Külföldi hírek, sajtószemle

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek, sajtószemle - 2020. szeptember


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját!


Comparison of the Therapeutic Effect of Allogeneic and Xenogeneic Small Extracellular Vesicles in Soft Tissue Repair - Dovepress.com
Dong J, Wu Y, Zhang Y, Yu M és Tian W (Kína) cikke (International Journal of Nanomedicine). A szerzők eredményei kimutatták, hogy a különböző fajok azonos szöveteiből származó sEV-ek (kis extracelluláris vezikulák) hasonló terápiás anyagokkal terhelhető meg, amelyek elősegítik a szövetek helyreállítását és regenerálódását, és utat nyitottak a xenogén sEV-ek alkalmazására irányuló jövőbeli kutatások számára. („Az allogén és xenogén kis extracelluláris vezikulák terápiás hatásának összehasonlítása a lágy szövetek helyreállításában”)


Chronic Wounds: How Self-care Can Help Speed Healing - Thedoctorweighsin.com
Jeffrey Nelson cikke. A krónikus sebekkel küzdő betegek optimális öngondoskodása magában foglalja az öltözködés megváltoztatását, a helyes táplálkozást és a fertőzés figyelmeztető jeleinek felismerését. („Krónikus sebek: Hogyan segítheti az öngondozás a gyógyulást?”)


Development of tannic acid-enriched materials modified by poly(ethylene glycol) for potential applications as wound dressing - Nih.gov
Beata Kaczmarek, Olha Mazur, Oliwia Miłek, Marta Michalska-Sionkowska, Anna M Osyczka és Konrad Kleszczyński (Lengyelország, Németország) absztraktja (Prog Biomater. - „Poli(etilén-glikollal) módosított csersavval dúsított anyagok kifejlesztése sebkötésként történő felhasználásra”).


Current operative management and therapeutic algorithm of lymphedema in the lower extremities - Nih.gov
Savitha Ramachandran, Khong-Yik Chew, Bien-Keem Tan és Yur-Ren Kuo (Tajvan, Szingapúr) absztraktja (Asian J Surg. - „Az alsó végtagok nyiroködémájának jelenlegi operatív kezelése és terápiás algoritmusa”).


The Effect of Topical Administration of an Ointment Prepared From Trifolium repens Hydroethanolic Extract on the Acceleration of Excisional Cutaneous Wound Healing - Woundresearch.com
Seied Kiavash Habibi Zadeh, Mohammad-Reza Farahpour és Hamed Hamishe Kar (Irán) cikke. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a TRHE magas flavonoid- és fenoltartalma csökkentette a gyulladás okozta degeneratív hatásokat. Ezenkívül a T repens beadása fokozta a hízósejtek eloszlását és az intracitoplazmatikus szénhidrát arányt, elősegítette az angiogenezist és rövidítette a sebgyógyulási folyamatot. („A Trifolium repens (fehér here) hidroetanol-kivonat helyi kenőcsének helyi alkalmazásának hatása a bőr excisionális sebgyógyulásának felgyorsítására”)


Biopolymer film fabrication for skin mimetic tissue regenerative wound dressing applications - Tandfonline.com
Logesh Kumar Sellappan, Sanmugam Anandhavelu, Mukesh Doble, Govindaraj Perumal, Ji-Hoon Jeon, Dhanasekaran Vikraman és Hyun-Seok Kim absztraktja (International Journal of Polymeric Materials and Polymeric Biomaterials - „Biopolimer film gyártása a bőr utánzó szövetregeneráló sebkötöző alkalmazásokhoz”).


Successful Full-Thickness Skin Regeneration Using Epidermal Stem Cells in Traumatic and Complex Wounds: Initial Experience - Cureus.com
Arthur Berg, Sanjeev Kaul, Gregory E. Rauscher, Melissa Blatt és Stephen Cohn cikke. A szerzők esetsorozatokat írnak le, amelyek során komplex műtéti sebekben újszerű szövetalapú, autológ, homológ epidermális őssejtből származó terméket használnak. Ezek a sebek átlagosan nagyon nagyok voltak, és valószínűleg nem voltak alkalmasak a hagyományos bőrátültetésre. („Sikeres teljes vastagságú bőrregenerálás epidermális őssejtek segítségével traumás és komplex sebekben: kezdeti tapasztalat”)


Freeze-Drying of Platelet-Rich Plasma: The Quest for Standardization - Mdpi.com
Isabel Andia, Arantza Perez-Valle, Cristina Del Amo és Nicola Maffull (Spanyolország, Olaszország, Egyesült Királyság) cikke (Int. J. Mol. Sci.). A szerzők bemutatják a kísérleti és klinikai FD-PRP (fagyasztva szárított vérlemezkékben gazdag plazma) kutatások jelenlegi helyzetét azokon a különböző orvosi területeken, ahol a PRP képes kielégíteni az uralkodó orvosi igényeket. A PRISMA (Preferred Reported Items for Systematic Review and Meta-Analyses) irányelvei szerint végzett szisztematikus keresés azt mutatta, hogy a kutatások többnyire a sebgyógyulásra összpontosítanak, például kombinált termékek kifejlesztésére a fekély kezelésére. A befecskendőzhető hidrogéleket lumbális fúzió és térd állapotok szempontjából vizsgálják. („A vérlemezkékben gazdag plazma fagyasztva szárítása: Törekvés a szabványosításra”)


Catecholamines in the regulation of angiogenesis in cutaneous wound healing - Wiley.com
Debanjan Chakroborty, Sandeep Goswami, Sujit Basu és Chandrani Sarkar cikke. Az angiogenezis magában foglalja az új erek képződését a már meglévő vérerekből, és ez elengedhetetlen lépés a bőrsebgyógyulás során, amely táplálékkal és oxigénnel támogatja a seb helyén lévő sejteket. A sebszövetekben az angiogenezis zavara késleltetett sebzáródást és gyógyulást eredményez. Az angiogenezis szabályozói között a katekolaminok (epinefrin, noradrenalin és dopamin) szerepe érdekes, mivel a sebgyógyulás folyamatában sokféle szerepük van. („Katekolaminok az angiogenezis szabályozásában a bőr sebgyógyulásában”)


A review on the synthesis of graft copolymers of chitosan and their potential applications - Nih.gov
Deepak Kumar, Sachin Gihar, Manoj Kumar Shrivash, Pramendra Kumar és Patit Paban Kundu (India) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Áttekintés a kitozán graft kopolimerjeinek szintéziséről és lehetséges alkalmazási lehetőségeikről”).


Effects of topical application of CHF6467, a mutated form of human nerve growth factor, on skin wound healing in diabetic mice - Nih.gov
A Giuliani, L Lorenzini, V A Baldassarro, M Pannella, M Cescatti, M Fernandez, G Alastra, A Flagelli, G Villetti, B P Imbimbo, L Giardino és L Calza (Bologna, Olaszország) absztraktja (J Pharmacol Exp Ther. - „Az emberi ideg növekedési faktorának mutált formája, a CHF6467 helyi alkalmazásának hatása a cukorbeteg egerek bőrsebének gyógyulására”).


