Külföldi hírek, sajtószemle

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek, sajtószemle - 2020. november


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok vagy cikk-kivonatok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


Inhibition of 11β-HSD1 Expression by Insulin in Skin: Impact for Diabetic Wound Healing - Mdpi.com
Christina B. Brazel, Jan C. Simon, Jan P. Tuckermann és Anja Saalbach (Németország) cikke (JCM). A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az elhízás és a cukorbetegség inzulinrezisztenciája megakadályozza a 11β-HSD1 leszabályozását, ami a diabéteszes bőrön megnövekedett endogén GC-szinthez vezet, ami hozzájárulhat a DM-ben szenvedő betegek nem megfelelő sebgyógyulásához. („A 11β-HSD1 expressziójának gátlása inzulinnal a bőrben: Hatás a diabéteszes sebgyógyulásra”)


The sorptivity and durability of gelling fibre dressings tested in a simulated sacral pressure ulcer system - Nih.gov
Adi Lustig, Paulo Alves, Evan Call, Nick Santamaria és Amit Gefen (Izrael, Portugália, USA, Ausztrália) absztraktja (Int Wound J. - „Szimulált szakrális nyomási fekély rendszerben tesztelt gélképző szálkötések szorptivitása és tartóssága”).


Negative pressure wound therapy for burn patients: A meta-analysis and systematic review - Nih.gov
Dai-Zhu Lin, Yu-Chien Kao, Chiehfeng Chen, Hsian-Jenn Wang és Wen-Kuan Chiu (Tajpej, Tajvan) absztraktja (Int Wound J. - „Negatív nyomású sebkezelés égési betegeknek: metaanalízis és szisztematikus áttekintés”).


World's first research programme to identify scarring gene launched - Bristol.ac.uk
A The Scar Free Foundation, az egyetlen, kizárólag a hegesedésre összpontosító orvosi kutatószervezet 1,5 millió font összegű kutatási programot indított el, amellyel egy nemzedéken belül hegmentes gyógyulást kívánnak elérni. A Bristoli Egyetem által vezetett ötéves kutatás azonosítani fogja a hegképződést okozó gént (géneket), és információkat ad majd a jövőbeni kezelésekhez. („Elindult a világ első kutatási programja a hegesedés génjének azonosítására”)


6 ways to make a wound heal faster - Medicalnewstoday.com
A seb a bőrt elvágó vagy megtörő sérülés. Bár a sebek többsége idővel természetesen gyógyul, van néhány mód a gyógyulás felgyorsítására. („A seb gyorsabb gyógyulásának 6 módja”)


A systematic review of the scalp donor site for split-thickness skin grafting - Nih.gov
Suk Joon Oh (Szöul, Dél-Korea) absztraktja (Arch Plast Surg. - „A fejbőr donor helyének szisztematikus áttekintése félvastag bőrátültetéshez”).


Treatment of Pain in Keloids Using Only a Long-Pulsed 1064 nm Nd:YAG Laser - Nih.gov
Payal M Patel, Abnoeal D Bakus, Benjamin C Garden, Olivia Lai, Virginia A Jones és Jerome M Garden (Chicago, USA) absztraktja (Lasers Surg Med. - „A fájdalom kezelése keloidokban, csak hosszú impulzusú 1064 nm Nd: YAG lézerrel”).


Effects of Hsian-tsao (Mesona procumbens Hemsl.) extracts and its polysaccharides on the promotion of wound healing under diabetes-like conditions - Nih.gov
Siao-Ling Fan, Jer-An Lin, Sheng-Yi Chen, Jia-Hong Lin, Hsin-Tang Lin, Ying-Yin Chen és Gow-Chin Yen (Tajcshung, Tajvan) absztraktja (Food Funct. - „A Hsian-tsao (Mesona procumbens Hemsl., kínai mesona) kivonatok és poliszacharidjainak hatása a sebgyógyulás elősegítésére cukorbetegséghez hasonló körülmények között”).


The impact of incisional negative pressure wound therapy on the wound healing process after midline sternotomy - Wiley.com
Aref Rashed, Marton Csiszar, Agnes Beledi és Karoly Gombocz cikke (International Wound Journal). Az INPWT kevésbé befolyásolja a gyulladásos fázist, és úgy tűnik, hogy a kifejezett hegképződés révén nagyobb hatást gyakorol a proliferációs fázisra. („Az incizionális negatívnyomásos sebterápia hatása a középvonalas sternotomia utáni sebgyógyulás folyamatára”)


Cannabis-Based Medicines as a Novel Approach to Treating Wound-Related Pain - Todayswoundclinic.com
Stefano Armando Biasi és Vincent Maida cikke. Hatékonyak-e a kannabisz-alapú kezelések a sebkezelésre szoruló betegek fájdalmára? A szerzők feltárják a kannabisz-alapú gyógyszerek kutatását, tudományos alapjait, előnyeit és beadási módjait a fájdalomcsillapítás és a sebgyógyulás fokozása érdekében. („Kannabisz alapú szerek, mint új megközelítés a sebekkel kapcsolatos fájdalom kezelésében”)


Treating Warfarin-Induced Tissue Necrosis With a Hypothermically Stored Amniotic Tissue Graft - Todayswoundclinic.com
Josefine Lin Henriksen, Nana Brandborg Sørensen, Trine Fink, Vladimir Zachar és Simone Riis Porsborg (Aalborg, Dánia) cikke (Cells). Ez az átfogó áttekintés a rendelkezésre álló módszereket mutatja be az MSC (mesenchymalis ős/stromális sejt) kezelés MOA-jának (cselekvési módjának) értékelésére a különféle sebgyógyulási fázisok esetében. Ezenkívül tartalmaz egy sor olyan ajánlást a magas színvonalú klinikai vizsgálatok megtervezéséhez, amelyek meghatározhatják az MSC-k hatékonyságát égési sebek terápiájaként. („Az égési sebek őssejtalapú terápiájának szisztematikus áttekintése: Az állat- és klinikai vizsgálatok tanulságai”)


Treating Warfarin-Induced Tissue Necrosis With a Hypothermically Stored Amniotic Tissue Graft - Todayswoundclinic.com
Windy Cole és Asad Sohail cikke. Az amnion szöveti graftok potenciált mutatnak a makacs sebek klinikai kezelésében. Esettanulmányukban a szerzők a szerzők azt vizsgálják, hogy egy innovatív amnion graft hogyan kezelte sikeresen a warfarin által kiváltott szöveti nekrózisban szenvedő beteget. („A warfarin által kiváltott szöveti nekrózis kezelése hipotermikusan tárolt amnion szöveti graftokkal”)


Role of Nicergoline in Corneal Wound Healing in Diabetic Rats - Researchsquare.com
Amanda Portela, Rafael Moreno, Maria Helena Ribeiro, Fernanda de Andrade, Yale Alves, Mônica Alves és Rodrigo Lira (Brazília) cikke. A nicergoline megnövelte a sebgyógyulási arányt a placebóhoz képest, ezért a diabéteszes keratopathia kezelési lehetőségeként vizsgálható. („A nicergoline szerepe a szaruhártya sebgyógyulásában cukorbeteg patkányokban”)


A Novel Autologous Micrografts Technology in Combination with Negative Pressure Wound Therapy (NPWT) for Quick Granulation Tissue Formation in Chronic/Refractory Ulcer - Mdpi.com
Satoshi Takagi,Takuto Oyama, Shiro Jimi, Arman Saparov and Hiroyuki Ohjimi (Japán, Kazahsztán) cikke (Healthcare). Az esettanulmány azt mutatja, hogy egy gyenge NPWT kimenetelű krónikus / refraktórikus fekélyes beteg esetében a mikrograft-kezeléssel és az NPWT-vel kombinált terápia gyorsan elindíthatja és fokozhatja a granulációs szövetképződést, kedvezően megágyazva a későbbi bőrátültetéshez. („Újszerű autológ mikrograft technológiák negatív nyomású sebterápiával (NPWT) kombinálva a gyors granulációs szövetképződéshez krónikus / refraktórikus fekélyben”)


Compression Therapy Is Not Contraindicated in Diabetic Patients with Venous or Mixed Leg Ulcer - Nih.gov
Giovanni Mosti, Attilio Cavezzi, Luca Bastiani és Hugo Partsch (Olaszország, Ausztria) absztraktja (J Clin Med. - „A kompressziós terápia nem ellenjavallt vénás vagy kevert lábfekélyű cukorbetegeknél”)


Role of Negative Pressure Wound Therapy When Performing Elective Open Colectomy - Nih.gov
Scott H Nguyen, Ann M Defnet, Brooke A Pati, Dylan M Russell, Suzanne M Gillern, Edward Lin, Patrick S Sullivan és Christopher Yheulon (USA) absztraktja (Surg Infect (Larchmt.) - „A negatívnyomásos sebterápia szerepe az elektív nyitott colectomia elvégzése során”)


pdf (710 kB)!
Anacyclus pyrethrum (L): Chemical Composition, Analgesic, Anti-Inflammatory, and Wound Healing Properties - Mdpi.com
Fatima Zahra Jawhari, Abdelfattah El Moussaoui, Mohammed Bourhia, Hamada Imtara, Hamza Mechchate, Imane Es-Safi, Riaz Ullah, Essam Ezzeldin, Gamal A. Mostafa, Andriy Grafov, Samir Ibenmoussa, Dalila Bousta és Amina Bari (Marokkó, Palesztina, Szaúd-Arábia, Finnország) cikke (Molecules). A tanulmány hozzájárulhat a társadalom jóllétéhez, mivel bizonyítékot szolgáltat az A. pyrethrum (margitvirág) lehetséges fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságairól. („Anacyclus pyrethrum (L): kémiai összetétel, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságok”)


The effect of hyperbaric oxygen on compromised grafts and flaps - Nih.gov
Shawna Kleban és Richard C Baynosa (Las Vegas, USA) absztraktja (Undersea Hyperb Med. - „A hiperbarikus oxigén hatása a sérült graftokra és flap-ekre”).


