István (1935-2021), kutató sebész professzor, az MSKT első kutatási fórumának egyik vezetője.


A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A pályázat célja: a klinikai gyógyítás, vagy orvosi tudományos kutatás területén dolgozók kiemelkedő tudományos tevékenységének elismerése. Benyújtási határidő: 2022. február 28.


2021. október 28-30. között a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szervezésében kerül megrendezésre a Budapesti Bőrgyógyászati Továbbképző Napok elnevezésű szintentartó tanfolyam. A témák között a sebkezelés is szerepel.


A Kaleidoscope folyóiratban megjelent Révész Erzsébet „A sebkezelés fejlődésének története” és Varga Rita „Historical background of regenerative medicine and tissue engineering” című tanulmánya.


A 2021 évi Semmelweis Nap alkalmával rendezett ünnepségen professor emeritus címet kapott Acsády György (SE Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszék), az MSKT alapító tagja.


10 éves a HARTMANN tudományos kutató központja – új névvel a jövő felé - Hartmann.info
A Hartmann cég Bode Science Center-jének új elnevezése Hartmann Science Center lesz.


A Magyar Diabetes Társaság és a Sanofi-Aventis Zrt. klinikai kutatási pályázatot hirdet meg. A pályázat klinikai diabetológiai tárgyú, meghatározóan hazánkban végzett kutatások támogatására szolgál. A pályázat beérkezésének határideje: 2021. május 31.


Életének 85. évében elhunyt Dr. Faller József egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa, az orvostudományok doktora, az MSKT alapító tagja.


Kórházi fertőzések: A szakszerű sebkezelés népgazdasági kérdés címmel kerül sor továbbképzésre Budapesten, 2021. május 29-én, szombaton.


A 2021. március 17-én megrendezett A diabeteszes lábelváltozások tehermentesítésének aspektusai a klinikusok szemével c. Mölnlycke-webináriumról készült 1:19:02 perces felvétel itt tekinthető meg.


Hegek korszerű kezelése címmel tartott előadást Prof. Dr. Juhász István a Hippocrates Vándorgyűlésen.


A Gyógyszerészet c. folyóirat 2021/1. számában megjelent Uhljar Luca Éva, Ambrus Rita: A sebkezelés jövője avagy antibiotikum-tartalmú nanoszálak fejlesztése c. cikke.


2021. január 19-én megbeszélésre került sor az MSKT több elnökségi tagjának részvételével. Jelen voltak: Dr. Sugár István (az MSKT társelnöke), Pálinkás Szabolcs (Mölnlycke Health Care Kft ügyvezetője), Major Krisztián (a MHC Kötszer üzletág vezetője), Dajka Zoltán (a MHC Regionális marketing managere) és Szitás Lujza (a MHC Termék managere). A beszélgetésbe online kapcsolódtak be: Dr. Farkas Péter (az MSKT elnökségi tagja, OORI), Dr. Kovács László András (az MSKT elnökségi tagja, PTE Bőrgyógy. Klinika), Dr. Rozsos István (a MHC DFU advisory board member-e, Théta Egészségközpont) és Dr. Pápai Tibor (docens, SE Egészségtudományi Kar, Ápolástani Tanszék). Az eseményen bemutatásra kerülte a Mölnlycke Health Care Kft. 2021 évi fókusz területei: Szegéllyel rendelkező habkötszerek (Mepilex Border Flex és Oval); Ezüstös rostkötszer (Exufiber Ag+); Helyi oxigénterápia (Granulox, Granudacyn), Nyomási fekély megelőzése és kezelése (Mepilex Border Sacrum & Heel) és DFU. A cég tudományos és marketing céljainak eléréséhez az MSKT szakmai támogatást nyújt. Ennek keretében (például) 2021-ben közös webinár programsorozat kerül megrendezésre. A tavaszra javasolt időpontok: minden hónap 3. szerdája (március 17., április 21., május 19.) A továbbiakról megfelelő időben tájékoztatást adunk.