Negative pressure therapy for stoma closure sites-a nonrandomised case control study - Nih.gov
N Obeid, E Sharma, M Dunstan, P Nisar, P Trivedi, R Madani, H J Scott, J P Trickett, P E Bearn és G P Thomas (Surrey, Egyesült Királyság) absztraktja (Int J Colorectal Dis. - „Negatív nyomásterápia a sztóma bezárási helyein - nem-randomizált esettanulmány-vizsgálat”).


Role of periostin in skin wound healing and pathologic scar formation - Lww.com
Shi-Lu Lin, Ze-Lian Qin és Xin Yang (Peking, Kína) cikke (Chinese Medical Journal). A bőr a legkülső védőszerv, amely hajlamos a külső sérülések által okozott károsodásokra, s a sebgyógyulást követően nem kívánt hegek maradnak vissza, ami gyakran rontja az életminőséget és gazdasági terhet okoz. A periosztin, egy extracelluláris mátrix komponens, állítólag szorosan összefügg a bőrsebek gyógyulásával és a kóros hegképződéssel. Különböző normális szövetekben fejeződik ki, amelyek gyakran fibroblasztokkal társulnak, és részt vesznek az extracelluláris mátrix környezet átalakításában. („A periosztin szerepe a bőr sebgyógyulásában és a kóros hegképződésben”)


Acceleration of Wound Healing in Diabetic Rats through Poly Dimethylaminoethyl Acrylate–Hyaluronic Acid Polymeric Hydrogel Impregnated with a Didymocarpus pedicellatus Plant Extract - Acs.org
Amit K. Mittal, Rohit Bhardwaj, Riya Arora, Aarti Singh, Monalisa Mukherjee és Satyendra K. Rajput cikke. Jelen tanulmányban gyógynövényalapú polimer hibrid polimer hidrogéleket fejlesztettek ki a biokompatibilitás vizsgálatára, a szövetek regenerálódásának felgyorsítására és a diabéteszes állatszövet-rendszer hatékonyságának javítására. Megállapították, hogy a polimer hibrid hidrogél, valamint a pDPi-DMAEMA – HA hibrid hidrogél sebgyógyulási hatékonysága jobb, mint a többi forgalmazott készítményé. („A cukorbetegségben szenvedő patkányok sebgyógyulásának felgyorsítása Didymocarpus pedicellatus növényi kivonattal impregnált polidimetilaminoetil-akrilát – hialuronsav polimer hidrogél segítségével”)


Kikuhime Device in the Management of Venous Leg Ulcers - Nih.gov
Marian Karafa és Anna Karafova (Gdansk, Lengyelország) absztraktja (Clin Interv Aging - „Kikuhime eszköz a vénás lábfekély kezelésében”).


The subepidermal moisture scanner: the technology explained - Nih.gov
Amit Gefen és Graham Ross (Izrael, USA) absztraktja (J Wound Care - „A subepidermális nedvesség szkenner: a technológia ismertetése”).


Pressure ulcer healing with an intensive nutrition intervention in an acute setting: a pilot randomised controlled trial - Nih.gov
M D Banks, L J Ross, J Webster, A Mudge, M Stankiewicz, K Dwyer, K Coleman és J Campbell (Ausztrália) absztraktja (J Wound Care - „Nyomásfekély gyógyulása intenzív táplálkozási beavatkozással akut körülmények között: egy randomizált, kontrollált pilot vizsgálat”).


A 9-year retrospective evaluation of 102 pressure ulcer reconstructions - Nih.gov
K A Kenneweg, M C Welch és P J Welch (USA) (J Wound Care - „102 nyomásfekély rekonstrukció 9 éves retrospektív értékelése”).


How Wearable Patch Helps in Effective Wound Care - Medicaltechoutlook.com
A legújabb sebmonitorozási technológia, a viselhető tapasz megváltoztatja azt, ahogyan az egészségügyi ipar megközelíti a krónikus sebek kezelését. Az okostelefonhoz csatlakoztatott hordható tapasz lehetővé teszi a sebek folyamatos ellenőrzését, hogy okos és pontos kiértékelő eszközzel segítse a gondozókat és a pácienseket. („Hogyan segít a viselhető tapasz a hatékony sebkezelésben”)


Predictors of Surgical Site Infections Among Patients With Diabetes Mellitus Post Coronary Artery Bypass Graft Surgery: A Quasi-experimental Study - Woundresearch.com
Audai A. Hayajneh, Issa M. Hweidi és Ala M. Zytoon (Jordánia) cikke (Wounds.) Három kulcsfontosságú tényezőt találtak az SSI-k előfordulásának előrejelzésére CABG-n áteső DM-ben szenvedő betegeknél. Ezek az eredmények aláhúzzák annak szükségességét, hogy az egészségügyi szolgáltatók betartsák és alkalmazzák az aprólékos fertőzésellenőrzési gyakorlatokat a veszélyeztetett CABG betegek kezelésében. („A műtéti fertőzések előrejelzői a koronária artéria bypass műtétet követő graft-műtéten átesett cukorbetegek körében: kvázi kísérleti tanulmány”)


Evidence for person-centred care in chronic wound care: A systematic review and recommendations for practice - Nih.gov
Georgina Gethin, Sebastian Probst, Jan Stryja, Natalia Christiansen és Patricia Price (Ausztrália, Svájc, Csehország, Egyesült Királyság) absztraktja (J Wound Care - „Bizonyíték a személyközpontú ellátásról a krónikus sebek kezelésében: Szisztematikus áttekintés és ajánlások a gyakorlatra”).


Smartphone-based photographic wound documentation improves the quality of medical accounting in orthopedic and plastic surgery - Nih.gov
Martin C Jordan, Sebastian Jovic, Fabian Gilbert, Andreas Kunz, Maximilian Ertl, Ute Strobl, Rafael G Jakubietz, Michael G Jakubietz, Rainer H Meffert és Konrad F Fuchs (Würzburg, Németország) absztraktja (Unfallchirurg. - „Az okostelefon-alapú fényképes sebdokumentáció javítja az ortopédiai és plasztikai sebészet orvosi elszámolásának minőségét”).


Cellular Restoration of Leg and Foot Ulcers - Woundsource.com
A krónikus sebek folyamatos kihívást jelentenek a klinikusok számára, és tisztábban kell érteni a sebk kórélettanát és a rendelkezésre álló kezelési módokat. („A láb- és lábszárfekélyek celluláris helyreállítása”).


Inching Forward in Wound Measurement - Woundsource.com
Seth Snowden cikke. Úgy tűnik, hogy az egészségügy némely tudományterülete fizikálisabb, mint mások. Vannak olyan gyakorlati területek, ahol a dolgok egyszerűen kézzelfoghatóbbak, kézben vannak és mérhetőbbek. A sebellátás egy ilyen csodálatosan tapintható szakterület az orvostudomány területén. Minden betegtalálkozás magában foglalja az egyén sebének / aggodalomra okot adó területének felmérését, értékelését és kezelését. („Előrelépések a sebek mérésében”).


A New Approach to Understanding the Biology of Wound Healing - Newswise.com
A kutatók az eldobott kötszereket újszerű és nem invazív módszerként használják a gyógyulást elősegítő mechanizmusok tanulmányozására. („A sebgyógyulás biológiája megértésének új megközelítése”).