Pressure Injury Prevention: A Survey - Nih.gov
Sam Mansfield, Katia Obraczka és Shuvo Roy (USA) absztraktja (IEEE Rev Biomed Eng. - „Nyomási sérülések prevenciója: Felmérés”).


Herbs as old potential treatments for lymphedema management: A systematic review - Nih.gov
Zahra Sheikhi-Mobarakeh, Hossein Yarmohammadi, Parisa Mokhatri-Hesari, Shirin Fahimi, Ali Montazeri és Ghazaleh Heydarirad (Teherán, Irán) absztraktja (Complement Ther Med. - „A gyógynövények, mint a lymphoedema kezelésének régi potenciális eljárásai: Szisztematikus áttekintés”).


Sesamol-Loaded PLGA Nanosuspension for Accelerating Wound Healing in Diabetic Foot Ulcer in Rats - Dovepress.com
Karthik Gourishetti, Raghuvir Keni, Pawan Ganesh Nayak, Srinivas Reddy Jitta, Navya Ajitkumar Bhaskaran, Lalit Kumar, Nitesh Kumar, Nandakumar Krishnadas és Rekha Raghuveer Shenoy (Manipal, India) cikke (International Journal of Nanomedicine). Az eredmények azt mutatják, hogy a szezamol-PLGA nanoszuszpenzió jelentősen elősegíti a sebgyógyulás gyorsulását a diabéteszes lábfekélyekben azáltal, hogy diabéteszes állapotban helyreállítja a megváltozott sebgyógyulási folyamatot. („Szezamollal töltött PLGA nanoszuszpenzió a sebgyógyulás felgyorsításáért diabéteszes lábfekélyben patkányokban”)


Wound healing potentials of herbal ointment containing Calendula officinalis Linn. on the alteration of immunological markers and biochemical parameters in excision wounded animals - Springeropen.com
Shobana Gunasekaran, Agnel Arul John Nayagam és Rameshkannan Natarajan (Tiruchirappalli, India) cikke (International Journal of Phytomedicine and Phytotherapy). A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a növényi kenőcs helyi alkalmazása jelentős sebgyógyító aktivitást mutatott a sebbel rendelkező patkányokban, amit a fokozott sebkontrakció és a kollagén szintézis bizonyít. („A Calendula officinalis Linn-t (körömvirágot) tartalmazó gyógynövényes kenőcs sebgyógyulási lehetőségei az immunológiai markerek és a biokémiai paraméterek megváltoztatására sebbel rendelkező állatokban”)


Pending questions in venous ulcers management. Report from a Symposium of the World Union of Wound Healing Societies International Congress - Pagepressjournals.org
Olle Nelzen, Ferdinando Mannello és Anneke Andriessen (Olaszország, Svédország, Hollandia) cikke. A vénás fekélyek jelentik a leggyakoribb fekélyeket, és magas klinikai és társadalmi-gazdasági jelentőséggel bírnak. Ennek ellenére továbbra is maradtak függőben lévő kérdések az epidemiológiával, a genetikai és biomolekuláris mechanizmusokkal, a kompressziós terápia ellenjavallataival és kockázati tényezőivel, a farmakológiai terápia szerepével kapcsolatban. („Függőben lévő kérdések a vénás fekélyek kezelésében. Jelentés a Sebkezelő Társaságok Világuniója Nemzetközi Kongresszusának szimpóziumáról”)


Procyanidin B2 improves endothelial progenitor cell function and promotes wound healing in diabetic mice via activating Nrf2 - Nih.gov
Jiawei Fan, Hairong Liu, Jinwu Wang, Jiang Zeng, Yi Tan, Yashu Wang, Xiaoping Yu, Wenlian Li, Peijian Wang, Zheng Yang és Xiaozhen Dai (Kína, USA) absztraktja (J Cell Mol Med. - „A Procyanidin B2 az Nrf2 aktiválásával javítja az endothel progenitor sejtek működését és elősegíti a sebgyógyulást diabéteszes egerekben”).


Discovery of a novel short peptide with efficacy in accelerating the healing of skin wounds - Nih.gov
Ying Wang, Zhuo Feng, Meifeng Yang, Lin Zeng, Bu'er Qi, Saige Yin, Bangsheng Li, Yilin Li, Zhe Fu, Longjun Shu, Chen Fu, Pan Qin, Yi Meng, Xiaojie Li, Ying Yang, Jing Tang és Xinwang Yang (Kunming, Kína) absztraktja (Pharmacol Res. - „Új rövid peptid felfedezése, amely hatékonyan gyorsítja a bőr sebeinek gyógyulását”).


Silicone adhesive multilayer foam dressings as adjuvant prophylactic therapy to prevent hospital-acquired pressure ulcers: a pragmatic non-commercial multicentre randomised open label parallel group medical device trial - Nih.gov
D Beeckman, A Fourie, C Raepsaet, N Van Damme, B Manderlier, D De Meyer, H Beele, S Smet, L Demarré, R Vossaert A de Graaf, L Verhaeghe, N Vandergheynst, B Hendrickx, V Hanssens, H Keymeulen, K Vanderwee, J Van De Woestijne, S Verhaeghe, A Van Hecke, I Savoye, J Harrison, F Vrijens és F Hulstaert (Belgium, Írország, Svédország) absztraktja (Br J Dermatol. - „Szilikon ragadó többrétegű habkötések adjuváns profilaktikus terápiaként a kórházban szerzett nyomásfekélyek megelőzésére: pragmatikus, nem kereskedelmi jellegű, multicentrikus, randomizált, nyílt, párhuzamos csoportos orvosi eszköz vizsgálata”).


Prophylactic dressings in the prevention of pressure ulcer related to the use of personal protective equipment by health professionals facing the Covid-19 pandemic: a randomized clinical trial - Nih.gov
Renata Cristina Gasparino, Maria Helena Melo Lima, Ana Railka de Souza Oliveira-Kumakura, Vanessa Abreu da Silva, Mariana de Jesus Meszaros és Ivan Rogério Antunes (Brazília) absztraktja (Wound Repair Regen. - „Profilaktikus kötések a Covid-19 pandémiával szembesülő egészségügyi szakemberek által az egyéni védőeszközök használatával kapcsolatos nyomásfekély megelőzésében: randomizált klinikai vizsgálat”).


Obtaining chitin, chitosan and their melanin complexes from insects - Nih.gov
Adelya Khayrova, Sergey Lopatin és Valery Varlamov (Moszkva, Oroszország) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Kitin, kitozán és melanin komplexeik kinyerése rovarokból”).


Two Methods of NPWT for Wound Management and Patient Satisfaction - Woundresearch.com Researchers develop 3-D dressing to heal wounds - Medicalxpress.com
Az ITMO Egyetem és a Torontói Egyetem kutatói olyan zselatinon és nanokristályos cellulózon alapuló anyagot fejlesztettek ki, amely képes leküzdeni az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumokat és felgyorsítani a sebgyógyulási folyamatot. A jövőben az anyag felhasználható lenne gélalapú kötszerek gyártásához. („A kutatók 3D kötést fejlesztenek ki a sebek kezelésére”)


Evaluation of antimicrobial photodynamic therapy on wounds infected by Staphylococcus aureus in animal models - Nih.gov
Sepehr Torabi, Khojasteh Joharchi, Katayoun Am Kalhori, Mona Sohrabi és Reza Fekrazad (Irán) absztraktja (Photodiagnosis Photodyn Ther. - „Staphylococcus aureus által fertőzött sebek antimikrobiális fotodinamikai terápiájának értékelése állatmodellekben”).


