Hazai sajtószemle archívuma

Magyar Sebkezelő Társaság


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját!


Minden, amit a házi sebkezelésről tudni érdemes – Félre a tévhitekkel, így kezeld korszerűen a felületi sérüléseket! - Wmn.hu
Akut és krónikus. Akutnak nevezzük azokat a sebeket, amikkel én is bőven ki vagyok dekorálva. A horzsolások, kisebb vágások, enyhébb égési sérülések tartoznak ide, vagy például az a hólyagos, iszonyatosan fájó lyuk a sarkunkon, amit az új cipőnk tud odavarázsolni. Ezek megfelelő kezeléssel hét–tíz napon belül teljesen meggyógyulnak.


Népgyógyászat - Sebkezelés kristálycukor alkalmazásával - Facebook.com
Sebkezelés kristálycukor alkalmazásával: hogyan és miért müködik ez a kezelési mód? A kristálycukor kiválóan felhasználható sebkezelés céljára, különösen a szennyezett, fertőzött sebek kezelésére úgy, hogy semmiféle antibiotikumot vagy kenöcsöt nem használunk.


Járvány idején is figyeljen lábaira! - a cukorbetegség neuropátiához, a neuropátia diabéteszes lábhoz vezethet - Meggyogyulnek.blog.hu
A cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropátia – vagyis az idegkárosodás – az egész szervezetet érintheti, de leggyakrabban először a végtagokon, különösen a lábon jelentkezik. Azonban mivel alattomos betegség, ezért sokszor nincsenek figyelmeztető jelei, vagy félrevezető tünetei vannak. Emiatt sokszor csak akkor ismerik fel, amikor már további komplikációkat okoz. Az egyik ilyen komplikáció a diabéteszes láb lehet, amelyet nem szabad félvállról venni, hiszen súlyos esetben amputáció is lehet a folyamat vége.


Lábszárfekély: miért nagyobb az esély rá, ha visszeres a lába? - Egeszsegkalauz.hu
Ha egy seb hat hét múltán sem gyógyul, fennáll a veszélye, hogy fekély alakult ki. A legfontosabb egy komplex érsebészeti kivizsgálás elvégzése, majd a megtalált érelváltozások katéteres műtéti korrekciójára, illetve a sebek, a sebkörnyék megtisztítására, fertőtlenítésére van szükség. A sebészeti eljárást ki kell egészíteni gyógyszeres, majd kompressziós kezeléssel.


A hipertrófiás heg kezelése - Dermatopik.hu
Égési sérülés hatására a bőrsejtek elhalnak, és a sérült bőr elkezdi a kollagén nevű fehérje termelését, hogy újraépítse magát. A hipertrófiás heg kezelése kihívást jelenthet, hiszen a bőr gyógyulásával egy megvastagodott, egyenetlen és elszíneződött felszínt fog képezni az érintett területen, ezek a hegek, amiket sokszor esztétikai szempontból hegkezelő termékek segítségével lehet kevésbé feltűnővé tenni. Égési sérülésről beszélve ezek a hegek általában nagyobb kiterjedésűek, és feltűnőbbek, mint mondjuk a műtéti hegek.


Elsősegély égési sérülések esetén - Infinitymedicalcosmetics.com
Forró víz, gőz, forró víz, meleg konyhai eszközök veresége - általános háztartási sérülés. Az esetek egyötödében szenvednek a gyermekek - elektromos vízforraló főz az asztalon, a gyermek meghúzza a zsinórt és átkopog. Mi a helyzet égési sérülésekkel, mit kell nyújtani elsősegélyként? Az időben történő fellépés segít elkerülni a hosszú távú kezelést.


A sugárzási nekrózis kezelési lehetősége - Oxigencenter.hu
A sebeket a lehető leggyorsabban meg kell gyógyítani. Amikor a gondos sebkezelés ellenére ez a folyamat még sem történik meg, – ugyanis a sebek nem gyógyulhatnak meg, ha nekrotikus szövet van jelen – hiperbár vagy lokális oxigénterápia alkalmazható. A sugárzási nekrózis meghatározható sejthalálként az agresszív daganatoknál alkalmazott nagy dózisú sugárzás eredményeként.