Wound healing cream formulated with Kalanchoe pinnata major flavonoid is as effective as the aqueous leaf extract cream in a rat model of excisional wound - Tandfonline.com
Marcela Araújo Soares Coutinho, Livia Marques Casanova, Luana Beatriz dos Santos Nascimento, Diogo Leal, Celia Palmero, Helena Keiko Toma, Elisabete Pereira dos Santos, Luiz Eurico Nasciutti és Sônia Soares Costa absztraktja. („A Kalanchoe pinnata (Fehér sarjika) flavonoiddal készített sebgyógyító krém ugyanolyan hatékony, mint a vizes levélkivonat-krém patkány excíziós modellben”).


Randomized clinical trial of negative pressure wound therapy as an adjunctive treatment for small‐area thermal burns in children - Ewma.org
C. C. Frear, L. Cuttle, S. M. McPhail, M. D. Chatfield, R. M. Kimble és B. R. Griffin (BJS) cikke. A kiegészítő NPWT meggyorsította a gyermekek kis területű égési sérüléseinek reepithelizációját, de nagyobb kezelési terhet jelentett, mint önmagában a szokásos kötszerek. („Randomizált klinikai vizsgálat a negatív nyomású sebterápiáról, kiegészítő kezelésként kis területű termális égéseknél gyermekeknél”)


Repositioning for preventing pressure ulcers: a systematic review and meta-analysis - Nih.gov
Pinar Avsar, Zena Moore, Declan Patton, Tom O'Connor, Aglecia Mv Budri és Linda Nuget (Írország, Egyesült Királyság, Kyna, Ausztrália, Szaúd-Arábia) absztraktja (J Wound Care - „Átpozícionálás a nyomási fekélyek megelőzésére: szisztematikus áttekintés és metaanalízis”).


Effect of extracorporeal shock wave therapy for burn scar regeneration: A prospective, randomized, double-blinded study - Nih.gov
Seung Yeol Lee, So Young Joo, Yoon Soo Cho, Gi Yeun Hur és Cheong Hoon Seo (Dél-Korea) absztraktja (Burns - „Az extrakorporális lökéshullám-terápia hatása az égési heg regenerációjára: prospektív, randomizált, kettősvak vizsgálat”).


The impact of skin calcinosis on digital ulcers in patients with SSc: clinical and prognostic stratification using the "wound bed score" - Nih.gov
Simone Barsotti, Valentina Venturini, Marco Di Battista, Agata Janowska, Valentina Dini, Alessandra Della Rossa és Marta Mosca (Pisa, Olaszország) absztraktja (Int. Wound J. - „A bőr kalcinózisának hatása a digitális fekélyekre SSc-s betegeknél: klinikai és prognosztikai rétegződés a "sebágyi score" alkalmazásával”).


Cefazolin sodium pentahydrate combined with vacuum sealing drainage in the treatment of open fracture complicated with soft tissue injury" - Nih.gov
Wenjie Lou, Kai Zou, Zhongbin Yu, Song Qin, Kai Wang és Biao Che (Wuhan, Kína) absztraktja (Rev Assoc Med Bras. - „Cefazolin-nátrium-pentahidrát vákuumos drenázzsal kombinálva a lágyrész sérüléssel komplikált nyílt törések kezelésében”).


EWMA 2021: Abstracts - Ewma.org
A szervezők mostantól elfogadják a párizsi EWMA 2021 konferencián tartandó előadások angol nyelvű absztraktjainak benyújtását. A francia nyelvű előadáskivonatok benyújtására 2020. szeptember végétől lesz lehetőség.


Cells from discarded dressings differentiate chronic from acute wounds in patients with Epidermolysis Bullosa - Nature.com
Ignacia Fuentes, Christina Guttmann-Gruber, Birgit Tockner, Anja Diem, Alfred Klausegger, Glenda Cofré-Araneda, Olga Figuera, Yessia Hidalgo, Pilar Morandé, Francis Palisson, Boris Rebolledo-Jaramillo, María Joao Yubero, Raymond J. Cho, Heather I. Rishel, M. Peter Marinkovich, Joyce M. C. Teng, Timothy G. Webster, Marco Prisco, Luis H. Eraso, Josefina Piñon Hofbauer és Andrew P. South (Chile, Ausztria, USA) cikke (Scientific Reports). A szerzők egy új módszert mutatnak be a sejtek izolációjára, amely azonosíthatja az akut és krónikus sebek közötti különbségeket a JEB és az RDEB betegek között, és DNS-forrást biztosít a genetikai diagnózishoz. Ennek a megközelítésnek a továbbfejlesztése potenciálisan meghatározhatja a sebekben jelenlévő veleszületett és adaptív immunsejtek különböző alcsoportjait, amelyek előre jelezhetik a krónikus állapotot. („A használt kötések sejtjei megkülönböztetik a krónikust az akut sebektől az epidermolysis bullosa-ban szenvedő betegeknél”)


Health Care Spending in Patients With Stage 3 and Stage 4 Pressure Injuries and Patients With Diabetic Foot Ulcers Treated Early With Clostridial Collagenase Ointment: A Retrospective Data Review - Woundresearch.com
Jeffrey D. Lehrman, Ankur Patel és Gary Delhougne cikke. A tanulmány célja megbecsülni az egészségügyi kiadásokat a 3. és 4. stádiumú nyomási sérülésben és diabéteszes lábfekélyben szenvedő betegeknél, akiknél korán (azaz az indexdiagnózistól számított 30 napon belül), illetve későn (31-90 napon belül) kezdték meg a clostridialis kollagenáz kenőcs alkalmazását. („Egészségügyi kiadások a 3. és 4. stádiumú nyomási sérülésekben szenvedő betegeknél és a diabéteszes lábfekélyben szenvedő betegeknél, akiket korán kezeltek clostridialis kollagenáz kenőccsel: Retrospektív adatáttekintés”)


Chitosan hydrogels functionalized with either unfractionated heparin or bemiparin improve diabetic wound healing - Sciencedirect.com
Alberto Cifuentes, Verónica Gómez-Gil, Miguel A. Ortega, Ángel Asúnsolo, Santiago Coca, Julio San Román, Melchor Álvarez-Mon, Julia Buján és Natalio García-Honduvilla (Madrid, Spanyolország) cikke (Biomedicine & Pharmacotherapy). A HEP-pel vagy a BEM-mel feltöltött kitozán hidrogélek sebkötések javították a cukorbetegséggel összefüggő nem megfelelő sebgyógyulást, így a gyógyulási folyamat hasonló volt az általános gyógyulási folyamathoz. A kitozán hidrogélek elősegítik a reparatív folyamat előrehaladását és stabil hegszövet kialakulását idézik elő, ami további előnye annak, ha ezeket a hidrogéleket diabéteszes sebekhez alkalmazzák. („Akár a nem frakcionált heparinnal, akár a bemiparinnal funkcionalizált kitozán hidrogélek javítják a diabéteszes sebgyógyulást”)


Polyurethane/carboxymethylcellulose nanofibers containing Malva sylvestris extract for healing diabetic wounds: Preparation, characterization, in vitro and in vivo studies - Sciencedirect.com
Arash Almasian, Farhood Najafi, Mahdieh Eftekhari, Mohammad Reza Shams Ardekani, Mohammad Sharifzadeh és Mahnaz Khanavi (Irán, Kanada) absztraktja (Materials Science and Engineering: C - „Erdei mályva (Malva sylvestris) kivonatot tartalmazó poliuretán / karboxi-metil-cellulóz nanoszálak diabéteszes sebek gyógyítására: Előkészítés, jellemzés, in vitro és in vivo vizsgálatok”).