Antibiotic-free combinational hyaluronic acid blend nanofibers for wound healing enhancement - Nih.gov
Mohamed R El-Aassar, Nagham G El-Beheri, Mona M Agwa, Hoda M Eltaher, Mostafa Alseqely, Wagih S Sadik és Labiba El-Khordagui (Egyiptom) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Antibiotikum-mentes kombinációs hialuronsav-keverék nanoszálak a sebgyógyulás fokozásához”).


The use of negative-pressure wound therapy over a cultured epithelial autograft for full-thickness wounds secondary to purpura fulminans in an infant - Nih.gov
Benjamin Kah Liang Goh, Alvin Wen Choong Chua, Khong Yik Chew, Gavin Chun-Wui Kang, Li-Wei Chiang, Bien-Keem Tan és Savitha Ramachandran (Szingapúr) absztraktja (Arch Plast Surg. - „Negatív nyomású sebterápia tenyésztett epiteliális autograft felett teljes vastagságú sebekhez csecsemő purpura fulminans miatt”).


Two Methods of NPWT for Wound Management and Patient Satisfaction - Woundresearch.com A Prospective Multisite Observational Study Incorporating Bacterial Fluorescence Information Into the UPPER/LOWER Wound Infection Checklists - Woundresearch.com
Rosemary Hill és Kevin Woo cikke (Wounds). A szerzők eredményei azt sugallják, hogy a FELSŐ/ALSÓ (UPPER/LOWER) ellenőrző lista és a fluoreszcencia képalkotás kiegészítő jelleggel működik, hogy hatékonyan azonosítsa a magas baktériumterhelésű sebeket az ellátás helyén. („Prospektív többhelyes megfigyelési tanulmány, amely bakteriális fluoreszcencia-információkat foglal magában a FELSŐ / ALSÓ sebbel kapcsolatos fertőzési ellenőrzőlistákban”)


Two Methods of NPWT for Wound Management and Patient Satisfaction - Woundresearch.com
Az NPWT többféle opciót kínál. Ebben az 5:24 perces videóban Dr. Jonathan Arnold-tól a végtagmegőrzést célzó kezelés tervezéséről hallhatunk, míg Donald Murphy arról beszél, hogy páciensként hogyan tért vissza a mindennapi életéhez. („Az NPWT két módszere a sebkezelésre és a betegek elégedettségére”)


Two Methods of NPWT for Wound Management and Patient Satisfaction - Woundresearch.com The Pathophysiology of Skin Failure vs. Pressure Injury: Conditions That Cause Integument Destruction and Their Associated Implications - Woundresearch.com
Michael Bain, Junko Hara és Marissa J. Carter cikke (Wounds). A klinikusoknak jobban meg kell érteniük az integumentális sérülések patofiziológiáját és osztályozását a mögöttes etiológiák alapján. A pontosabb diagnózis megfelelőbb kezelési stratégiákat eredményezne, javulna az érintett betegek ellátásának minősége, csökkenne az erőforrások pazarlása, valamint csökkennének az egészségügyi szolgáltatók pénzügyi szankciói is. („A bőrelégtelenség és a nyomási sérülés kórélettana: a kültakaró pusztulását okozó állapotok és a kapcsolódó implikációk”)


Iron loss through wound fluid "may be a pathological contributor" to anaemia in venous leg ulcer patients, pilot study concludes - Iwoundnews.com
Amy Ferris és Keith Harding (Egyesült Királyság) és munkatársai egy „megfelelő protokollra” léptek a szérum és a sebfolyadék vasszintjének mérésére a sebgyógyulással kontextusban, és potenciális összefüggést azonosítottak a szérum vas és a sebfolyadék vas szintje és a szisztémás anémia között. A EWMA 30. éves tudományos (online) találkozóján a 30 beteg bevonásával végzett kísérleti vizsgálat eredményeit ismertetve elmondták, hogy eredményeik szerint a sebfolyadék vasvesztesége „kórosan hozzájárulhat a vashiányos vérszegénységhez”. („A sebfolyadék által okozott vasveszteség „kóros szerepet játszhat” a vérszegénységben a vénás lábszárfekélyben szenvedő betegeknél”)


Efficacy of Wound Cleansers on Wound-Specific Organisms Using In Vitro and Ex Vivo Biofilm Models - Nih.gov
Rebecca E McMahon, Ann Beal Salamone, Suprena Poleon, Nina Bionda és Joseph C Salamone (USA) absztraktja (Wound Manag Prev. - „A sebtisztítók hatásossága in vitro és ex vivo biofilm modelleket alkalmazó sebspecifikus organizmusokon”).


The Therapeutic Potential of Cannabinoids for Integumentary Wound Management - Nih.gov
Maximillian A Weigelt, Raja Sivamani és Hadar Lev-Tov (USA) absztaktja (Exp Dermatol. - „A kannabinoidok terápiás potenciálja az integumentáris sebkezelésben”).


Atypical Wounds - Woundcarelearningnetwork.com
Emilee Bartolo cikke. A „szokásos” sebtípusok osztályozása magában foglalja az érrendszeri, traumás, diabéteszes, nyomásos, műtéti, dehiszkált stb. sebeket. A krónikus lábsebek körülbelül 10-20%-a azonban viselkedésében és megjelenésében „atipikus”. Ez azt jelenti, hogy ezeknek az atipikus, krónikus lábfekélyeknek az oka más, mint a nyomás, a neuropathia (diabéteszes vagy egyéb) vagy érrendszeri betegségek, és ezeket fertőző vagy gyulladásos folyamat vagy válasz, vesebetegség, rák vagy trauma okozza. („Atipikus sebek”)


When Prevention Fails: Pressure Injury Management - Woundsource.com
Ha a nyomássérülések megelőzése az adherencia hiánya, a különféle járulékos betegségek vagy az ellátás terén tapasztalható hiányosságok miatt meghiúsul, az nagy hatással van a nemzetgazdaságra is, hiszen a kezelés becsült költségei csak az Egyesült Államokban meghaladják a 100 milliárd dollárt. („Amikor a megelőzés nem sikerül: nyomási sérülések kezelése”)


Effectiveness of Multilayered Polyurethane Foam Dressings to Prevent Hospital-Acquired Sacral Pressure Injuries in Patients With Hip Fracture: A Randomized Controlled Trial - Nih.gov
Domenica Gazineo, Matteo Chiarabelli, Rosanna Cirone, Paolo Chiari és Elisa Ambrosi (Bologna, Olaszország) absztraktja (J Wound Ostomy Continence Nurs. - „A többrétegű poliuretán hab kötszerek hatékonysága a csípőtáji törést szenvedő betegek kórházi szakrális nyomási sérülésének megelőzése érdekében: randomizált, kontrollált vizsgálat”).


Severe Lactational Mastitis With Complicated Wound Infection Caused by Streptococcus pyogenes - Nih.gov
Josefine Theresia Maier, Julia Daut, Elisabeth Schalinski, Toni Fischer-Medert és Lars Hellmeyer (Berlin, Németország) absztraktja (J Hum Lact. - „A Streptococcus pyogenes által okozott súlyos laktációs emlőgygyulladás szövődményes sebfertőzéssel”).


How a Vitamin D Deficiency Affects Wound Healing - Woundcarelearningnetwork.com
A 7:02 perces videóban Laura Swoboda arról oktatja a klinikusokat, hogy a glikémiás kontroll, az angiogenezis és az antimikrobiális peptidek létrehozása során a megfelelő D-vitamin szint hogyan befolyásolja a sebgyógyulást. Rámutat, hogy jelenleg nincs javaslat a D-vitamin monitorozására vagy -kiegészítésre a csontvázon kívüli egészségre, így a krónikus sebkezelés esetében sem. („Hogyan befolyásolja a D-vitamin hiány a sebgyógyulást”)


Evaluating the antibacterial, antioxidant and wound healing properties of the stem bark extract of Khaya grandifoliola (Welw) CDC (Meliaceae) (African mahogany) - Academicjournals.org
Anna Kwarley Quartey, Emmanuel Orman, Nana Ama Mireku-Gyimah, Phoebe Esinam Goku, Fadila Alidu és Linda Owusu Boateng (Ghána) cikke (JMPR). Az eredmények azt mutatták, hogy a KG hatékony volt antibakteriális és antioxidáns szerként, valamint sebgyógyulást elősegítő anyagként, igazolva a fertőzések és a sebek kezelésére történő hagyományos felhasználását. („A Khaya grandifoliola (Welw) CDC (Meliaceae) (afrikai mahagóni) szár kéreg-kivonatának antibakteriális, antioxidáns és sebgyógyító tulajdonságainak értékelése.”)


Wound Healing Treatments After Ablative Laser Skin Resurfacing: A Review - Nih.gov
Hayley Leight-Dunn, Margot Chima és Elika Hoss (USA) absztraktja (J Drugs Dermatol. - „Sebgyógyító kezelések ablatív lézeres bőrmegújítás után: áttekintés”).