Hegkezelés - nyirokelvezetés és myofasciális technikák (blended learning) - Balanceakademia.hu
A sebgyógyulás során kialakuló letapadások, adhéziók kezelés híján károsítják a fasciális rendszert, korlátozzák mozgásainkat, megváltoztatják mozgásmintáinkat és komoly mozgásszervi betegségekhez vezethetnek. A szakmai továbbképzésen a manuális kezeléseket végző terapeuták (orvosok, masszőrök és gyógymasszőrök, gyógytornászok, AMM terapeuták, reflexológusok stb.) elsajátíthatják a napjainkban leghatékonyabbnak tartott hegkezelési technikákat (nyirokelvezetés és myofasciális fogások), mindemellett megismerkedhetnek számos más fizioterápiás módszerrel – kinesiology-taping, flossing, SMR - amelyek segíthetik a fiziológiás sebgyógyulás folyamatát.


Életének 79. évében elhunyt Prof. Dr. Pénzes István, aki (pl.) Hogyan befolyásolja a sebfájdalom a sebek gyógyulását? címmel tartott előadást egyik kongresszusunkon.


Megjelentek a IV. NPWT Tudományos Szakmai Nap (2020) poszter bemutatói a YouTube-on, például Lábas Zoltán NPWT compartment syndroma esetén és Székely László Megoldások a szívsebészetben - szövődmény elhárítás vagy pragmatikus terápia című poszterei.


Egy ritka sérvtípus kétszeri megjelenése klinikánkon - PubMed
Kristóf Illés, Judit Tamás, Damján Pekli, Rezső Szlávik, Bálint Kokas és Attila Szijártó absztraktja (Semmelweis Egyetem I. Sebészeti Klinika, Budapest - Magy Seb.).


Klinikai kihívások és terápiás lehetőségek a sebváladék kezelésében - Sugár István referátuma egy 2020. november 25-i videókonferenciáról (.docx, 16 kB).


Sugár István referátuma a IV. NPWT Szakmai Napról (2020. november 19., .docx, 16 kB).


Dr. Harsányi László: A negatívnyomás-terápia szerepe napjainkban: körkép és jövőkép című, a IV. NPWT Szakmai Napon elhangzott bevezető előadás kivonata (.docx, 24 kB).


Npwt.hu
2020. november 19-én ismét széleskörű érdeklődés kísérte a IV. NPWT Hazai Tudományos Szakmai Napot a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika és a Negatívnyomás-terápiával a Sebgyógyulásért Egyesület közös szervezésében, amelyet a körülmények miatt idén onlive konferencia formájában rendeztek meg.


Derma.hu
A Magyar Dermatológiai Társulat 93. Nagygyűlésére beérkezett absztraktok között megtalálhatók (pl.) a Bolla Beáta Szilvia, Erdei Lilla, Balogh Fanni, Burián Katalin, Kemény Lajos és Szabó Kornélia: „A Cutibacterium acnes szerepének vizsgálata a sebgyógyulási folyamatokban in vitro modell rendszerekben” valamint a Jobbágy Antal, Gasz Balázs, Egyed Zsófia, Szoldán Péter, Juhász Dávid, Lengyel Balázs, Bozsányi Szabolcs, Fésűs Luca, Kiss Norbert, Lőrincz Kende, Wikonkál Norbert és Bánvölgyi András: „Krónikus lábszárfekélyek 3 dimenziós rekonstrukciója” című előadáskivonatok is.


Derma.hu
A Bőrgyógyászati és Venerológiai szemle 2020. 6. számában megjelent és letölthető Kui Róbert, Vasas Judit, Szolnoky Győző és Kemény Lajos: „Vénás lábszárfekély sikeres kezelése vérlemezkében gazdag fibrin segítségével” című cikke.


Mgyt.hu
A Gyógyszerészet folyóirat 2020/októberi számában megjelent Sebe István, Zelkó Romána: „Az elektrosztatikus szálképzés pozíciókeresése a gyógyszertechnológiai, orvosbiológiai és orvostechnikai alkalmazásokban – I. rész – A gyógyszeripari megvalósíthatóság szempontjai c. tanulmánya. „Kihasználva szövetregenerációt serkentő hatásukat, a szálas rendszerek felszívódó kötszerként és helyi készítményekként is alkalmazhatók a sebgyógyulás segítésére. Az ígéretesnek tűnő felhasználási lehetőségek ellenére számos gyakorlati kérdés merül fel, amelyeket szükséges időben megválaszolni ahhoz, hogy meghatározhassuk a technológia potenciális ipari alkalmazhatóságát.”