Topical Antibiotic Ointment’s Place in Wound Care - Woundcarelearningnetwork.com
Laura Swoboda cikke. A helyi antibiotikumoknak megvan a helyük, főleg a fertőzés megelőzésében felszíni égések és kisebb traumák esetén. Két fő oka van annak, hogy elkerüljük az antibiotikus kenőcsök használatát, hacsak egyértelműen nem indikált: antimikrobiális kezelés és bőrérzékenység, vagy allergén hatás. („A topikális antibiotikum kenőcsök helye a sebkezelésben”)


Wound Healing and Patients’ Pain in the Age of the Opioid Crisis - Woundcarelearningnetwork.com
Hogyan lehet a betegek fájdalmait az opioid válság korszakában megcélozni? Ebben a videóban Hadar Lev-Tov és Daniel Federman eseti alapú megközelítést alkalmaztak, hogy megbeszéljék a farmakológiai (ideértve az orvosi marihuánát) és a nem-farmakológiai megközelítéseket a sebbel rendelkező betegek fájdalmának kezelésében. („A sebkezelés és a betegek fájdalma az opioid válság korában”)


Wheel of Healing - Woundcarelearningnetwork.com
Monique Abner infografikája. A sebkezelő szakemberek tudják, hogy az akut és krónikus sebek kezelésének sikeres eredményeit befolyásolhatják a biológiai és társadalmi körülmények. Ez a holisztikus modell következetes klinikai körvonalat kínál minden típusú seb diagnosztikai megközelítéséhez, ideértve (nem kizárólag) a diabéteszes, a vénás és nyomási fekélyeket, a traumás sérüléseket, a műtéti sebeket és az égési sebeket. („A gyógyulás kereke”)


Tips for Clinicians Who Are Thinking About Learning More on Compression - Woundcarelearningnetwork.com
Ebben a videóban Suzie Ehmann néhány tippet és trükköt mutat meg a klinikusok számára, akik a kompresszióban való nagyobb bekapcsolódásra gondolnak. („Tippek azoknak a klinikusoknak, akik azon gondolkodnak, hogy többet tudjanak meg a kompresszióról”)


Structural mechanics modeling reveals stress-adaptive features of cutaneous scars - Springer.com
Biswajoy Ghosh, Mousumi Mandal, Pabitra Mitra és Jyotirmoy Chatterjee absztraktja (Biomechanics and Modeling in Mechanobiology - „A strukturális mechanikai modellezés feltárja a bőrhegek stressz-adaptív tulajdonságait”).


Physical plasma therapy accelerates wound re‐epithelialisation and enhances extracellular matrix formation in cutaneous skin grafts - Springer.com
Nadira Frescaline, Constance Duchesne, Maryline Favier, Rachel Onifarasoaniaina, Thomas Guilbert, Georges Uzan, Sébastien Banzet, Antoine Rousseau és Jean‐Jacques Lataillade absztraktja (The Journal of Pathology - „A fizikai plazma terápia felgyorsítja a seb újbóli hámképződését és fokozza az extracelluláris mátrix képződését a kután bőr graftokban”).


Silver dressings for the healing of venous leg ulcer. A meta-analysis and systematic review - Lww.com
Zhao, Minyan; Zhang, Dongting; Tan, Liping and Huang, Hui (Szucsou, Kína) cikke. A metaanalízisnek az eredményei azt mutatták, hogy az ezüst kötszerek funkciója a VLU-ban hasonló volt más krónikus sebekhez. Bár a teljes sebgyógyulás arányában nem észleltek különbségeket, ami valószínűleg a hosszú távú nyomon követési adatok hiányának volt köszönhető, elegendő bizonyíték állt rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az ezüsttartalmú kötszerek felgyorsíthatják a krónikus VLU gyógyulási arányát és javíthatják a egy kis idő. („Ezüst kötszerek a vénás lábfekély gyógyítására. Metaanalízis és szisztematikus áttekintés”)


Overview of Current Advances in Extrusion Bioprinting for Skin Applications - Mdpi.com
Arantza Perez-Valle, Cristina Del Amo és Isabel Andia (Barakaldo, Spanyolország) cikke (Int. J. Mol. Sci.). Bár még mindig távol állunk attól, hogy bőrt gyártsunk a regeneratív orvoslás számára, a biográfiai konstrukciók alkalmazása kiterjed a gyógyszerfelderítés in vitro modelljeinek generálására is, ami technikailag könnyebb, kevesebb szabályozási korlátozás mellett. Ezek a funkciók segítenek felgyorsítani a TRL (technology readiness level - technológiai készültségi szint) fejlesztését és korábbivá tenni a piaci keresletet, miközben kiaknázzák a biogyártás terén elért eredményeinket. („Áttekintés az extrúziós bionyomtatás jelenlegi előrehaladásáról a bőrön”)


A Novel Use of Next-Generation Closed Incision Negative Pressure Wound Therapy After Major Limb Amputation and Amputation Revision - Cureus.com
Julie West, Julia Wetherhold, Steven Schulz és Ian Valerio (Cureus) cikke. A műtét utáni iNPWT hatékony módszer a seb szövődményeinek minimalizálására a nagyobb végtagi amputáció vagy az amputáció revíziója után. Ez az első ilyen jellegű esetjelentés, amely a következő generációs iNPWT újszerű használatáról számol be a posztoperatív reziduális végtag optimalizálása érdekében. A következő generációs iNPWT-t biztonságosan alkalmazták ebben a két esetben, és biztató a veszélyeztetett populáció számára. („A következő generációs zárt incíziós negatív nyomású sebterápia újszerű használata a végtagok nagyobb mértékű amputációja és az amputáció felülvizsgálata után”)


Ethiopian medicinal plants used for their anti-inflammatory, wound healing or anti-infective activities: protocol for systematic literature review and meta-analysis - Bmj.com
Dereje Nigussie, Belete Adefris Legesse, Gail Davey, Abebaw Fekadu és Eyasu Makonnen (Etiópia, Egyesült Királyság) cikke (BMJ Open Science). A gyógynövényeket világszerte alternatív gyógyszerként használják számos betegség kezelésében, és széles körben elfogadottak a különböző társadalmakban. Etiópiában hétezernél több növényfaj található, amelyeknek körülbelül 12%-a endémiás, így az emberi egészség szempontjából potenciálisan hasznos növényi kivonatok gazdag forrása. Jelen áttekintés célja az etióp gyógynövények gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, gombaellenes vagy antibakteriális hatásainak értékelése. („Gyulladáscsökkentő, sebgyógyító vagy fertőzésellenes etióp gyógynövények: protokoll az irodalom szisztematikus áttekintéséhez és metaanalízishez”)


Skin Microbiota and its Interplay with Wound Healing - Springer.com
Marjana Tomic-Canic, Jamie L. Burgess, Katelyn E. O’Neill, Natasa Strbo és Irena Pastar (Miami, USA) cikke (American Journal of Clinical Dermatology). A szerzők megfigyelték, hogy a vegyes fajú biofilmeken belüli kölcsönhatások csökkent terhelést, de megnövekedett MRSA virulenciát eredményeztek, és jelentősen késleltették a sebgyógyulást a nem fertőzött és az egyfajta biofilmekkel fertőzött sebekhez képest. („A bőr mikrobióta és kölcsönhatása a sebgyógyulással”)


A double Dacron patch repair for right ventricle rupture during negative-pressure wound therapy of deep sternal wound infection - Nih.gov
Martin Simek, Andrea Steriovsky és Martin Kalab (Olmütz, Csehország) absztraktja (Asian Cardiovasc Thorac Ann. - „Dupla Dacron tapaszjavítás a jobb kamra megrepedésére a mély sternális sebfertőzés negatív nyomású sebterápiája során”).