Ablative Fractional Resurfacing for Chronic Wounds from Traumatic Scarring: A Case Report and Literature Review - Nih.gov
Joseph N Mehrabi és Kristen M Kelly (Irvine, USA) absztraktja (J Drugs Dermatol. - „A traumás hegek okozta krónikus sebek ablatív frakcionális megújítása: Esettanulmány és irodalmi áttekintés”).


A Primary Care Provider's Guide to Prevention and Management of Pressure Injury and Skin Breakdown in People With Spinal Cord Injury - Nih.gov
Nicole R Rosin, Robyn S Tabibi, John D Trimbath és Mary Kristina Henzel (USA) absztraktja (Top Spinal Cord Inj Rehabil. - „Az alapellátásban dolgozók útmutatója a gerincvelő sérüléssel küzdő emberek nyomássérülésének és bőr-összeomlásának megelőzéséhez és kezeléséhez”).


Perioperative hypoalbuminemia is a risk factor for wound complications following posterior lumbar interbody fusion - Biomedcentral.com
Zhongyuan He, Kai Zhou, Ke Tang, Zhengxue Quan, Shaoyu Liu és Bao Su (Kína) cikke (Journal of Orthopaedic Surgery and Research). Azoknál a betegeknél, akik egyszegmensű hátsó ágyéki csigolya közti fúziós műtéten estek át, nagyobb figyelmet kell fordítani a perioperatív hypoalbuminémiára és a krónikus szteroidhasználatra, amelyek nagyobb valószínűséggel összefüggenek a megnövekedett seb szövődményekkel, a kórházi ellátás költségeivel és a műtét utáni kórházi kezelés hosszával. Ezeknek a kockázati tényezőknek a megfelelő értékelése és kezelése segít csökkenteni a seb szövődményeit és a műtéti betegek kórházi tartózkodását, és megtakarítja a kezelési költségeket. („A perioperatív hypoalbuminemia kockázati tényező a hátsó ágyéki csigolya közti fúziót követő sebszövődményeknél”)


Photobiomodulation: systematic review and meta-analysis of the most used parameters in the resolution diabetic foot ulcers - Nih.gov
Luan Dos Santos Mendes-Costa, Vanessa Garcia de Lima, Maria Paula Ribeiro Barbosa, Ludmila Evangelista Dos Santos, Suélia de Siqueira Rodrigues Fleury Rosa és José Carlos Tatmatsu-Rocha (Brazília) absztraktja (Lasers Med Sci. - „Fotobiomoduláció: a rezolúciós diabéteszes lábfekély leggyakrabban használt paramétereinek szisztematikus áttekintése és metaanalízise”).


Millions of Americans Suffer from Chronic Wounds Each Year... - Drexel.edu
Évente hat és fél millió amerikai szenved krónikus sebekkel, s évente 25 milliárd dollárt költenek a kezelésükre. Ez a szám várhatóan növekszik, mivel az életkor előrehaladtával nő a krónikus sebek kialakulásának kockázata. 2030-ra minden ötödik amerikaiak 65 évesnél idősebb lesz. Az előrejelzett növekedéshez hozzájárul a cukorbetegségben és elhízásban szenvedő betegek növekvő száma is - olyan állapotok, amelyek gyakran egybeesnek a krónikus sebekkel. („Évente több millió amerikai szenved krónikus sebekben...”)


Wounds and compression - Nih.gov
Viktor Schnabel, Michael P Schön és Kai-Martin Thoms (Göttingen, Németország) absztraktja (Hautarzt. - „Sebek és kompresszió”).


Efficacy of a Bioresorbable Matrix in Healing Complex Chronic Wounds: An Open-Label Prospective Pilot Study - Woundresearch.com
Sarah W. Manning, David A. Humphrey, William R. Shillinglaw, Eric Crawford, Gaurav Pranami, Ankit Agarwal és Michael J. Schurr cikke (Wounds). A mikrométer vastagságú, bioreszorbeálódó mátrix új tényezőt jelent a sebkezelésben, és megfelel a sebágynak, hogy lokalizált és tartós antimikrobiális hatást fejtsen ki az ezüst nem citotoxikus szintjében. A mátrix alkalmazása a sebfelületen az ellátási protokollokban biztonságos és jól tolerálható volt, és elősegítette a stagnáló vagy romló komplex krónikus sebek többsége gyógyulásának javulását. („A bioreszorbeálódó mátrix hatékonysága a komplex krónikus sebek gyógyításában: Egy open-label prospektív pilot tanulmány”)


Combination Therapy of a Bioresorbable Synthetic Polymer Matrix and an Ovine Collagen Dressing for Treatment of a Recurrent Venous Leg Ulcer: A Case Study - Woundcarelearningnetwork.com
James McGuire cikke. Ebben az esettanulmányban egy ezüsttel impregnált, bioabszorbeálható polimer mátrixból álló kombinált terápia hosszú távú klinikai hatásait vizsgálták a sebágyi stimulációhoz és a juh-fólia kollagén dermális sablonja alatti biofilm szabályozásához visszatérő vénás lábfekély kezelésében. Ez a kombináció sikeres volt, ha több sejtes és acelluláris szövetalapú termékkel (CTP) együtt alkalmazták, ezért a szerzők célja a hatások tanulmányozása volt hasonló acelluláris szerkezetű kötszer alkalmazásával. („A bioreszorbeálódó szintetikus polimer mátrix és egy juh kollagén kötés kombinált terápiája rekurrens vénás lábfekély kezelésére: esettanulmány”)


The Use of Topical Oxygen Therapy to Treat a Calciphylaxis Wound During a Global Pandemic: A Case Report - Woundresearch.com
Windy Cole, Courtney M. Yoder és Stacey Coe cikke (Wounds). Ez az eset a szerzők tudomása szerint elsőként dokumentálja a calcifilaxis sebben történő gyógyulást a cTOT alkalmazásával. A helyi oxigénterápia előnyös kiegészítő terápia lehet a kalcifilaxis okozta sebek kezelésében. A kreatív módszerek megtalálása a mostani egészségügyi válságban elengedhetetlen a veszélyeztetett, előrehaladott társbetegségben szenvedő betegek kockázatának csökkentéséhez. („A helyi oxigénterápia alkalmazása a kalcifilaxis seb kezelésére globális pandémia idején: Esettanulmány”)


Use of Honey Versus Standard Care for Hospital-Acquired Pressure Injury in Critically Ill Children: A Multicenter Randomized Controlled Trial - Nih.gov
Jhuma Sankar, A V Lalitha, Ramachandran Rameshkumar, Subramanian Mahadevan, Sushil K Kabra és Rakesh Lodha (India) absztraktja (Pediatr Crit Care Med. - „A méz-használat és a sztenderd ellátás összevetése a kórházban szerzett nyomássérüléseknél kritikusan beteg gyermekek esetében: egy multicentrikus, randomizált, kontrollált vizsgálat”).


Synergistic Effect and Antibiofilm Activity of a Skin and Wound Cleanser - Woundresearch.com
Ann Beal Salamone, Joseph C. Salamone, Rebecca Erin McMahon, Suprena Poleon, Nina Bionda és Peter D’Arpa cikke (Wounds). A krónikus sebekben lévő biofilm akadályozza a sebgyógyulási folyamatot. Mindegyik biofilm különböző tulajdonságokkal rendelkezik, és sokoldalú megközelítést igényelnek az eltávolításhoz, miközben a környezet fenntartja a sebgyógyulást. Ebben a vizsgálatban a sebtisztító komponensek közül hármat tesztelnek a szinergia meghatározására a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) és a Pseudomonas aeruginosa biofilmjeinek felszámolásában, in vitro. („Bőr- és sebtisztító szinergetikus hatása és antibiofilm aktivitása”)


Genomics of Human Fibrotic Diseases: Disordered Wound Healing Response - Mdpi.com
Rivka C. Stone, Vivien Chen, Jamie Burgess, Sukhmani Pannu és Marjana Tomic-Canic (USA) cikke (IJMS). A genomikai vizsgálatokból származó megfigyelések sikeres felhasználása új antifibrotikus terápiák kifejlesztését eredményezi, amelyek javítják a betegek funkcionális életminőségét és csökkentik a fibrotikus betegségek miatti halálozást. („Az emberi fibrotikus betegségek genomikája: rendezetlen sebkezelő válasz”)


Fabrication and evaluation of Chitosan/Gelatin/PVA hydrogel incorporating Honey for wound healing applications: An In Vitro, In Vivo Study - Nih.gov
Amir Shamloo, Zahra Aghababaie, Homa Afjoul, Mehrzad Jami, Mina Razaghzadeh Bidgoli, Manouchehr Vossoughi, Ahmad Ramazani és Kambiz Kamyabhesari (Teherán, Irán) absztraktja (Int J Pharm. - „Mézet tartalmazó kitozán / zselatin / PVA hidrogél előállítása és értékelése sebkezelő alkalmazásokhoz: Egy in vitro, in vivo vizsgálat”).


