Külföldi hírek, sajtószemle

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek, sajtószemle - 2022. augusztus


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok vagy cikk-kivonatok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


Addressing the Socioemotional Aspects of Chronic Venous Leg Ulcerations (CVLUs) - Woundsource.com
Christine Miller cikke. A krónikus vénás lábszárfekély (CVLU) az egyik leggyakoribb alsó végtagi seb, amelynek kiújulási aránya akár 70% is lehet. Noha a fejlett sebgyógyító technikák mellett óriási előrelépés történt a vénás elégtelenség sebészeti szempontból történő kezelésében, a CVLU-k még mindig jelentős leküzdendő akadályt jelentenek. („A krónikus vénás lábszárfekélyek (CVLU) társadalmi-érzelmi vonatkozásainak kezelése”)


Peristomal Skin Conditions: Pyoderma Gangrenosum - Woundsource.com
Holly Hovan cikke. A perisztomális pyoderma gangrenosum (PPG) egy neutrofil dermatózis, amelyet fájdalmas fekélyek jellemeznek, amelyek visszatérhetnek, és amelyek gyakran társulnak olyan szisztémás betegségekkel, mint a gyulladásos bélbetegség (IBD), ízületi gyulladás vagy hematológiai rendellenességek. („Perisztomális bőrbetegségek: Pyoderma Gangrenosum”)


The effect of sub-epidermal moisture on pressure injury prevention strategies and incidence of pressure injuries: A feasibility pilot randomised controlled trial - PubMed
Jill Campbell, Wendy Chaboyer, Georgia Tobiano, Emma Harbeck, Tracy Nowicki, Zena Moore, Gary Allen, Brigid Gillespie, Fiona Coyer és Rachel Walker (Ausztrália) absztraktja (J Tissue Viability - „A szubepidermális nedvesség hatása a nyomási sérülés-megelőzési stratégiákra és a nyomási sérülések incidenciájára: megvalósíthatósági pilot, randomizált, kontrollált vizsgálat”).


Borrowing the Features of Biopolymers for Emerging Wound Healing Dressings: A Review - Mdpi.com
Ioannis Gardikiotis, Florina-Daniela Cojocaru, Cosmin-Teodor Mihai, Vera Balan és Gianina Dodi (Iasi, Románia) cikke (IJMS). Ez a cikk áttekintést ad a biopolimerek szerepéről a sebélettanban, a vérkészítményeken, őssejteken és növekedési faktorokon alapuló, továbbfejlesztett, természetes ihletésű, intelligens kötszerek új generációjának kifejlesztésének perspektívájaként. („A biopolimerek jellemzőinek kölcsönzése feltörekvő sebgyógyító kötszerekhez: áttekintés”)


An in vivo critically colonised wound model with dysbiotic wound microbiota - Wiley.com
Mao Kunimitsu, Gojiro Nakagami, Takeo Minematsu, Sofoklis Koudounas és Hiromi Sanada (Japán) cikken (International Wound Journal). Ez az első olyan új állatmodell-fejlesztés, amely a kritikusan kolonizált sebek klinikai jellemzőit reprezentálja, és hasznos lesz a szabályozó T-sejteken keresztüli kritikus kolonizáció patogenezisének vizsgálatában. („Egy in vivo kritikusan kolonizált sebmodell diszbiotikus sebmikrobiótával”)


Microbial Interplay in Skin and Chronic Wounds - Springer.com
Chandni Sachdeva, Kapaettu Satyamoorthy és Thokur Sreepathy Murali (Manipal, India) cikke (Current Clinical Microbiology Reports). Az áttekintésben a szerzők a krónikus seb mikrokörnyezetéhez kapcsolódó biomarkereket, valamint a bőr mikroflórájának és metabolitjainak jelentőségét tárgyalják a sebek krónikusságának meghatározásában. („A mikrobiális kölcsönhatás a bőrben és a krónikus sebekben”)