Okoskötést fejlesztettek ki ausztrál kutatók - Telex.hu
A sebfertőzés korai jeleinek észlelésére képes okoskötést fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint a technológia nemcsak az orvosok munkáját segíti, hanem kevesebb fájdalmat is okoz a betegeknek.


Ne kelljen amputálni! - Szabadfold.hu
Naponta tíz cukorbeteg lábát amputálják hazánkban, aminek egyik fő oka a diabétesz szövődményeként kialakuló érzőideg-károsodás. A betegség kimutatására számos egyszerű lehetőség áll az orvosok rendelkezésére – többek között erről is beszélt Kempler Péter professzor, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára a Semmelweis Egészség Napok egyik előadásán.


Jelen vannak a nyomáson kívüli sebek - Communalnews.com
Ha korábban nem nyomásos sebekkel kezelt betegeket, akkor tudja, milyen kihívást jelenthetnek a helyzetek. A krónikus sebek egyre nagyobb aggodalomra adnak okot, és ennek következtében az egészségügyi iparnak is egyre nagyobb szüksége van szakképzett sebkezelő orvosokra.


Köldökcsonkápolás és szülés utáni sebkezelés - Gyogyhirek.hu
A szülés alatt keletkezett sérülésektől is függ, hogy mennyi időt vesz igénybe, mire különösebb nehézség nélkül képes leszel ülni és mozogni. Ha csak egyszerű felszíni horzsolás, vagy csak kisebb repedés érte a gátat, annak gyógyulása csupán néhány napig tart. Olykor ezeket is össze szokták ölteni, mert gyorsabb és egyszerűbb a gyógyulás.


Hegek az életünkben - Hellobaby.hu
Számos olyan helyzet adódik életünkben, amikor az önbizalom érzése fontos szerepet játszik. Akár intim helyzetekben, akár társadalmi környezetben, elengedhetetlen, hogy jól érezzük magunkat a saját bőrünkben. A hegek azonban különbözőképpen korlátozhatják az életminőséget és a személyes életmódot.


Vénás fekélyek - Otszonline.hu
A vénás fekélyek nyílt sebek a bőrön, többnyire a lábszáron, leginkább a belboka felett. Alapos sebgondozás, a végtag vérkeringését javító komp­ressziós eszközök viselése nélkül elkerülhetetlen a szövődmények kiala­kulása, a fekélyek kiújulása.


Fekélyes láb: ezért növelik a visszerek a kialakulás esélyét - Egeszsegkalauz.hu
Fájdalmas, nehezen gyógyul és nemcsak az életminőségen ront, hanem az egész szervezet számára veszélyt jelent a lábszárfekély, amely továbbterjedéssel megfertőzhet más testrészt is.


Mit tegyünk, hogy egészségesen tartsuk a diabéteszes lábat? - Egeszsegkalauz.hu
A cukorbetegeknek már a törvényszerűen bekövetkező lábelváltozások megjelenése előtt is érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk lábuk védelmére. Hogyan lassíthatóak a láb elváltozásainak folyamatai?


A mellkisebbítés hegek kezelése műtét után - Plasztikai-sebesz-budapest.hu
A mellkisebbítés hegek alapvetően könnyen kezelhetők, és a gyógyulás során szinte teljesen láthatatlanná válik. Ott lesz, de csak az látja, aki keresi. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a műtétet követő időszakban olyan kezelésben részesüljön a heg, amely elősegíti ezt a fajta gyógyulást.


A jövő sebtapasza egy varrat erejével bír és felgyorsítja a sebgyógyulást - Raketa.hu
A seattlei KioTech, orvosi műszergyártó cég rukkolt elő microMend névre keresztelt modern sebtapaszukkal, ami a munkatársakat idézve "a varratok erejével bír". A microMend egy új, egyedi alternatívája nemcsak a sebgyógyulás fenntartásának, de az azt követő fertőzésvédelemnek is.