Healing wounds without scars - Thenakedscientists.com
Interjú Ryan Driskell-lel. A seb gyors gyógyulása kulcsfontosságú része a bőrünk védelmének a baktériumokkal és más mikrobákkal szemben, amelyek fertőzést okozhatnak. Az ár, amelyet ezért a sebességért fizetünk, gyakran heg. De vajon képesek vagyunk-e regenerálni a bőrt hegesedés nélkül, vagy akár reprodukálhatjuk-e a komplex mini-szerveket, például a hajhagymákat, amelyeket szintén gyakran áldozatul esnek a sérüléseknek? („Sebkezelés hegek nélkül”)


An economic evaluation examining the cost-effectiveness of continuous diffusion of oxygen therapy for individuals with diabetic foot ulcers - Nih.gov
Brian C-F Chan és Karen E Campbell (Kanada) absztraktja (Int Wound J. - „Gazdasági értékelés, amely az oxigénterápia folyamatos diffúziójának költséghatékonyságát vizsgálja egyének diabéteszes lábfekélye esetén”).


Optimizing microenvironment by integrating negative pressure and exogenous electric fields via a flexible porous conductive dressing to accelerate wound healing - Nih.gov
Ying Chen, Yi Liang, Jie Liu, Jinrui Yang, Naixin Jia, Chuhong Zhu és Jiaping Zhang (Csungking, Kína) absztraktja (Biomater Sci. - „A mikrokörnyezet optimalizálása a negatív nyomás és az exogén elektromos mezők integrálásával rugalmas porózus konduktív kötéssel a sebgyógyulás felgyorsítása érdekében”).


Patient expectations of pressure ulcer prevention in the NHS, healthcare demands and national policy: a critical commentary - Nih.gov
Matthew Wynn (Salford, Egyesült Királyság) absztraktja (Br J Nurs. - „A nyomásfekély megelőzésével kapcsolatos betegelvárások az NHS-ben, az egészségügyi igények és a nemzeti politika: kritikus kommentár”).


Transcutaneous application of the gaseous CO 2 for improvement of the microvascular function in patients with diabetic foot ulcers - Nih.gov
Miha Finžgar, Helena Ban Frangež, Ksenija Cankar és Igor Frangež (Ljubljana, Szlovénia) absztraktja (Microvasc Res. - „A CO2-gáz transzkután alkalmazása a mikrovaszkuláris funkció javítására diabéteszes lábfekélyben szenvedő betegeknél”).


Hot Topics in DFU Care - Woundcarelearningnetwork.com
Paul J. Kim cikke. A diabéteszes lábfekélyben (DFU) szenvedő betegek kezelésében az orvosok számos új módszert találhatnak a noninvazív perfúziós képalkotás szempontjából. Mint minden klinikai döntést, a perfúzió-értékelési bizonyítékok teljes „testét” is figyelembe kell venni a felhasználás előtt. („Forró témák a diabéteszes lábfekély kezelésében”)


Comparative Analysis of the Effectiveness of Some Biological Injected Wound Healing Stimulators and Criteria for Its Evaluation - Dovepress.com
Ekaterina Vladimirovna Silina, Natalia Evgenievna Manturova, Petr Frantsevich Litvitskiy és Victor Aleksandrovich Stupin (Moszkva, Oroszország) cikke. A szerzők eredményei tisztázzák a vizsgált szerek hatásmechanizmusait. Ezenkívül bemutatták az egyes szerek alkalmazási céljait és a seb különböző gyógyulási fázisaira gyakorolt különböző hatásait. A tanulmány megállapításai segíthetik a klinikusokat a személyre szabott sebkezeléshez való tájékozott áttérésben és jobb klinikai eredmények elérésében. („Egyes biológiailag injektált sebkezelő stimulátorok hatékonyságának összehasonlító elemzése és értékelési kritériumai”)


HBOT and Diabetic Foot Ulcers - Woundcarelearningnetwork.com
Ebben a 2:48-as videóban Marvin Heyboer III a szakirodalom tükrében tárgyalja a hiperbár oxigénterápia és a diabéteszes lábfekély kapcsolatát. („HBOT és diabéteszes lábfekélyek”)


Histological and clinical evaluation of wound healing in pressure ulcers: a novel animal model - Nih.gov
Diana G Sami és Ahmed Abdellatif (Kairó, Egyiptom) absztraktja (J Wound Care - „A sebgyógyulás szövettani és klinikai értékelése nyomásfekélyekben: új állatmodell”).


Dehydrated placental allograft (DPA) for the management of diabetic foot ulcers – a randomized controlled trial - Eventscribe.com
Joseph M. Caporusso (McAllen, USA) poszterének absztraktja („Dehidratált placenta allograft (DPA) a diabéteszes lábfekély kezelésére - randomizált kontrollált vizsgálat”).


Dealing With Pain: An Approach to Chronic Pain Management in Wound Patients - Todayswoundclinic.com
Caralin Schneider, Scott Stratman, Daniel Federman és Hadar Lev-Tov. Amennyiben a betegek krónikus fájdalommal jelentkeznek, elengedhetetlen, hogy a sebkezelők sokoldalú megközelítést alkalmazzanak a fájdalom kezelésében. A szerzők olyan fájdalomcsillapítási technikákkal foglalkoznak, amelyek magukban foglalják az opioidokat, a nem opioid farmakológiát, a célzott intervenciós terápiákat, valamint a komplementer- és az alternatív gyógyászatot. („Foglalkozni a fájdalommal: A krónikus fájdalomkezelés egy megközelítése sebes betegeknél”)


Trending Non-Opioid Procedural Pain Management Options for Wound Providers - Todayswoundclinic.com
Survam Patel cikke. A krónikus sebfájdalom és az eljárási fájdalom jól tanulmányozott és dokumentált, de hiányoznak az újszerű, megfizethető eljárási fájdalomkezelési lehetőségek. A szerző a sebekkel kapcsolatos fájdalomkezelési trendeket tárgyalja, beleértve a sebészeti ellátást nyújtók jelenlegi eljárási és operatív fájdalomkezelési gyakorlatát. („Felkapott nem opioid procedurális fájdalomkezelési lehetőségek a sebellátók számára”)


Metabolic regulation of innate immune cell phenotypes during wound repair and regeneration - Nih.gov
Ajoy Aloysius, Sandeep Saxena és Ashley W Seifert (Lexington, USA) absztraktja (Curr Opin Immunol. - „A veleszületett immunsejt-fenotípusok metabolikus szabályozása a seb helyreállítása és regenerálása során”).


Development of nanosilver doped carboxymethyl chitosan-polyamideamine alginate composite dressing for wound treatment - Nih.gov
Abstract by Mou Zhou, Fang Lin, Wendan Li, Linying Shi, Yanhui Li és Guiqiu Shan (Kanton, Kína) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Nanoezüst adalékolt karboxi-metil-kitozán-poliamid-amin-alginát kompozit kötszer fejlesztése sebkezeléshez”).


Who Said Persistence Doesn’t Pay Off? FDA Closer to New Primary Wound Care Endpoints - Todayswoundclinic.com
Peggy Dotson cikke. Az FDA bemutatta a szilárd bizonyítékokat 6 új primer sebkezelési végpont alátámasztására az új eszközök és gyógyszerek jóváhagyásával kapcsolatos klinikai vizsgálatok során. A szerző részletesen ismerteti az új javasolt végpontokat és az azok azonosításához szükséges együttműködési megközelítést. („Ki mondta, hogy a kitartás nem fizetődik ki? Az FDA közelebb van az új elsődleges sebkezelési végpontokhoz”)


Mesenchymal Stem Cells Application in Wound Tissue Healing in Old Animals - Dovepress.com
Ekaterina Silina, Natalia Manturova és Victor Stupin (Moszkva, Oroszország) cikke (Stem Cells and Cloning: Advances and Applications). Az MSC különböző módon történő alkalmazása javítja és felgyorsítja a sebgyógyulást még az öreg állatoknál is. A legjobb teljesítményt a Polymer_sc csoportban érték el. („Mesenchymális őssejtek alkalmazása sebszöveti gyógyításban öreg állatoknál”)


Cuttlebone Fillers for Topical Hemorrhage and Wound Healing: In Vitro Insights and a Suppository Model - Researchsquare.com
Alisa Palaveniene (Kaunas, Litvánia) cikke. Az in vitro vizsgálati eredmények alapján a cuttlebone (tintahal csont) töltőanyagok alkalmazása új oldalt nyithat a sikeres, természetes alapú vérzéscsillapító és sebgyógyító termékek fejlesztésében. („Cuttlebone töltőanyagok helyi vérzéshez és sebgyógyuláshoz: In vitro betekintés és kúpmodell”)


Paeoniflorin accelerates foot wound healing in diabetic rats though activating the Nrf2 pathway - Nih.gov
Xiaolong Sun, Xu Wang, Zhenyu Zhao, Jing Chen, Cheng Li és Gang Zhao (Harbin, Kína) absztraktja (Acta Histochem. - „A paeoniflorin felgyorsítja a lábsebek gyógyulását cukorbeteg patkányokban, bár aktiválja az Nrf2 útvonalat”).