Development and validation of CAVE score in predicting presence of pressure ulcer in intensive care patients - Nih.gov
Suchada Ninbanphot, Pinyada Narawong, Ampornpan Theeranut, Kittisak Sawanyawisuth és Panita Limpawattana (Khon Kaen Egyetem, Thaiföld) absztraktja (Heliyon - „A CAVE pontszám kialakulása és validálása a nyomási fekély jelenlétének előrejelzésében intenzív terápiás betegeknél”).


Application of the educational method of realistic simulation in the treatment of pressure injuries - Nih.gov
Valéria da Silva Baracho, Maria Emília de Abreu Chaves és Thabata Coaglio Lucas (Belo Horizonte, Brazília) absztraktja (Rev Lat Am Enfermagem. - „A reális szimuláció oktatási módszerének alkalmazása a nyomási sérülések kezelésében”).


The hallmarks of cancer are also the hallmarks of wound healing - Sciencemag.org
Lucy MacCarthy-Morrogh és Paul Martin (Egyesült Királyság) cikke (Science Signaling). Ebben az áttekintésben a szerzők kiemelik, hogy a szövetek helyreállítása és a rák hogyan osztja meg a sejtszintű és a molekuláris folyamatokat, amelyek szabályozottak egy sebben, de rosszul szabályozottak a rákban. A tartós proliferatív jelzésektől, az invázió és az angiogenezis aktiválásától a gyulladás elősegítő szerepéig számos nyilvánvaló párhuzam létezik, amelyeken keresztül az egyik folyamat tájékoztathatja a másikat. Egyes jellemzők esetében a párhuzamok homályosabbak. („A rák jellemzői a sebgyógyulás jellemzői is”)


Reducing the Recurrence of Lower Extremity Wounds - Woundsource.com
Az alsó végtagi sebeket, például a diabéteszes lábfekélyeket (DFU), a vénás fekélyeket és az artériás fekélyeket a rossz kimenetelhez, például a betegek halálozásához és a seb kiújulásához kötik. Bár a pontos kiújulási arányokat nehéz meghatározni, és a betegek különböző populációiban változhatnak, tudjuk, hogy az alsó végtagi sebek kiújulási aránya meglehetősen magas. („Az alsó végtagi sebek kiújulásának csökkentése”)


Negative pressure wound therapy as an accelerator and stabilizer for incorporation of artificial dermal skin substitutes - A retrospective, non-blinded, and non-randomized comparative study - Nih.gov
Yannick F Diehm, Sebastian Fischer, Emre Gazyakan, Gabriel Hundeshagen, Dimitra Kotsougiani-Fischer, Florian Falkner, Ulrich Kneser és Christoph Hirche (Németország) absztraktja (J Plast Reconstr Aesthet Surg. - „Negatívnyomásos sebterápia, mint gyorsító és stabilizátor a bőrön lévő mesterséges bőrpótlók beépítésére - Retrospektív, nem-vak és nem-randomizált összehasonlító vizsgálat”).


Bioactive Self‐Pumping Composite Wound Dressings with Micropore Array Modified Janus Membrane for Enhanced Diabetic Wound Healing - Wiley.com
Feng Bao, Ge Pei, Zhongcao Wu, Hui Zhuang, Zhaowenbin Zhang, Zhiguang Huan, Chengtie Wu és Jiang Chang absztraktja (Advanced Functional Materials - „Bioaktív önpumpáló kompozit kötszerek mikroporus array-jel módosított Janus membránnal a fokozott diabéteszes sebgyógyulás érdekében”).


Human mesenchymal stem cell-derived exosomes accelerate wound healing of mice eczema - Tandfonline.com
Miao Wang, Yang Zhao és Qingyi Zhang absztraktja (Journal of Dermatological Treatment - „Az emberi mezenchimális őssejtből származó exoszómák felgyorsítják az egerek ekcémájának sebgyógyulását”).


Negative pressure wound treatment in a neonate with epidermolysis bullosa simplex severe generalized: A case report - Nih.gov
Anna-Barbara Schlueer, Agnes Schwieger-Briel, Martin Theiler, Kathrin Neuhaus, Clemens Schiestl és Lisa Weibel (Zürich, Svájc) absztraktja (Pediatr Dermatol. - „Negatív nyomású sebkezelés súlyos generalizált epidermolysis bullosa simplexbem szenvedő újszülöttnél: Esettanulmány”).


A barrier against reactive oxygen species: chitosan/acellular dermal matrix scaffold enhances stem cell retention and improves cutaneous wound healing - Biomedcentral.com
Wei Lin, Xiaoyang Qi, Wenjing Guo, Danyang Liang, Heting Chen, Baoping Lin és Xiaoyuan Deng (Kína) cikke (Stem Cell Research & Therapy). Ez az újszerű bejuttatási rendszer, amely a ROS-környezetre reagáló mechanizmusok hiányában túllépi a hagyományos sima kollagén-alapú szállítási rendszer korlátait, az őssejt-terápiák nagy potenciális felhasználási lehetőségét mutatja a sebkezelésben. („Gát a reaktív oxigénfajok ellen: a kitozán / acelluláris dermális mátrix scaffold fokozza az őssejtek visszatartását és javítja a kután sebgyógyulást”)


Outcomes for Physiologic Microsurgical Treatment of Secondary Lymphedema Involving the Extremity - Nih.gov
Maureen Beederman, Rebecca M Garza, Shailesh Agarwal és David W Chang (Chicago, USA) cikke (Ann Surg. - „A végtagokat magában foglaló másodlagos nyiroködéma fiziológiai mikrosebészeti kezelésének eredményei”).


The role of perineal application of prophylactic negative-pressure wound therapy for prevention of wound-related complications after abdomino-perineal resection: a systematic review - Nih.gov
Jeremy Meyer, Elin Roos, Ziad Abbassi, Christian Toso, Frédéric Ris és Nicolas C Buchs (Svájc, Svédország) absztraktja (Ann Surg.Surgery Int J Colorectal Dis. - „Profilaktikus negatív nyomású sebterápia perineális alkalmazásának szerepe a hasi perineális reszekció utáni sebekkel kapcsolatos szövődmények megelőzésében: szisztematikus áttekintés”).


CO2 Laser Debridement and Negative Pressure Wound Therapy With Endoscopic Support for Treatment of Sinus Wound at the Ischial Tuberosity: Case Report - Nih.gov
JiaJun Tang, Guilu Tao, Yingkai Liu, Xian Ma, Yakupu Aobuliaximu és Shuliang Lu (Sanghaj, Kína) absztraktja (Int J Low Extrem Wounds - „Széndioxid lézeres debridement és negatívnyomásos sebkezelés endoszkópos támogatással a sinus seb kezelésében az ülőgumónál: esettanulmány”).