Ősszel gyógyul legszebben az anyajegy eltávolítás utáni heg - Napidoktor.hu
Megelőzés céljából a szakemberek azt javasolják, hogy minden évben ellenőriztessük az anyajegyeink állapotát. Ha eddig még nem tettük meg, érdemes lassan elvégeztetnünk! A közelgő ősz ugyanis optimális időpont erre, mert ha egy anyajegyet el kell távolítani, akkor a feltételek ebben az évszakban a legideálisabbak a szép sebgyógyuláshoz.


Engedélyezés alatt a bupivakain/meloxikám tartalmú fájdalomcsillapító - Otszonline.hu
Az EMA teljes indikációja szerint a Zynrelef felnőtt betegeknél alkalmazható kis és közepes méretű műtéti sebek okozta posztoperatív fájdalom csillapítására. A sebfelületen alkalmazható oldat késleltetett hatóanyag-kibocsátású formulájának köszönhetően 72 órán át képes a fájdalom csillapítására, és további előnye, hogy nem tartalmaz opioid hatóanyagot.


Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük - Egeszsegkalauz.hu
Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?


Videó – Ne vegyük félvállról a bőrön felbukkanó sebeket! - Napidoktor.hu
Bőrünk az első védvonalunk, de figyeljünk az intő jelekre, amikor a bőrön hegek nem gyógyulnak! Horzsolások, karmolások, csípések, sebek, a nyár velejárói. Előfordulhat, hogy a seb valójában egy bazalióma, ami egy daganatos elváltozás.


Fekély kezelése lágylézer készülékkel - Elethosszig.hu
A lábon, lábszáron kialakult nehezen gyógyuló seb, azaz fekély kezelése új lendületet kaphat. B-Cure lágylézer készülékekkel végzett tanulmány eredményei szerint a lábszárfekély lágylézer kezelések hatékony sebgyógyulást eredményeztek. Jó hír ez a fekélyben szenvedők számára, mert e sebek gyakran hónapokon, sőt éveken át sem mutatnak gyógyulási hajlamot.


Lábszárfekély otthoni ápolása - Szentdonatkorhaz.hu
Mi a lábszárfekély? Az alsó végtag fekélyes betegsége. A fekély lényege a szövetek felszínének elhalása, mely szövethiányt hoz létre az érintett területen. A lábszárfekély az életkilátásokat és életminõséget rontó állapot, mely az egész szervezet számára súlyos fertőzésforrást jelent!


Akár 5 másodperc alatt begyógyítja a nyílt sebeket az orvosi csodatapasz - Szeretlekmagyarorszag.hu
Akár életmentő segédeszköz is lehet az amerikai kutatók által kifejlesztett kétoldalas tapasz, amit komoly műtéteknél és orvosi vizsgálatoknál is alkalmazhatnak a jövőben.


„Ha nedvesen tartjuk, gyorsabban gyógyul” - Hazipatika.com
Ha csak egy apró vágásról van szó, a legtöbben még könnyen elboldogulnak a seb ellátásával. Ám, ha annál nagyobb sérülést kell kezelni, sokan elbizonytalanodnak, mert ugyan eszükbe jut egy-két házipraktika, ám nincsenek meggyőződve róla, hogy valóban hasznosak-e.


Figyeljünk oda a bőr védelmére - Felejtek.hu
Nyomási fekély (decubitus, felfekvés) alatt azokat a bőrsérüléseket értjük, amikor egy adott testtájékra hosszabb időn keresztül olyan nyomás nehezedik, ami lecsökkenti vagy teljesen megakadályozza a terület vérellátását. Ha vörös foltokat veszünk észre a demenciával élő szerettünk testén, ami nem múlik el pár óra alatt, elképzelhető, hogy nyomási fekélyről van szó. A keveset mozgó, idős emberek különösen ki vannak téve kialakulásuknak.