Association of Negative Pressure Wound Therapy and Dermatotraction for Management of Necrotizing Soft Tissue Infections: A Case Series - Nih.gov
Daniel Aparicio-Sánchez, José Pintor-Tortolero, Eduardo Perea-Del Pozo, Luis Tallón-Aguilar és Francisco Javier Padillo-Ruiz (Sevilla, Spanyolország) absztraktja (Wounds - „A negatívnyomásos sebterápia és a dermatotraction asszociáció a nekrotizáló lágyszöveti fertőzések kezelésében: egy esetsor”).


pdf (3,4 mB)!
Eicosanoids in Skin Wound Healing - Mdpi.com
Ken Yasukawa, Toshiaki Okuno és Takehiko Yokomizo (Tokió, Japán) cikke (International Journal of Molecular Sciences). Ez az áttekintő cikk kiemeli az eikozanoidok szerepét a bőr sebgyógyulásában, különös tekintettel a bioszintetikus utakra és a biológiai funkciókra, azaz a gyulladásra, a proliferációra, a migrációra, az angiogenezisre, az újraformálásra (remodeling) és a hegesedésre. („Eikozanoidok a bőrsebek kezelésében”)


Wound-healing biomaterials activate immune system for stronger skin - Phys.org
A Duke Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan bioanyagot, amely jelentősen csökkenti a hegképződést, ami hatékonyabb bőrgyógyulást eredményez. Ez az új anyag, amely a seb bezáródása után gyorsan lebomlik, bizonyítja, hogy az adaptív immunválasz aktiválása kiválthatja a regeneratív sebgyógyulást, erősebb és egészségesebb gyógyult bőrt hagyhat maga után. („A sebgyógyító biológiai anyagok aktiválják az immunrendszert az erősebb bőr érdekében”)


Activating an adaptive immune response from a hydrogel scaffold imparts regenerative wound healing - Nature.com
Donald R. Griffin, Maani M. Archang, Chen-Hsiang Kuan, Westbrook M. Weaver, Jason S. Weinstein, An Chieh Feng, Amber Ruccia, Elias Sideris, Vasileios Ragkousis, Jaekyung Koh, Maksim V. Plikus, Dino Di Carlo, Tatiana Segura és Philip O. Scumpia absztraktja („Az adaptív immunválasz aktiválása egy hidrogél scaffoldból regeneratív sebgyógyulást eredményez”).


Assessment and Interventions for Present-on-Admission Pressure Injuries - Woundsource.com
A nyomássérülések a legjelentősebb egészségügyi és betegbiztonsági kérdések közé tartoznak, amelyekkel az egészségügyi intézmények naponta szembesülnek. Eltekintve a betegek életminőségére gyakorolt erős hatásuktól, a kezelés költségei is magasak, nemcsak a beteg, hanem az egészségügyi ágazat számára is. Az Agency for Healthcare Research and Quality 20.900-151.700 dollár költségről számolt be betegenként.


Biomimetic Alginate/Gelatin Cross-Linked Hydrogels Supplemented with Polyphosphate for Wound Healing Applications - Mdpi.com
Shunfeng Wang, Xiaohong Wang, Meik Neufurth, Emad Tolba, Hadrian Schepler, Shichu Xiao, Heinz C. Schröder és Werner E. G. Müller (Németország, Kína) absztraktja (Molecules). Az adataikból a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a polip-tartalmú alginát / oxidált-alginát-zselatin hidrogélek megfelelő regeneratív aktív mátrixot nyújthatnak a sebgyógyuláshoz a potenciális in vivo alkalmazásokhoz. („Biomimetikus alginát / zselatin térhálósított hidrogélek, polifoszfáttal kiegészítve, sebkezelő alkalmazásokhoz”)


Consistent practice for pressure ulcer prevention in long‐term older people care: A quasi‐experimental intervention study - Wiley.com
Sirpa Mäki‐Turja‐Rostedt, Helena Leino‐Kilpi, Teija Korhonen, Tero Vahlberg és Elina Haavisto absztraktja (Caring Sciences - „Következetes gyakorlat a nyomásfekély megelőzésére idős emberek hosszú távú gondozásában: Kvázi-kísérleti beavatkozási tanulmány”)


Improvement of the Wound Healing Properties of Hydrogels with N-acetylcysteine through their Modification with Methacrylate-Containing Polymers - Rsc.org
Lesly S. Gomez-Aparicio, Johanna Bernáldez-Sarabia, Tanya Camacho Villegas, Pavel H. Lugo-Fabres, Néstor E. Díaz-Martínez, Ediardo Padilla-Camberos, Alexei Licea-Navarro és Ana B. Castro-Ceseña absztraktja (Biomaterials Science - „N-acetil-ciszteinnel rendelkező hidrogélek sebgyógyító tulajdonságainak javítása metakrilátot tartalmazó polimerekkel történő módosításuk révén”).


Prophylactic negative-pressure wound therapy after ileostomy reversal for the prevention of wound healing complications in colorectal cancer patients: a randomized controlled trial - Springer.com
M. Wierdak, M. Pisarska-Adamczyk, M. Wysocki, P. Major, K. Kołodziejska, M. Nowakowski, T. Vongsurbchart és M. Pędziwiatr (Krakkó, Lengyelország) cikke (Techniques in Coloproctology). Prophylactic postoperative NPWT after diverting ileostomy closure in colorectal cancer patients reduces the incidence of WHC, SSI, and complete wound healing time. („Profilaktikus negatív nyomású sebkezelés ileostomia reversal után vastagbélrákos betegek sebgyógyulási szövődményeinek megelőzésére: randomizált, kontrollált vizsgálat”)


The efficacy of gelatin sponge combined with moist wound-healing nursing intervention for the treatment of pressure ulcers: A randomized controlled trial protocol - Nih.gov
Shun Huang, Ying Yang, Xiaoli Yu és Yonggang Wang (Peking, Kína) absztraktja (Medicine (Baltimore) - „A zselatinos szivacs hatékonysága nedves sebkezelő ápolói beavatkozással kombinálva a nyomásfekély kezelésében: Randomizált, kontrollált vizsgálati protokoll”).


Effective Scarless Wound Healing Mediated by Erbium Borate Nanoparticles - Nih.gov
Oğuz Kaan Kırbaş, Batuhan Turhan Bozkurt, Pakize Neslihan Taşlı, Taha Bartu Hayal, İrem Özkan, Berna Bülbül, Seda Beyaz és Fikrettin Şahin (Törökország) absztraktja (Biol Trace Elem Res. - „Hatékony heg nélküli sebkezelés erbium borát nanorészecskék közvetítésével”).


Sodium alginate/collagen hydrogel loaded with human umbilical cord mesenchymal stem cells promotes wound healing and skin remodeling - Nih.gov
Zhenkun Zhang, Zhe Li, Ya Li, Yingying Wang, Minghao Yao, Kun Zhang, Zhenyu Chen, Han Yue, Jijing Shi, Fangxia Guan és Shanshan Ma (Csengcsou, Kína) absztraktja (Cell Tissue Res. - „Az emberi köldökzsinór mesenchymális őssejtjeivel töltött nátrium-alginát / kollagén hidrogél elősegíti a sebgyógyulást és a bőr átalakulását”).


pdf (3,5 mB)!
Coconut Oil Nanoemulsion Loaded with a Statin Hypolipidemic Drug for Management of Burns: Formulation and In Vivo Evaluation - Mdpi.com
Khaled M. Hosny, Nabil A. Alhakamy, Amal M. Sindi és Rasha A. Khallaf (Szaúd-Arábia, Egyiptom) cikke (Pharmaceutics). A tanulmányban a Box-Behnken tervet egy SMV-vel töltött kókuszolaj alapú nanoemulzió optimalizálására alkalmazták, amelyet égési sebek helyi kezelésére szántak. A kifejlesztett nanoemulziók megfelelő cseppméretet kaptak, 65 és 195 nm között, ami jelzi a nanoemulziók kialakulását. A statisztikai tervezés bebizonyította a kókuszolaj és az SMV fontos szinergetikus hatását az égési sebek kezelésében. Ez a kombináció fokozta az egyes komponensek sebzárási képességét, gyulladáscsökkentő tulajdonságait és antimikrobiális hatásait. („Statin hipolipidémiás szerrel töltött kókuszolaj-nanoemulzió az égési sérülések kezelésére: elkészítés és in vivo értékelés”)


Effect of photobiomodulation therapy on the proliferation phase and wound healing in rats fed with an experimental hypoproteic diet - Nih.gov
Eliane Martins Amadio, Rodrigo Labat Marcos, Andrey Jorge Serra, Solange Almeida Dos Santos, Jheniphe Rocha Caires, Guilherme Henrique Cardosos Fernandes, Ernesto Cesar Leal-Junior, João Carlos Correa Ferrari és Paulo de Tarso Camillo de Carvalho (São Paulo, Brazília) absztraktja (Lasers Med Sci. - „A fotobiomodulációs terápia hatása a proliferációs fázisra és a sebgyógyulásra kísérleti hipoproteikus étrenddel etetett patkányokban”).