Innovative Treatment Strategies to Accelerate Wound Healing: Trajectory and Recent Advancements - Mdpi.com
Praveen Kolimi, Sagar Narala, Dinesh Nyavanandi, Ahmed Adel Ali Youssef és Narendar Dudhipala (USA, Egyiptom) cikke (Cells). Ennek a szemlének az a fő célja, hogy naprakész áttekintést nyújtson a krónikus sebek gyógyulásában és kezelésében a következő generációs innovatív megközelítések alkalmazásával történő előrehaladásáról. A szerzők tárgyalták a bőr funkcióját és anatómiáját, a sebeket és a sebgyógyulási folyamatokat, majd a sebgyógyulás és a bőr regenerációjának hagyományos kezelési módjait. („Innovatív kezelési stratégiák a sebgyógyulás felgyorsítására: pályagörbe és közelmúltbeli fejlemények”)


Fibroblasts: Immunomodulatory factors in refractory diabetic wound healing - Frontiersin.org
Ye Liu, Yiqiu Liu, Wenjie He, Xingrui Mu, Xingqian Wu, Junyu Deng és Xuqiang Nie (Zunyi, Kína) cikke (Front. Immunol.). A diabéteszes fibroblasztok heterogenitásának és funkcionális változásainak feltárásával a tanulmány kitér arra, hogy a fibroblasztok immunmoduláló faktorokként alkalmazhatók a refrakter diabéteszes seb gyógyulásában, új ötleteket adva annak kezeléséhez. („Fibroblasztok: Immunmoduláló tényezők a refrakter diabéteszes seb gyógyulásában”)


Hydrogel dressings for venous leg ulcer - PubMed
Cibele Td Ribeiro, Fernando Al Dias és Guilherme Af Fregonezi (Brazília) absztraktja (Cochrane Database Syst Rev. - „Hidrogél kötszerek vénás lábszárfekélyre”).


Wound healing in aged skin exhibits systems-level alterations in cellular composition and cell-cell communication - Cell.com
Remy Vu, Suoqin Jin, Peng Sun, Daniel Haensel, Quy Hoa Nguyen, Morgan Dragan, Kai Kessenbrock, Qing Nie és Xing Dai (Stanford, USA) cikke (Cell Reports). A szerzők tanulmánya számos sejtes/molekuláris célpontot tár fel a funkcionális lekérdezéshez, és hipotézisgeneráló forrást biztosít a jövőbeli sebgyógyulási vizsgálatokhoz. („Az idős bőr sebgyógyulása rendszerszintű változásokat mutat a sejtösszetételben és a sejt-sejt kommunikációban”)


The effectiveness of vacuum-assisted closure therapy in patients with infected venous leg ulcers - PubMed
Esra Ertürk Tekin, Mehmet Ali Yeşiltaş, Ayhan Uysal és İsmail Haberal (Törökország) absztraktja (Cardiovasc J Afr. - „A vákuum-asszisztált zárás terápia hatékonysága fertőzött vénás lábszárfekélyben szenvedő betegeknél”).


DPSC Products Accelerate Wound Healing in Diabetic Mice through Induction of SMAD Molecules - Mdpi.com
Carl J. Greene, Sarah Anderson, Derek Barthels, Md Sariful Islam Howlader, Suman Kanji, Jaganmay Sarkar és Hiranmoy Das (Amarillo, USA) cikke (Cells). A szerzők meghatározták azokat a sejtes és molekuláris mechanizmusokat, amelyek révén a DPSC termékek felgyorsították a diabéteszes sebek záródását, s amelyek a közeljövőben diabéteszes sebek kezelésére is alkalmazhatók. („A DPSC-termékek a SMAD-molekulák indukciója révén felgyorsítják a sebgyógyulást cukorbeteg egerekben”)


Clinical efficacy of wet dressing combined with chitosan wound dressing in the treatment of deep second-degree burn wounds: A prospective, randomised, single-blind, positive control clinical trial - Wiley.com
Jialin Hu, Yuesen Lin, Chengshuo Cui, Fangfang Zhang, Tingting Su, Kaiyu Guo és Tiannan Chen cikke. A kitozán kötszer jelentősen lerövidítheti a sebgyógyulás idejét és csökkentheti a sebfájdalmat és a sebfertőzést mély, másodfokú égési sérülésekben szenvedő betegeknél. Emellett hatékonyan javíthatja a heghiperplázia helyzetét, miáltal érdemes klinikai alkalmazásra. („A kitozán kötszerrel kombinált nedves kötszer klinikai hatásossága mély, másodfokú égési sebek kezelésében: Prospektív, randomizált, egyszeresen vak, pozitív kontrollos klinikai vizsgálat”)