Immune tolerance of allogeneic hematopoietic cell transplantation supports donor epidermal grafting of recessive dystrophic epidermolysis bullosa chronic wounds - Nih.gov
C L Ebens, J A McGrath, J A Riedl, A R Keith, G Lilja, S Rusch, D R Keene, S F Tufa, M J Riddle, R Shanley, A E Van Heest és J Tolar (USA, UK) absztraktja (Br J Dermatol. - „Az allogén hematopoetikus sejttranszplantáció immun toleranciája támogatja a donor epidermális átültetését recesszív disztrofikus epidermolysis bullosa-s krónikus sebekben”).


Leucocyte-Rich Platelet-Rich Plasma Enhances Fibroblast and Extracellular Matrix Activity: Implications in Wound Healing - Pharmaresearchlibrary.com
Jeannie Devereaux, Narges Dargahi, Sarah Fraser, Kulmira Nurgali, Dimitrios Kiatos és Vasso Apostolopoulos (Melbourne, Ausztrália) cikke. (IJMS). A tanulmány bizonyította az LR-PRP és az LP-PPP azon képességét, hogy in vitro indukálja a fibroblasztokat. A fibroblasztok vizsgálata alátámasztotta azt a hipotézist, amelyben az LR-PRP azon képessége, hogy befolyásolja a fibroblasztok biológiai válaszait, nem mutatott katabolikus hatást. („A leukocitákban gazdag vérlemezkékben gazdag plazma fokozza a fibroblaszt és az extracelluláris mátrix aktivitását: alkalmazásuk a sebkezelésben”)


Surgical care does not end when the surgery ends - Molnlycke.com
Letölthető konszenzus dokumentum. Optimalizálhatja-e a gyógyulást a műtét utáni kötszercsere protokolljával? A műtéti ellátás nem ér véget, amikor a műtét véget ér. A sikeres kimenetel a műtét utáni incíziós kezeléstől is függ. A sebkezelő kötszerek létfontosságú részét képezik a gyógyító egyenletnek, mivel a műtét utáni sebek hajlamosak a fertőzésre és a kapcsolódó szövődményekre. („A műtéti ellátás nem ér véget akkor, amikor a műtét véget ér”)


A novel treatment for skin repair using a combination of spironolactone and vitamin D3 - Wiley.com
Dauren Biyashev, Unmiye V. Onay, Prarthana Dalal, Michael Demczuk, Spencer Evans, José‐Marc Techner és Kurt Q. Lu (Annals of the New York Academy of Sciences) cikke. A szerzők eredményei azt mutatják, hogy a D3-vitamin és a spironolakton kezelés kombinációja javítja a sebgyógyulást az NM (nitrogén-mustár) expozíció után az immunválasz modulálásával és a gyulladáscsökkentő utak aktiválásával. A szupportív kezelés mellett ez kibővítheti a jelenleg korlátozott kezelési lehetőségeket az NM sérülés klinikai eredményeinek javítása érdekében. („Újszerű kezelés a bőr helyreállítására spironolakton és D3-vitamin kombinációjával”)


Exploiting the potential of commercial digital holographic microscopy by combining it with 3D matrix cell culture assays - Nature.com
Monica Hellesvik, Hanne Øye és Henriette Aksnes (Scientific Reports) cikke. A szerzők eredményei rávilágítanak a 3D-s digitális holografikus mikroszkópos alkalmazások 3D-s sejt preparátumokkal kombinált lehetőségeire, a gyógyszeres válasz vagy genetikai változások tanulmányozására az inváziós kapacitáson, valamint a tumor növekedésén és áttétjein. („A kereskedelmi célú digitális holografikus mikroszkópia lehetőségeinek kiaknázása 3D mátrix sejttenyésztési vizsgálatokkal történő kombinálásával”)


Role of Antioxidants in Wound Healing – A Review - Pharmaresearchlibrary.com
Gupta Sushma, Kumar Ashish, Mazumder Avijit, Chakraborthy G.S és Das Saumya (Uttar Pradesh, India) absztraktja („Az antioxidánsok szerepe a sebkezelésben - áttekintés”).


Fluoroquinolones And Infected Wounds: What You Should Know - Podiatrytoday.com
A panelbeszélgetés résztvevői: Warren Joseph és Robert Smith. Biztonságosak-e a fluorokinolonok? A panelbeszélgetésen megvitatták az antibiotikumok ezen osztályának jelenlegi indikációit, az új figyelmeztetésekkel kapcsolatos aggályokat, a betegek oktatásának kulcskérdéseit és a megfelelő, biztonságos felírást. („Fluorokinolonok és fertőzött sebek: Amit tudnia kell”)


Infection and Infection Management - Woundcarelearningnetwork.com
Ebben a 2:02 perces videóban Paul Kim a napi gyakorlat felőli megközelítésben beszél a fertőzésről és arról, hogy a klinikusok hogyan értékelhetik a fertőzött sebeket. Kitér a fertőzések kimutatásának és kezelésének módszereire. („Fertőzés és fertőzéskezelés”)


Use of topical sevoflurane in pressure ulcer treatment in a double-lung transplant patient - Nih.gov
Carolina Hidalgo-Doniga, Candelas Lopez-Lopez, Violeta Pajero Otero, Maria Elena Garcia Manzanares, Laura Collados-Gomez, Ignacio Zaragoza-García, Juana María Aguilar Ortega, Maria Del Valle Garzon Delgado és Santiago Perez Garcia (Madrid, Spanyolország) absztraktja (J Tissue Viability - „Helyi szevoflurán alkalmazása nyomási fekély kezelésében kettős tüdőátültetett betegnél”).


Association of Negative Pressure Wound Therapy and Dermatotraction for Management of Necrotizing Soft Tissue Infections: A Case Series - Woundresearch.com
Daniel Aparicio-Sánchez, José Pintor-Tortolero, Eduardo Perea-Del Pozo, Luis Tallón-Aguilar és Francisco Javier Padillo-Ruiz (Sevilla, Spanyolország) cikke. A jelen tapasztalatok alapján az NPWT-D biztonságos és hasznos alternatív sebészeti kezelés lehet a nekrotizáló STI kezelésében. Jelen esetben az NPWT-D javította és lerövidítette a sebgyógyulási folyamatot, és harmadlagos sebzárást ért el, elkerülve ezzel a bőrátültetést. („A negatív nyomású sebterápia és a dermato-trakció asszociációja a nekrotizáló puha szöveti fertőzések kezelésében: egy esetsorozat”)


Wearable, portable invention offers options for treating antibiotic-resistant infections, wounds - Purdue.edu
Az életveszélyes, antibiotikumokkal szemben rezisztens fertőzések gyors növekedése olyan kihívásként jelentkezett a seb-szövődmények területén, amikor kevés hatékony kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Az Egyesült Államokban körülbelül 6 millió embert érintenek krónikus sebek. Most a Purdue Egyetem innovátorainak egy csapata kifejlesztett egy viselhető megoldást, amely lehetővé teszi a beteg számára, hogy az otthonuk elhagyása nélkül kapják meg a megfelelő kezelést. („Egy hordható, hordozható találmány lehetőséget kínál az antibiotikumokkal szemben rezisztens fertőzések, sebek kezelésére”)


Clinical Applications and Benefits of Using Closed-Incision Negative Pressure Therapy for Incision and Surrounding Soft Tissue Management: A Novel Approach for Comorbid Wounds - Nih.gov
Treesa W Gomez, Justus W Gomez és Rajesh Gopal (India, Abu-Dzabi) absztraktja (Cureus - „A zárt incíziós negatívnyomás terápia alkalmazásának klinikai alkalmazásai és előnyei az incízió és a környező puha szövetek menedzsmentje területén: újszerű megközelítés a komorbid sebek számára”).