Contemporary Review to Reduce Groin Surgical Site Infections in Vascular Surgery - Nih.gov
Haroon Rasheed, Kaled Diab, Tarundeep Singh, Yusuf Chauhan, Paul Haddad, M Mujeeb Zubair, Travis Vowels, Edward Androas, Manuel Rojo, Phillip Auyang, Ross McFall, Luis Felipe Gomez, Ahmed Mohamed, Eric Peden és Maham Rahimi (Houston, USA) absztraktja (Ann Vasc Surg. - „Kortárs áttekintés az ágyéki műtéti fertőzések csökkentése érdekében az érsebészetben”).


Pure Hypochlorous Acid: A Primer on pH and Wound Solutions - Woundsource.com
Luis Fernandez cikke. A komplex sebek évezredek óta sújtják az emberiséget, és a fertőző ágensek leküzdésére szolgáló módszerek keresése korlátozott sikerrel járt. Bár az ezüst, a jód és a méz még mindig helye van a manapság alkalmazott kezelések hosszú listáján, általában ezeknek és más antimikrobiális szereknek legalább egy közös vonásuk van: a tiszta hipoklórossavval (HOCL) ellentétben egyikük sem „őshonos” az emberben (a jód emberben nincs antimikrobiális szerepben). („Tiszta hipoklórossav: Elsőrendű a pH-hoz és a seb megoldásokhoz”)


Preparation and characterization of poly(ethylene) oxide/zinc oxide nanofibrous scaffold for chronic wound healing applications - Nih.gov
Hamed Nosrati, Mohammad Khodaei, Mehdi Banitalebi-Dehkordi, Morteza Alizadeh, Shiva Asadpour, Esmaeel Sharifi, Jafar Ai és Mostafa Soleimannejad (Irán) absztraktja (Polim Med. - „Poli(etilén)-oxid / cink-oxid nanoszálas scaffold előállítása és jellemzése krónikus seb kezelő alkalmazásokhoz”).


Effects of cefazolin-containing niosome nanoparticles against methicillin-resistant Staphylococcus aureus biofilm formed on chronic wounds - Nih.gov
Mahdi Zafari, Mahsa Adibi, Mohsen Chiani, Negin Bolourchi, Seyed Mahmoud Barzi, Mohammad Sadegh Shams Nosrati, Zeinab Bahari, Parisa Shirvani, Kambiz Akbari Noghabi, Mojgan Ebadi, Nazanin Rahimirad és Morvarid Shafiei (Teherán, Irán) cikke (Biomed Mater. - „A cefazolint tartalmazó nioszóma nanorészecskék hatása a krónikus sebeken képződő meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus biofilmre”).


Unilateral lymphoedema of lower limb: an unusual presenting feature of hidden tuberculosis verrucosa cutis of foot - Nih.gov
Abstract by Maninder Kaur, Dinesh P Asati, Ujjawal Khurana és Suman Patra (Bhopál, India) absztraktja (BMJ Case Rep. - „Unilaterális alsó végtagi lymphoedema: a láb rejtett tuberculosis verrucosa cutis-ának szokatlan jellemzője”).


β-Catenin Regulates Wound Healing and IL-6 Expression in Activated Human Astrocytes - Mdpi.com
Venkata Viswanadh Edara, Shruthi Nooka, Jessica Proulx, Satomi Stacy, Anuja Ghorpade és Kathleen Borgmann (USA) cikke (Biomedicines). A szerzők tanulmánya kimutatta, hogy a HIV-hez társuló gyulladás fokozza a β-catenin útvonal mediátorait az aktivált asztrocita válaszok fokozására, ideértve a migrációt és a proliferációt, miközben enyhíti az IL-6 expresszióját. Ezek a megállapítások arra utalnak, hogy a β-katenin gyulladáscsökkentő szerepet játszik az aktivált humán asztrocitákban a neuroinflammatorikus patológiák, például a HAND során. („A β-katenin szabályozza a sebgyógyulást és az IL-6 expresszióját az aktivált humán asztrocitákban”)


Conductive hydrogel composites with autonomous self-healing properties - Nih.gov
Xiaohui Li, Xia Huang, Hatice Mutlu, Sharali Malik és Patrick Theato (Németország) absztraktja (Soft Matter. - „Konduktív hidrogél kompozitok autonóm öngyógyító tulajdonságokkal”).


Effect of PDGF-B Gene-Activated Acellular Matrix and Mesenchymal Stem Cell Transplantation on Full Thickness Skin Burn Wound in Rat Model - Nih.gov
Tamilmahan Paramasivam, Swapan Kumar Maiti, Sangeetha Palakkara, Rashmi, Divya Mohan, H V Manjunthaachar, K Karthik és Naveen Kumar (Izatnagar, India) absztraktja (Tissue Eng Regen Med. - „A PDGF-B génnel aktivált celluláris mátrix és a mezenchimális őssejt-transzplantáció hatása a bőr teljes vastagságára kiterjedő égési sebre patkánymodellben”).


Negative Pressure Wound Therapy (NPWT) in Groin Wounds After Lymphadenectomy in Vulvar Cancer Patients - Nih.gov
Katrin Christine Asciutto, Stefan Acosta és Christer Borgfeldt (Svédország) absztraktja (In Vivo - „Negatívnyomásos sebkezelés (NPWT) az ágyéki sebekben limfadenectomia után vulváris rákos betegekben”).


Efficacy of Cultured Allogenic Keratinocytes in Treatment of Deep Second-Degree Burn - Nih.gov
Eung Hyun Kim és Soo Hyang Lee (Goyang-si, Dél-Korea) absztraktja (J Burn Care Res. - „A tenyésztett allogén keratinociták hatékonysága a mély másodfokú égés kezelésében”).


Pressure Injury Prevention While Proning - Woundsource.com
A 2019-es koronavírus-betegség (COVID-19) járvány arra kényszerítette az egészségügyi szakembereket, hogy alaposabban vizsgálják meg a nyomássérülések megelőzésének leghatékonyabb és legmegfelelőbb intézkedéseit. Az összes COVID-19 eset 17% -ában az akut légzési distressz szindróma miatt másodlagos tüdőgyulladás a leggyakoribb szövődmény; ezért a pozicionálást adjuváns terápiaként alkalmazzák. („Nyomási sérülés megelőzése hasonfekve”)


Jenny Lopez: Adipose Tissue Extract improves wound healing - Tuni.fi
A zsírszövet-kivonat (ATE), egy acelluláris bioaktív anyag, amely növekedési faktorokban gazdag tartalma miatt korábban angiogén és adipogén potenciált mutatott. Ennek a kivonatnak egy új műtő -előkészítési módját fedezték fel. Mások mellett az ATE in vitro és klinikai hatásait is vizsgálták Jenny Lopez doktori disszertációjában. („Jenny Lopez: A zsírszövet kivonat javítja a sebgyógyulást”)


UST researchers develop wound-healing hydrogels from sustainable marine-food wastes - Ust.edu.ph
A Santo Tomas Egyetem Természettudományi Főiskolájának oktatói és kutatói. Asst. Prof. Jolleen Natalie I. Balitaan és Karen S. Santiago, Ph.D., nemrégiben öngyógyító injekciós hidrogéleket fejlesztettek ki sebkezelő alkalmazásra. Szintetizálták a „módosított β-kitint” egy tengeri biohulladék-termékből, tintahalakból és egy olyan akrilamiddal módosított β-kitin / alginát-dialdehidből, amelyeket sebek gyorsított gyógyítására lehet felhasználni. („Az UST kutatói fenntartható tengeri élelmiszer-hulladékokból fejlesztenek sebkezelő hidrogéleket”)


Inhibition of exosomal miR-24-3p in diabetes restores angiogenesis and facilitates wound repair via targeting PIK3R3 - Nih.gov
Yan Xu, Liu Ouyang, Lei He, Yanzhen Qu, Yu Han és Deyu Duan (Kína) absztraktja (J Cell Mol Med. - „Az exosomális miR-24-3p gátlása cukorbetegségben a PIK3R3 célzásának útján helyreállítja az angiogenezist és megkönnyíti a sebek helyreállítását”).