Antioxidant Silk Fibroin Composite Hydrogel for Rapid Healing of Diabetic Wound - PubMed
Biswanath Maity, Shadab Alam, Sourav Samanta, Relekar G Prakash és Thimmaiah Govindaraju (Bengaluru, India) absztraktja (Macromol Biosci. - „Antioxidáns selyemfibroin kompozit hidrogél a diabéteszes sebek gyors gyógyulásához”).


Wound Healing Impairment in Type 2 Diabetes Model of Leptin-Deficient Mice – A Mechanistic Systematic Review - Mdpi.com
Albert Stachura, Ishani Khanna, Piotr Krysiak, Wiktor Paskal és Paweł Włodarski (Varsó, Lengyelország) cikke (IJMS). Egyes tanulmányok új, krónikus diabéteszes sebmodelleket vizsgáltak, egy leptinhiányos egérmodell alapján, amelyet szintén leírtak. A szerzők megvitatták az in vivo tanulmányozott beavatkozásokat is, amelyek átmentek a humán klinikai vizsgálatokba. Remélik, hogy ez az áttekintés segít a jövőbeli kutatások tervezésében. („Sebgyógyulási zavar a 2-es típusú cukorbetegségben leptin-hiányos egerek modelljében – Mechanisztikus szisztematikus áttekintés”)


A systematic review of movement monitoring devices to aid the prediction of pressure ulcers in at-risk adults - PubMed
Zena Moore, Pinar Avsar, Tom O'Connor, Aglecia Budri, Dan L Bader, Peter Worsley, Silvia Caggiari és Declan Patton (Írország, Szaúd-Arábia, Belgium, Kína, Egyesült Királyság, Ausztrália) absztraktja (Int Wound J. - „Mozgásfigyelő eszközök szisztematikus áttekintése, hogy segítse a nyomási fekélyek előrejelzését a veszélyeztetett felnőtteknél”).


Implant salvage in patients with severe post-fracture fixation surgical site infection using negative pressure wound therapy with intramedullary and subcutaneous antibiotic perfusion - PubMed
Keisuke Shimbo, Tatsuhiko Saiki, Haruka Kawamoto és Isao Koshima (Hiroshima, Japán) absztraktja (Wounds - „Implantátum-mentés súlyos törés utáni rögzítés műtéti hely fertőzésben szenvedő betegeknél negatív nyomású sebterápiával intramedulláris és szubkután antibiotikum perfúzióval”).


Biofilm-Based Wound Management: Implications for Clinical Practice - Hmpgloballearningnetwork.com
A biofilm a legtöbb, ha nem az összes krónikus és nehezen gyógyuló sebben jelen van. Szabad szemmel általában nem látható, ezért jelenléte feltételezhető. A biofilm megbontása minden sebkezelési stratégia fontos eleme. Mivel a biofilm összefüggésbe hozható a késleltetett sebgyógyulással, a bizonyítékokon alapuló biofilm-ellenes stratégiák beépítése egy proaktív sebgyógyulási protokollba felgyorsíthatja a sebgyógyulást és javíthatja a betegek kimenetelét. („Biofilm alapú sebkezelés: következmények a klinikai gyakorlatban”)


Chronic wounds: a clinical problem requiring ownership and coordination - Wiley.com
Keith G. Harding (Cardiff, Egyesült Királyság) cikke (British Journal of Dermatology). Ez egy felhívás annak biztosítására, hogy a 21. században jobban meg tudjunk birkózni egy olyan klinikai kihívással, amely gyakori, költséges és jelentős fejlesztési potenciállal rendelkezik. Várhatóan a bőrgyógyászoknak és számos más orvosi szakterületnek nagy szerepe lesz e fejlemények előmozdításában. („Krónikus sebek: birtoklást és koordinációt igénylő klinikai probléma”)