Biodegradable and Electroactive Regenerated Bacterial Cellulose/MXene (Ti3 C2 Tx ) Composite Hydrogel as Wound Dressing for Accelerating Skin Wound Healing under Electrical Stimulation - Nih.gov
Lin Mao, Sanming Hu, Yihua Gao, Li Wang, Weiwei Zhao, Lina Fu, Haoyan Cheng, Lin Xia, Shangxian Xie, Weiliang Ye, Zhijun Shi és Guang Yang (Kína) absztraktja (Adv Healthc Mater. - „Biológiailag lebomló és elektroaktív regenerált bakteriális cellulóz / MXene (Ti3 C2 Tx) kompozit hidrogél sebkötésként a bőr sebgyógyulásának felgyorsításához elektromos stimuláció alatt”).


pdf (0,99 mB)!
Scaffolds for Wound Healing Applications - Mdpi.com
Irina Negut, Gabriela Dorcioman és Valentina Grumezescu (Magurele, Románia) absztraktja (Polymers). Manapság még mindig sok problémát tapasztalnak az egészségügyi szakemberek, mivel egyre több a mikrobiális fertőzésben, sebben és égési sérülésben szenvedő beteg. A sebkezelő scaffoldok következő generációja olyan teranosztikai anyagok használatát fogja magában foglalni, amelyek az interaktív és a bioaktív eszközöket, valamint a terápiás és diagnosztikai funkciókat egyetlen scaffoldba egyesítik. Az elképzelések szerint az új technológiák integrálják a cél biomarkereket a scaffoldokba a sebgyógyulás figyelemmel kísérése érdekében. („Scaffoldok sebkezelő alkalmazásokhoz”)


Moist Wound Healing with Commonly Available Dressings - Nih.gov
Kristo Nuutila és Elof Eriksson (Boston, USA) absztraktja (Adv Wound Care (New Rochelle) - „Nedves sebkezelés általánosan elérhető kötszerekkel”).


Management of post-surgical wounds in general practice - Nih.gov
Sankar Sinha (Ausztrália) absztraktja (Aust J Gen Pract. - „A műtét utáni sebek kezelése az általános orvosi gyakorlatban”).


The biomechanical efficacy of a dressing with a soft cellulose fluff core in prophylactic use - Nih.gov
Amit Gefen, Maja Krämer, Maik Brehm és Sören Burckardt (Izrael, Németország) absztraktja (Int Wound J. - „A puha cellulóz bolyhos maggal rendelkező kötszer biomechanikai hatékonysága profilaktikus alkalmazásban”).


A Prospective Randomized Study: The Usefulness and Efficacy of Negative Pressure Wound Therapy with Lipidocolloid Polyester Mesh Compared to Traditional Negative Pressure Wound Therapy for Treatment of Pressure Ulcers - Nih.gov
Wooyeol Baek, Nara Lee, Eun Jin Han, Tai Suk Roh és Won Jai Lee (Szöul, Dél-Korea) absztraktja (Pharmaceutics - „Prospektív, randomizált vizsgálat: lipidokolloid poliészter hálóval végzett negatív nyomású sebkezelés hasznossága és hatékonysága a nyomásfekély kezelésére szolgáló tradicionális negatív nyomású sebkezeléssel összehasonlítva”).


Retained negative pressure wound therapy foams as a cause of infection persistence - Nih.gov
Konstantinos Anagnostakos, Andreas Thiery és Ismail Sahan (Saarbrucken, Németország) absztraktja (Adv Wound Care (New Rochelle) - „A visszamaradt negatív nyomású sebkezelési habok a makacs fertőzések okaként”).


Treatment of Hard-to-heal Diabetic Foot Ulcers With a Hepatic-derived Wound Matrix - Woundresearch.com
Robert Fridman, Payam Rafat, Carl C. Van Gils, Deena Horn, Dean Vayser és C. Jake Lambert, Jr (Wonds) cikke. Az értékelés alatt álló HD-WM jól zárta le a nehezen gyógyuló sebeket minimális alkalmazással. Ezek az eredmények összhangban vannak a HD-WM-mel kapcsolatos korábbi tanulmányokkal. („Nehezen gyógyuló diabéteszes lábfekélyek kezelése máj eredetű sebmátrixszal”)


Wound Phototherapy - Woundresearch.com
Laura L. Bolton cikke (Wounds). A kutatók kis teljesítményű lézerekkel vagy fénykibocsátó diódák (LED-ek) koherens, nem kollimált fényterápiájával tesztelték a sebekre évtizedek óta használt fényterápia (LLLT) hatásait, feltárva a fototerápiás kezelések hatékonyságát krónikus és akut sebekre. („Seb fototerápia”)


Skin Failure Clinical Indicator Scale: Proposal of a Tool for Distinguishing Skin Failure From a Pressure Injury - Woundresearch.com
Richard Hill és Amy Petersen (Wounds) cikke. A javasolt skála eszköz lehet a bőrhiba helyes felismerésére és diagnosztizálására, megfelelő beavatkozások kezdeményezésére és az esetleges büntetésének csökkentésére. További tesztekre lesz szükség a műszer sajátosságainak és szelektivitásának validálásához. („Skin Failure Clinical Indicator Scale (Bőrhiba klinikai indikátor skála): eszköz a bőrhiba megkülönböztetéséhez a nyomási sérüléstől”)


A Novel Approach to Limb Salvage: Healing Transmetatarsal Amputations Without A Viable Plantar Flap - Nih.gov
Janell J Holloway, Kimberly Lauer, Nikhil Kansal, Frederic Bongard és Ashley Miller (USA) absztraktja (Ann Vasc Surg. - „Újszerű megközelítés a végtagmentéshez: a transmetatarsalis amputációk gyógyítása életképes plantáris flap nélkül”).


The Effect of Cold Water on Pain Evaluation During Negative Pressure Wound Therapy Dressing Changes: A Prospective, Randomized Controlled Study - Nih.gov
Suphot Chattinnakorn, Poonpissamai Suwajo, Jiraroch Meevassana, Kasama Nilprapha, Pornthep Pungrasmi, Pasu Promniyom, Seree Iamphongsai, Sirachai Jindarak és Apichai Angspatt (Bangkok, Thaiföld) absztraktja (Int J Low Extrem Wounds - „A hideg víz hatása a fájdalom értékelésére a negatív nyomású sebkezelési kötéscsere során: egy prospektív, randomizált, kontrollált vizsgálat”).