Így gyorsítsuk fel a sebek gyógyulását - Youtube.com
7:42 perces videó. Ételek, amelyekből érdemes többet enni. A nyers méz és a manuka méz sebgyógyító ereje. Az aloe vera jelentősége a sebregenerálásában. Cink és C-vitamin pótlás szerepe. Miért igyunk elegendő vizet, sebek esetén?


Felfekvés – Hogyan előzzük meg, és mit tegyünk, ha már kialakult? - Mediquiz.hu
Ha már kialakult a fekély, semmiképpen nem elegendő a matrac vagy a mozgatás alkalmazása, sebkezelési ismeretre is szükség van a gyógyításhoz. Az eredményes kezeléshez meg kell állapítani, hogy a test mely részein, hogyan helyezkednek el a fekélyek, milyen mélyek a sebek, váladékoznak-e, érez-e fájdalmat a beteg. A bőr minőségét is fontos megvizsgálni, hiszen a kezelés menete és gyorsasága függ a bőr hidratáltságától, érzékenységétől is.


Filmsorozat a nyiroködémáról - Elethosszig.hu
Sokan szenvednek nyiroködéma tüneteitől, azonban az okaival, kezelésével kevesen vannak tisztában - 3 részes videosorozat.


Orvosi ragtapasz: barát vagy ellenség? - Markamonitor.hu
A kórházi kezelések során sok esetben kerül az orvosi ragtapaszok valamely fajtája a beteg bőrére, hogy ott akár napokig rögzítsen eszközt vagy kötszert. Az infúziós kezelésben részesülő betegek, a műtéten átesett páciensek mind érintettek lehetnek, de az otthonápolásban, és a krónikus sebek ellátása során is gyakran kapcsolatba kerül a bőr valamilyen ragasztóanyaggal ellátott termékkel. A használatuk és eltávolításuk során nem kívánatos szövődmények alakulhatnak ki, melyek azonban odafigyeléssel, megfelelő termékválasztással és használattal sok esetben megelőzhetőek!


Szupererős, de levehető sebészi tapasz válthatja fel az öltéseket - Origo.hu
A Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökei tavaly kidolgoztak egy speciális kétoldalú ragasztót, amely gyorsan és erősen hozzátapad a belső szervek nedves felületéhez. Az azonnal kötő, de szükség szerint sérülésmentesen el is távolítható kétoldalú ragasztó gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a belső sebek zárását.


Hegkezelés - Eletmodfitnesz.hu
Mi a hegesedés? Olyan mély sérülés, ahol már az őssejtréteg is pusztul. Ilyen lehet egy császáros heg, vagy baleset, műtét során keletkezett heg. Talán nem is gondolnánk, de egy letapadt heg sokszor a probléma egyik forrása. Fájdalomért is lehet felelős, mivel nagymértékben befolyásolja a fasciaháló szerkezetét.


A manukaméz kívül-belül használható - Szeretlekmagyarorszag.hu
Az Új-Zélandon élő manuka bokor mézét a helyiek a hagyományos orvoslásban elsősorban sérülések, sebek kezelésére használták, napjainkban pedig főként olyan fertőzések ellen alkalmazzák, melyek az antibiotikus kezeléseknek ellenállnak.


Sebkezelés felsőfokon! – Így válaszd ki a megfelelő szert akár magadnak, akár a gyermekeidnek! - Kisbabanaplo.com
Akár otthon, akár a szabadban tartózkodunk, kisebb-nagyobb balesetekkel mindig számolni kell, főleg, ha gyermek is van a családban. Könnyen előfordulnak -szög, szálka okozta sérülések, körömsérülések, marások, csípések, horzsolások, forrázások, égések, vagy éppen állatharapások, és még sorolhatnánk a sérülésveszélyeket.