Times Quicker Burn Healing With Hyperbaric Oxygen Therapy - Newswire.net
Gordana Velaja cikke. Az égési sérülések nem kisebb hegek, sok a színfalak mögötti sérülés. Ezért az égési sérüléseket különös gonddal kell kezelni. („Az égési sérülések gyógyulása gyorsabb a hiperbár oxigénterápiával”)


Signaling Pathways Associated with Chronic Wound Progression: A Systems Biology Approach - Mdpi.com
Proma Basu és Manuela Martins-Green (Riverside, USA) cikke (Antioxidants). Az in vivo kísérleti verifikációval azonosíthatók a krónikus sebek kezelésére alkalmas jelöltek. („A krónikus seb progressziójával kapcsolatos jelzési útvonalak: rendszerbiológiai megközelítés”)


Mechano-biological and bio-mechanical pathways in cutaneous wound healing - Biorxiv.org
Marco Pensalfini és Adrian Buganza Tepole (West Lafayette, USA) absztraktja („Mechanobiológiai és biomechanikai utak a bőrseb kezelésében”).


At-Risk Patient: Pressure Ulcers/Injuries - Woundsource.com
A nyomási sérülés kockázatának kitett beteg olyan személy, aki korlátozza a mindennapi tevékenységét, ami krónikus problémákhoz vezethet, ha nyomásnak, súrlódásnak, nyírásnak vagy nedvességnek van kitéve. Az ágyban fekvő betegek, különösen a gerincvelősérülteknél, a hemodinamikailag instabiloknál, az időseknél és a nagyon fiataloknál elsősorban a nyomási sérülések veszélye fenyeget. („Veszélyeztetett páciensek: nyomási fekélyek/sérülések”).


The Importance of Nutrition in Healing: Lessons Learned From Scurvy - Woundsource.com
Christine Miller cikke. A táplálkozásnak a sebgyógyulásban betöltött szerepét a 20. század eleje óta alaposan feltárták. A makro- és mikrotápanyagok megfelelő egyensúlyának megteremtése a krónikus sebekkel küzdő betegek szisztémás kezelési tervének döntő része. („A táplálkozás jelentősége a gyógyításban: A skorbut tanulságai”).


Clinical Evaluation of a Synthetic Hybrid-Scale Matrix in the Treatment of Lower Extremity Surgical Wounds - Cureus.com
Daniel Tucker cikke. Ez a retrospektív esetsorozat bemutatja a szintetikus hibrid mértékű rostmátrixok sokoldalúságát a nehezen kezelhető alsó végtagi műtéti sebek hatékony kezelési rendjének részeként. („Szintetikus hibrid mértékű mátrix klinikai értékelése az alsó végtagi műtéti sebek kezelésében”)


Is Balding Unavoidable? New Research Suggests Not - Webmd.com
Maya Davis cikke. A Riverside-i Kaliforniai Egyetem új kutatása szerint a kopaszság gyógymódja egyetlen dolog megértésében rejlik: a növekedési faktor béta (TGF-β) átalakításában. A Biophysical Journal c. folyóiratban megjelent tanulmány a TGF-β-t – egyike a sok kis fehérjének, az úgynevezett citokineknek, amelyek segítik az immunrendszer más sejtjeit és vérsejtjeit – a szőrtüsző növekedési ciklusának moderátora, amely meghatározza, hogy mikor nőnek a szőrtüszősejtek, és mikor halnak meg. („A kopaszodás elkerülhetetlen? Egy új kutatás szerint nem”)


Nanobiotechnology: Applications in Chronic Wound Healing - PubMed
Tao Jiang, Qianyun Li, Jinmei Qiu, Jing Chen, Shuang Du, Xiang Xu, Zihan Wu, Xiaofan Yang, Zhenbing Chen és Tongkai Chen (Kína) absztraktja (Int J Nanomedicine - „Nanobiotechnológia: Alkalmazások a krónikus sebek kezelésében”).Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!