Characterization of Ciprofloxacin-Bismuth-Loaded Antibacterial Wound Dressing - Mdpi.com
Dorota Kowalczuk, Małgorzata Miazga-Karska, Agata Gładysz, Paweł Warda, Agnieszka Barańska és Bartłomiej Drop (Lublin, Lengyelország) cikke (Molecules). Az újonnan kifejlesztett kötszerek aktivitást mutatnak a tesztelt referencia és a klinikai Gram-pozitív és Gram-negatív törzsekkel szemben. Mégis, a gyakorlatban való lehetséges alkalmazásuk értékelése érdekében a kérdés további kutatásának a biztonságukra és a hatékonyságukra kell összpontosítaniuk. Meg kell jegyezni, hogy a klinikai gyakorlatban még nincs elegendő bizonyíték az antimikrobiális kötszerek sebgyógyulásra gyakorolt hatásának megerősítésére. („A ciprofloxacin-bizmuttal töltött antibakteriális kötszerek jellemzése”)


Fucoidan demonstrates wound healing benefits - Nutraceuticalbusinessreview.com
A polielektrolit többrétegűket (PEM) vizsgáló ausztrál tanulmány megerősítette, hogy a fukoidán az orvostechnikai eszközök ágazatában használtható anyaggá válhat. („A fukoidán bizonyította előnyeit a sebgyógyulásban”)


Therapeutic efficacy of the developed gel "Xeliogel" on a burn wound model in rats - Nih.gov
Bohdana Pavliuk, Iryna Stechyshyn, Solomiia Kramar, Mariana Chubka és Taras Hroshovyi (Ternopil, Ukrajna) absztraktja (Pol Merkur Lekarski. - „A kifejlesztett "Xeliogel" gél terápiás hatékonysága égési seb modellen patkányokban”).


Prevalence of pressure ulcers in africa: A systematic review and meta-analysis - Nih.gov
Denis Anthony, Dalyal Alosaimi, Wondimeneh Shibabaw Shiferaw, Kwadwo Korsah és Reza Safari (Egyesült Királyság, Szaúd-Arábia, Etiópia, Ghána) absztraktja (J Tissue Viability - „A nyomási fekélyek előfordulása Afrikában: Szisztematikus áttekintés és metaanalízis”).


Pressure Injury Prevention Considerations for Older Adults - Nih.gov
Linda Cowan, Vianna Broderick és Jenny G Alderden (USA) absztraktja (Crit Care Nurs Clin North Am. - „Nyomási sérülések megelőzésének szempontjai idősebb felnőtteknél”).


Therapeutic strategies for enhancing angiogenesis in wound healing - Website60s.com
Austin P. Veith, Kayla Henderson, Adrianne Spencer, Andrew D. Sligar és Aaron B. Baker (Austin, USA) cikke (Advanced Drug Delivery Reviews). Ez az áttekintés új kezelések létrehozását vizsgálja a bőrsebek terápiás angiogenezisén keresztül történő gyógyítására. A szerzők megvitatják azokat a kihívásokat és előrelépéseket, amelyeket a biológiai, gyógyszerészeti és sejtalapú terápiák végrehajtása során elértek, amelyek fokozzák a seb érrendszerét és gyógyulását. („Terápiás stratégiák az angiogenezis fokozására a sebgyógyulásban”)


Heparin MicroIslands to Promote Enhanced Diabetic Wound Healing Outcomes - Biorxiv.org
Lauren Pruett, Christian Jenkins, Neharika Singh, Katarina Catallo és Donald Griffin (Charlottesville, USA). A szerzők heparin mikro-szigeteket építettek be a mikroporózus lágyított részecske (MAP) scaffoldokba, ami lehetővé teszi számukra, hogy ratiometrikusan hangolják be beépülésüket, hogy heterogén mikrokörnyezetet hozzanak létre. Ebben a kéziratban a szerzők azt mutatják be, hogy a heparin mikro-szigetek képesek egyenletes növekedési faktorokat spontán mikrogradiensekké szervezni és in vitro szabályozni a downstream sejtvándorlást. („Heparin mikro-szigetek a fokozott diabéteszes sebgyógyulási eredmények elősegítéséhez”)


A retrospective case series of Fournier's gangrene: necrotizing fasciitis in perineum and perianal region - Nih.gov
Nan Zhang, Xin Yu, Kai Zhang és Tongjun Liu (Csangcsun, Kína) absztraktja (BMC Surg. - „A Fournier-gangréna retrospektív esetsorozata: nekrotizáló fasciitis a perineumban és a perianalis régióban”).


A novel hydrogel with self-healing property and bactericidal activity - Nih.gov
Yuxuan Wu, Jihui Wang, Lin Li, Xu Fei, Longquan Xu, Yi Wang, Jing Tian és Yao Li (Kína) absztraktja (J Colloid Interface Sci. - „Új, öngyógyító tulajdonságú és baktériumölő hatású hidrogél”).


pdf (1,5 mB)!
From Grafts to Human Bioengineered Vascularized Skin Substitutes - Mdpi.com
Wasima Oualla-Bachiri, Ana Fernández-González, María I. Quiñones-Vico és Salvador Arias-Santiago (Spanyolország) cikke (International Journal of Molecular Sciences). Jelen áttekintés célja a közelmúltban elért eredmények felvázolása, ideértve a kereskedelemben kapható bőrpótlókat is, hogy végül a jövőbeni szövetkialakítási perspektívákra összpontosítson, amelyek autodális prevaszkularizált bőr ekvivalensek létrehozásához vezetnek, hypodermális jellegű réteggel. („A graftoktól a humán vaszkuláris bőrpótlókig”)


Lactobacillus bulgaricus and Lactobacillus plantarum improve diabetic wound healing through modulating inflammatory factors - Nih.gov
Mahnaz Mohtashami, Mahsa Mohamadi, Mohsen Saiedi, Jafar Saiedi, Fatemeh Forooghi Nia és Ahmad Ghasemi (Irán, Franciaország) absztraktja (Biotechnol Appl Biochem. - „A Lactobacillus bulgaricus és a Lactobacillus plantarum a gyulladásos tényezők modulálásával javítja a diabéteszes sebgyógyulást”).


Extracellular vesicles and the extracellular matrix: a new paradigm or old news? - Nih.gov
Samuel Lewin, Stuart Hunt és Daniel W Lambert (Sheffield, Egyesült Királyság) absztraktja (Biochem Soc Trans. - „Az extracelluláris vezikulák és az extracelluláris mátrix: új paradigma vagy régi hír?”).


Comparison of the efficacy of topical hyperbaric oxygen therapy alone versus a combination of physical methods including topical hyperbaric oxygen therapy, magnetotherapy and low-energy light therapy in the treatment of venous leg ulcers - Nih.gov
Jarosław Pasek, Sebastian Szajkowski, Mikołaj Pietrzak és Grzegorz CieŚlar (Lengyelország) absztraktja (Dermatol Ther. - „A lokális hiperbár oxigénterápia egyedüli alkalmazása hatékonyságának összehasonlítása a fizikai módszerek kombinációjával, beleértve a lokális hiperbár oxigénterápiát, magnetoterápiát és alacsony energiájú fényterápiát a vénás lábfekélyek kezelésében”).


Study on the Effect of the Five-in-One Comprehensive Limb Salvage Technologies of Treating Severe Diabetic Foot - Nih.gov
Yiling Liu, Yan Shi, Junyou Zhu, XiaoDong Chen, RongHua Yang, Bin Shu, Ziheng Zhou, Jian Liu, Ri-Qiang Wu és Julin Xie (Kína) absztraktja (Adv Wound Care (New Rochelle) - „Tanulmány az öt-az-egyben átfogó végtagmentő technológiák hatásáról a súlyos diabéteszes láb kezelésében”).


Finite Element Analysis Modeling of a Novel Silicone Dressing - Nih.gov
James Sieracki, Robert Wilkes, Eric R Bennett és Amy K McNulty (USA) absztraktja (Cureus - „Új szilikon kötszer véges elemű analízis modellezése”).


Update review on five top clinical applications of human amniotic membrane in regenerative medicine - Nih.gov
Aida Rezaei Nejad, Amir Ali Hamidieh, Mohammad Amir Amirkhani és Mahsa Mollapour Sisakht (Irán, Hollandia) absztraktja (Placenta - „A humán amnion hártya regeneratív orvoslásban használt öt legfontosabb klinikai alkalmazásának korszerűsített felülvizsgálata”).


Hyperbaric oxygen therapy - Nih.gov
Ole Hyldegaard és Morten Hedetoft (Dánia) absztraktja (Ugeskr Laeger. - „Hiperbár oxigénterápia”).Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!