Visszeres a lába? Ezért viselje a kompressziós harisnyát nyáron is - Egeszsegkalauz.hu
Az alsó végtagi mélyvénás trombózis és annak egy szövődménynek, a PTS-k (poszttrombotikus szindróma), -mely a bőr elszíneződésétől, lábszárfekély megjelenéséig súlyosbodhat,- elkerülése mellett a kompressziós harisnya nagy segítséget jelent az ödéma mérséklésében (lábvizenyő), valamint a lábfájdalom enyhítésében is.


A szakszerű sebkezelés népgazdasági érdek - Mok.hu
A krónikus sebek gyógyítása világszerte sok megoldatlan kérdést vet fel. Az epidemiológiai felmérések mutatják a betegség gyakoriságát. Európában a prevalencia 0,5–1,5%. A nem gyógyuló sebek ellátása az otthonápolásban a kezelési aktivitás 80%-át jelenti. A sebkezelés hatékonysága nem megfelelő, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte sem.


A nyiroködéma kezelése a mindennapokban - Elethosszig.hu
A nyiroködéma kezelését ugyan az orvos vagy nyirokterapeuta irányítja (azaz megmondja, hogy mely kezeléseket alkalmazd), de a fáslit nem tehetik fel helyetted, a nyirokdrenázsra nem mehetsz be a kórházba naponta többször. Magadnak kell megtenned.


A nyiroködéma kezelés általános (indirekt) lehetőségei - Youtube.com
A nyiroködéma kezelése két szinten történik. 1., Kórházi-rendelői kezelés, amelyre évente 1-2 alkalommal van lehetőség és 2., Fenntartó, otthoni kezelés, amelyet Te magadnak kell végezned az év további 360 napján, hogy az ödémát visszaszorítsd a normálishoz közeli szintre. 22:17 perces videó.


Sebváladék-menedzsment lehetőségei a krónikus sebek kezelésében. Korszerű sebkezelés a gyakorlatban - Medicalonline.hu
Dr. Rédling Marianna cikke. A sebgyógyulás során sebváladék termelődik, mely akut sebeknél optimális közeget biztosít az enzimek, immunsejtek működéséhez, és ideális transzportmédium. A krónikus sebek esetén a sebváladék összetétele és mennyisége megváltozhat, ami gátolhatja a sebgyógyulást.


Sebkezelés – sikertörténet - Oxigencenter.hu
Minden seb oxigénhiányos. Azon a területen ahol a bőrszövet és a hajszálerek folytonossága megszakad, károsodik a keringés. A szövetek regenerációjához extra mennyiségű oxigénre és proteinre van szükség. A gyulladás csökkenése, anaerob baktériumok visszaszorítása, fehérvérsejtek támogatása, új erek képződése hiperbár oxigénterápiával rendkívül eredményes.


Mitől olyan különleges a manuka méz, és mire jó? - Egeszsegkalauz.hu
A manuka méz egyes vizsgálatokban hatásosnak bizonyult a seb felületére vagy a láb fekélyeire téve, illetve kimutatták, hogy eredményes a fertőzésekkel szemben. Ugyanakkor nem minden esetben igazolódott be, hogy segíti a fekélyek „gyógyítását”, sőt felmerült az a vélekedés is, hogy a manuka méz éppenséggel késlelteti a gyógyulást azoknál a fekélyes betegeknél, akik cukorbetegség miatt szorulnak kezelésre.


Szupererős, de könnyen leszedhető ragtapaszt fejlesztenek az MIT-n - Ipon.hu
Az MIT mérnökei még tavaly kifejlesztettek egy kétoldalú ragasztót, amely gyorsan és szilárdan megtapad a nedves felületeken is, így élő szöveteken is használható. Azt is demonstrálták, hogy a ragasztóval másodpercek alatt le lehet zárni a tüdőn vagy a beleken keletkezett sebeket, és implantátumokat is lehet rögzíteni a segítségével például a szív felszínére.


Farokcsont feletti tályog, sipoly - Vastagbel.hu
...a tályogot helyi érzéstelenítésben, vagy rövid altatásban megnyitjuk, a gennygyülemnek szabad folyást engedünk. A sebet a következő hetekben nyitva kezeljük, míg a gyulladás visszahúzódik, a sebüreg feltisztul, a váladékozás megszűnik. A bőrseb másodlagosan hegesedik, gyógyul.