Use of compression therapy to treat lower limb wounds across Europe: a scoping review protocol - Bmj.com
Ray Samuriwo, Natalia Christiansen és Alison Hopkins (Egyesült Királyság, Dánia) cikke (BMJ Open). Ennek az átfogó áttekintésnek az a célja, hogy feltérképezze az angol nyelven publikált bizonyítékokat a kompressziós terápia alkalmazásáról az alsó végtagi sebek kezelésére Európában. („Kompressziós terápia alkalmazása az alsó végtagi sebek kezelésére Európában: átfogó felülvizsgálati protokoll”)


Anti-staphylococcal hydrogels based on bacterial cellulose and the antimicrobial biopolyester poly(3 - hydroxy - acetylthioalkanoate - co - 3 - hydroxyalkanoate) - Sciencedirect.com
Virginia Rivero-Buceta, María Rosa Aguilar, Ana María Hernández-Arriaga, Francisco G. Blanco, Antonia Rojas, Marta Tortajada, Rosa Ana Ramírez-Jiménez, Blanca Vázquez-Lasa és Auxiliadora Prieto (Spanyolország) cikke (International Journal of Biological Macromolecules). A szerzők a PHACOS20 hidrogél készítményt választották ki a legjobb jelölt készítménynek, és javasolják a sebkezelő alkalmazások további fejlesztéseire. („Bakteriális cellulózon és antimikrobiális biopoliészter poli(3-hidroxi-acetil-tioalkanoát-ko-3-hidroxi-alkanoáton) alapuló anti-staphylococcus hidrogélek”)


Long-Lasting Wound Infections Linked to Microbes and Genetics - The-scientist.com
Lisa Winter cikke. Az, hogy milyen gyorsan gyógyulnak meg a kaparások, vágások és ráncok a bőrben, nagymértékben változhat az ember testtömegétől, korától és attól függően, hogy az egyén szenved-e bizonyos krónikus betegségekben, például cukorbetegségben. Egy új tanulmány szerint a genetika szintén szerepet játszhat, két specifikus gén variációi csökkentik a seb mikrobiomjának sokféleségét és meghosszabbítják a gyógyulási időt. („Mikrobákhoz és genetikához kapcsolódó tartós sebfertőzések”)


Plantar Foot Ulcer Recurrence in Neuropathic Patients Undergoing Percutaneous Tendo-Achilles Lengthening - Nih.gov
Dean H Meshkin, Kevin K Ragothaman, Jessica Arneson, Cara K Black, Nicole C Episalla, Elliot T Walters, Karen K Evans, John S Steinberg, Christopher E Attinger és Paul J Kim (Washington, USA) absztraktja (J Foot Ankle Surg. - „A plantáris lábfekély kiújulása neuropátiás betegeknél, akiknél perkután achilles-ín hosszabbítás történt”).


Measurement of wound area for early analysis of the scar predictive factor - Scielo.br
Adriano Antonio Mehl (Curitiba, Brazília) cikke (Rev. Latino-Am. Enfermagem). A 2D-FlexRuler megbízható metrikus platform a krónikus sebek anatómiai határai képének megszerzéséhez. Megkönnyíti a monitorozott seb területének kiszámítását, amely lehetővé tette a krónikus sebek heg prediktív faktoraihoz való hozzájutást, két hét alatt, a hagyományos módszerekkel kapottaknál pontosabb eredményekkel. („A seb területének mérése a heg prediktív faktorainak korai elemzéséhez”)


The role of topical probiotics on wound healing: A review of animal and human studies - Wiley.com
Rebecca Knackstedt, Thomas Knackstedt és James Gatherwright absztraktja (International Wound Journal - „A topikális probiotikumok szerepe a sebgyógyulásban: Állat- és humán kutatások áttekintése”).


Efficacy of alginate-and chitosan-based scaffolds on the healing of diabetic skin wounds in animal experimental models and cell studies: A systematic review - Nih.gov
Hong Cai és Guichen Li (Kína) absztraktja ( Wound Repair Regen. - „Az alginát és kitozán alapú scaffoldok hatékonysága a diabéteszes bőrsebek gyógyításában állatkísérleti modellekben és sejttanulmányokban: Szisztematikus áttekintés”).


Predictors of pressure injury development in critically ill adults: A retrospective cohort study - Nih.gov
Jennifer J Sala, Anoop Mayampurath, Susan Solmos, Susan C Vonderheid, Marianne Banas, Alexandria D'Souza és Cynthia LaFond (USA) absztraktja (Intensive Crit Care Nurs. - „A nyomási sérülés kialakulásának előrejelzői súlyosan beteg felnőtteknél: Retrospektív kohorszvizsgálat”).


Management of Grade IV Pressure Ulcers With a Novel Negative Pressure Device in Traumatic Paraplegia Subjects - Nih.gov
Mukesh K Dwivedi, Amit BhagatRajeshwar N Srivastava és Lavini Raj (India, USA) absztraktja (Cureus - „A IV. fokozatú nyomási fekélyek kezelése újszerű negatív nyomású eszközzel traumás paraplegia-alanyokban”).


HS-TIME: A Modified TIME Concept in Hidradenitis Suppurativa Topical Management - Woundresearch.com
Teresa Oranges, Agata Janowska, Andrea Chiricozzi, Marco Romanelli és Valentina Dini (Pisa, Olaszország) cikke (Wounds). Figyelembe véve a sebellátással kapcsolatos komoly bizonyítékok hiányát a HS-ben, a szerzők a TIME új koncepcióját javasolják, amely különbséget tesz a tipikus HS-elváltozás és a posztsebészeti seb-megközelítés között. Új, könnyen használható és hasznos eszközként a HS-TIME segíthet az orvosoknak a legjobb sebkezelési megközelítés meghatározásában a HS-ben szenvedő betegek kimenetelének javítása érdekében. („HS-TIME: Módosított TIME koncepció a hidradenitis suppurativa helyi kezelésében”)


Negative Pressure Wound Therapy With Flap Reconstruction for Extensive Soft Tissue Loss in the Foot: A Case Report - Cureus.com
Kishore Vellingiri, Nagakumar J. S. és Deepak Hongaiah (Cureus) cikke. Ebben az esettanulmányban a beteg jobb klinikai és funkcionális eredményeket ért el az NPWT után a láb kiterjedt lágyszövet vesztése miatt. Az NPWT viszonylag biztonságosabb technika, kevesebb fertőzéssel, mint a hagyományos kötözési módszerek. A szerzők hipotézise szerint a seb debridementet követő egy hét napig tartó VAC-elhelyezéssel meg kell próbálni a lágyszöveti lefedést. Ezért megvalósítható és értékes módszer masszív lágyszöveti hibákkal járó összetett törések kezelésére. („Negatív nyomású sebkezelés flap rekonstrukcióval a láb lágyszöveteinek nagymértékű vesztesége miatt: esettanulmány”)


Negative pressure wound therapy for patients with mediastinitis: A meta-analysis - Nih.gov
Zhi Wang, Cheng Feng és Xiao-Jun Wang (Peking, Kína) absztraktja (Int. Wound J. - „Negatív nyomáskezelés mediastinitisben szenvedő betegek számára: Metaanalízis”).


Increasing Transcutaneous Oxygen Pressure in Patients With Neuroischemic Diabetic Foot Ulcers Treated With a Sucrose Octasulfate Dressing: A Pilot Study - Nih.gov
José Luis Lázaro-Martínez, Marta García-Madrid, Josep M García-Alamino, Serge Bohbot, José Luis García-Klepzig és Yolanda García-Álvarez (Spanyolország, Franciaország) absztraktja (Int J Low Extrem Wounds - „Növekvő transzkután oxigénnyomás szacharóz-oktaszulfát kötszerrel kezelt neuroischaemiás diabéteszes lábfekélyben szenvedő betegeknél: pilot tanulmány”).Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!