Doki.net
A Magyar Diabetes Társaság és az MDT új Platinafokozatú támogatója (2020-tól), a Boehringer Ingelheim tudományos pályázatot hirdet. Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal. A pályázatok beérkezési határideje 2020. december 1.


Nagy érdeklődés mellett zajlott le a Mölnlycke Healtcare Kft. által szervezett „Oxigénterápia lehetőségei a krónikus sebkezelésben” c. webinárium, amelyen bemutatták a szöveti oxigenizáció élettani jelentőségét, valamint a helyi hemoglobin kezelés sebgyógyulást elősegítő folyamatait. Eredetileg az MSKT XXIII. Kongresszusának részeként került volna megtartásra ez a szimpózium, amely a járványügyi helyzet miatt az online-térben kerül megrendezésre. A webináriumról készült anyag innen kiindulva letölthető vagy megtekinthető.


Uz.ua
Elhunyt Zelnik Katalin a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar nyugalmazott adjunktusa, egyebek mellett a Sebkezelés a moldvai és gyimesi magyaroknál napjainkban c. könyv szerzője.


Kecskemetilapok.hu
A kecskeméti XIX. Regionális Ápolási Konferencia előadásai között szó esett - többek között - a prevenció szerepéről a nyomási fekély kialakulásában.


Gyoriszalon.hu
Letölthetővé vált az első magyar nyelven nyomtatott sebészeti tankönyv, Miskóltzi Ferenc számos sebkezeléssel kapcsolatos részt tartalmazó műve, a „Manuale chirurgicum avagy Chirurgiai uti-társ mellyben az egész anatomia, égi jegyeknek ereje, a’ testi tagokon külsőképen történhető nyavalyák’ és eseteknek az seb kötés, érvágás, vagy akar minémű chirurgiai foglalatosság által teendő orvoslása ezen kivül a’ flastrom’ és ungventumoknak készitése”.


Hartmann.info
A HARTMANN-RICO Hungária Kft. szeptember 30-ra módosította a "20 ápoló - 20 nyertes" című otthonápolói pályázatának benyújtási határidejét, valamint csökkentette a beadandó esetek számát is.


Semmelweis.hu
„Az amputáció előszobája: diabéteszes neuropátia” címmel tart előadást és konzultációt Kempler Péter a 2020. július 22-én megrendezésre kerülő „Semmelweis Egészségügyi Napok 8. Gyógyítás tetőtől talpig” c. online rendezvényen.


Podowelt.hu
A sebkezelés, a diabéteszes láb pedikűrje is szerepel többek között a Podowelt Hungary 2020 c. online konferencia (2020. szeptember 26.) témái között.


Alphaimplant.hu
A Fogeltávolítást / sebészi behelyezést követő sebgyógyulás folyamata is szerepel az Implantáció alapjai és lépései c. akkreditált kurzus (2020. május 27.) fő témái között.


Semmelweis.hu
A 35 éven aluliaknak kiírt pályázaton olyan szabadon választott témájú, angol, német vagy magyar nyelvű, orvostörténeti tárgyú tanulmánnyal lehet részt venni, amelyek hazai és/vagy nemzetközi orvostörténti tárgyú, elemző és feltáró, új kutatási eredményeket tartalmaz. Beadási határidő: 2020. szeptember 1.


Weborvos.hu
A cukorbetegség szövődményeként kialakuló fekélyek és sebek gyorsabb gyógyulását segítő készítményt fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáján... Erős Gábor és munkatársai a dantrolen nevű - egy jelenleg Magyarországon csak egy viszonylag ritka, altatás közben fellépő szövődmény kezelésére használt - hatóanyagról ismerték föl, hogy alkalmas a sebgyógyulás támogatására.


Arcanum.hu
Online olvashatóvá, illetve regisztráció után letölthetővé vált Schächter Miksa egyetemi magántanár: Sebészeti gyógyítás. Vérzéscsillapítás, érzéktelenítés, sebkezelés című könyve (1904).