Miért hasznosak bizonyos legyek és a szúnyogok nekünk, embereknek? - II. rész - Mttmuzeum.blog.hu
A nemzetközi orvosi szakirodalomban egyre gyakrabban írnak a steril körülmények között nevelt légylárvák felhasználásáról nyílt sebek kezelése során. A fémeslegyek (Calliphoridae) többsége a rothadó húst fogyasztja, ez teszi őket alkalmassá arra, hogy nehezen gyógyuló sebeket (felfekvéseket, cukorbetegségnél fellépő sebeket) tisztítsanak ki.


Végbéltályog műtét - Aranyer.blog
A végbéltályog legtöbbször azonnali műtétet igényel. Az elhanyagolt tályog magától is kifakad, de a váladékozás és a sebgyógyulás ebben az esetben elhúzódóbb, valamint igen magas a kockázata a sipoly járat kialakulásának.


Sipoly kezelése otthon - Aranyer.blog
Az orvosi méz a világ számos pontján engedéllyel rendelkezik a sebkezelésben. A Cardiff Egyetemen végzett kutatások szerint alkalmas a sebkezelésre, és MRSA fertőzés esetén. Sebgyógyulást elősegítő fertőtlenítő, antibakteriális hatást tulajdonítanak neki. Elfertőződött sebekre, tályogokra, fekélyekre javasolják használatát. Hydrogén- peroxid tartalma, és a hagyományos mézekhez képest magasabb metil-glioxál (MG) tartalma adja antibakteriális tulajdonságát.


Kollagén és hialuronsav - az ütős páros - Biofitt.hu
Ha szervezetünk – bárhol – kollagén hiányt tapasztal, azt fáradékonyság, levertség, gyengeség formájában élhetjük meg, de ide tartozik a lassabb, sokáig elhúzódó sebgyógyulás folyamata is.


Mire számíthatsz sminktetoválás után! Gyógyulási folyamatok - Mlksminktetovalas.hu
Mindegyik területnek más és más gyógyulási fázisa van. A sebgyógyulás sebesedéssel, duzzadással, pirossággal, szövetnedv szivárgással majd viszketéssel jár. Megfelelő utóápolók segítségével, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki segíteni lehet a gyógyulási folyamatot.


Miért repedezik be a szánk széle? - Karpatinfo.net
A szájzug gyulladásos berepedezése (cheilitis angularis) egy elég gyakori, főleg az idősebb korosztályt érintő betegség, melynek kialakulásában számos probléma szerepet játszhat, a gombás fertőzésektől a vitaminhiányon át a rossz szokásokig. A tünetei igen jellegzetesek: a száj egyik vagy mindkét sarkában nyílt sebnek tűnő, pirosas, fájdalmas sebek, hasadások, kirepedezések lehetnek.


A császáros heg: ha kívülről szép, bent is minden rendben van? - Csaszarvonal.hu
A sebgyógyulás fázisai császármetszés után: Több fázisa van. Az első a vasculáris/zellurális fázis: 0-5 napig tart, bőrpír, duzzanat, melegség, érzékenység jellemezheti. A defektust véralvadék tölti ki, a sebet egy gélszerű réteg fedi be, megvédve a kiszáradástól és fertőződéstől.


MRSA: egy apró seb is súlyos fertőzéshez vezethet - Hazipatika.com
Az MRSA (meticillin rezisztens Staphylococcus aureus) olyan gyakori kórokozó, ami nem csak ember-ember, hanem ember-állat között is képes terjedni. A rendkívül veszélyes szuperbaktérium a kórházakon és különböző szociális intézeteken kívül is szedi az áldozatait; akár nagyobb közösségekben, például iskolákban vagy sportolás közben is elkapható, hiszen bőrkontaktus útján terjed.Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!