Npwt.hu
Az NPWT Tudományos Szakmai Nap 2020. november 19-én kerül megrendezésre.


Doki.net
Megjelent az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Égés- és Plasztikai Sebészet Tagozat ajánlása a COVID-19 ellátásrenddel kapcsolatban, amely visszavonásig érvényes.


Hirado.hu
A diabéteszes lábon kialakuló nehezen gyógyuló fekély kezeléséről beszélt Kökény Zoltán sebész főorvos az M1 Életkor című műsorában.


Fisesz2020
Az idei Fisesz-Figamu kongresszusra mostanáig több mint 500 orvos jelezte részvételi szándékát, ennek ellenére a járványhelyzet miatt a kongresszus időpontját őszre tették át.


Hartmann.info
A Síelés közben szerzett sérülésekre a hidegterápia a megoldás címmel írt bejegyzést Budai Marianna Ph. D., szakgyógyszerész.


Facebook.com
A Pedimedical Benőtt köröm - modern sebkezelés gyakorlata címmel szervez okleveles képzést március 12-én.


Rehab.hu
A lymphoedema is szerepel a Magyar Rehabilitációs Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének (Szeged, szeptember 10-12.) főbb témái között.


Meszk.hu
A HARTMANN-RICO Hungária Kft. termékválasztékába tartozó modern sebkezelési termékek használatával kapcsolatos esetek, tapasztalatok, eredmények (stb.) bemutatása az egyik feltétele a cég július 31-ig benyújtható "20 ápoló - 20 nyertes" című otthonápolói pályázatának.


Belgyogyasztarsasag.hu
A sebkezelés is szerepel a III. Időskorú betegek ellátása tanfolyam (Budapest, március 20-21.) témái között.


Derma.hu
A Magyar Dermatológiai Társulat Vezetősége támogatja a bőrgyógyász szakorvosok, rezidensek, szakorvosjelöltek és PhD. hallgatók, postdoc és kutatók számára a 2020. 09.02-05. között megrendezésre kerülő 50. ESDR Konferencián való részvételt (Amszterdam, Hollandia). Benyújtási határidő: 2020. április 30.


Facebook.com
A sebfertőzések (sebészeti fertőzések, szeptikus hasfali folyamatok, disruptiok, NPWT szerepe a sebészi fertőzések kezelésében, varratelégtelenség felismerése, ellátása stb.) lesz az egyik fő témája a március 27-29. között Balatonalmádiban megrendezésre kerülő FiSeSz-konferenciának.


Kelen.hu
A Kelen Kórház klinikai vizsgálathoz keres olyan felnőtt pácienseket, akiknek több mint hat hete nem gyógyuló, legalább 2 cm átmérőjű fekélye van.


Akademia.com
A sebkezelés is megemlítésre kerül Vereb Tamás, Janovszky Ágnes, Mucsi Marietta, Piffkó József, Seres László dr: Aktualitások a gyógyszer okozta állcsontelhalás primer és szekunder prevenciójának stratégiájában az evidenciák és a nemzetközi ajánlások tükrében című közleményében: ,,Az alacsony nyomású sebkezelés (NPWT – negativepressure wound therapy) számos extraoralis területen kiváló eredménnyel használható krónikus vagy fertőzött sebek kezelésében. A fej-nyaki régióban történő alkalmazása azonban – a régió anatómiai bonyolultsága miatt – számos nehézségbe ütközik. A NPWT sikeres intraoralis alkalmazási lehetőségeiről ez idáig csak esettanulmányok jelentek meg az irodalomban."


Webbeteg.hu
Térdprotézis-operáció kapcsán előfordulhat-e sebfertőzés? - teszik fel a Reménykedhetünk, hogy az intelligens térdprotézis nem csak álom című cikkben (többek között) a kérdést Szabó József ortopédsebész adjunktusnak.


Semmelweis.hu
Az "Én egyetemem" sorozatban ezúttal társaságunk társelnöke került bemutatásra Sugár István és az új helyszínen működő II. Sebészeti Klinika műtője címmel.


Medical Tribune
A havilap január 31-i számában számos sebkezeléssel kapcsolatos cikk szerepel, köztük pl. Rédling Marianna: Korszerű sebkezelés a gyakorlatban című írása.


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!