Uniós tiltólistára tettek sok kedvelt gyógynövényt – tudósított még augusztus elején az Infostart.hu. A tagállamok szakértőinek ajánlása 13 összetevő, a kumarin (növényi készítményekben), a kurkumin (kurkumakészítményekben), a közönséges orbáncfű, a teafa esszenciális olaj (Melaleuca illóolaj), a melatonin, a piperin, a p-szinefrin (citrus készítményekben), a triptofán, a poloskavész, a maca, az indiai szent bazsalikom, a királydinnye és az ashwagandha – alkalmazását korlátozná vagy tiltaná. A javaslat még nem jelent automatikás tiltást, de az egyes országok élelmiszer-biztonsági ügynökségei javasolják ezen anyagok használatának a jogi szabályozását. Ez még várat magára, mindenesetre addig is egy minisorozatot indítottam annak áttekintésére, hogy mely anyagok játszanak szerepet ezen anyagok közül a sebkezelésben és a sebgyógyulásban is. A kumarin, a kurkumin, a teafaolaj , a piperin, a p-szinefrin, illetve még inkább a keserű narancs és a triptofán után – mivel az orbáncfűvel és a melatoninnal korábban már foglalkoztam –, most a maca kerül sorra.
A maca (Lepidium meyenii) vagy perui zsázsa egy kétnyári, lágyszárú dél-amerikai gyógynövény, amely az Andok magaslati vidékein őshonos. Először a perui hegyvidéken háziasították úgy 1300-2000 évvel ezelőtt. A spanyol gyarmatosítók az 1500-as és 1600-as években feljegyezték, hogy élelmiszerként és a férfiasság fokozása érdekében használják.
A szárított maca táplálkozási profilja hasonló sok gabonaféléhez, magas a szénhidráttartalma, és mérsékelt mennyiségű fehérjét és rostot tartalmaz. A friss maca jód- és vasforrás. A fiatal leveleket nyersen vagy főzve zöldségként fogyasztják.
Évszázadok óta használják gyógyászati célokra. Elsősorban a hormonális egyensúly, az energia, valamint a szexuális vágy növelése miatt vált ismertté, azonban egyre több kutatás foglalkozik a növény más lehetséges egészségügyi előnyeivel is, például a sebgyógyulásban betöltött szerepével.
A maca gyökere különböző bioaktív vegyületeket tartalmaz, például alkaloidokat, szterolokat, poliszacharidokat és polifenolokat. Ezek az összetevők potenciálisan hozzájárulhatnak a sebgyógyulás javításához. A ChatGPT szerint a következő módokon:
1. Gyulladáscsökkentő hatás
A gyulladásos folyamat fontos szerepet játszik a sebgyógyulás korai szakaszában. A maca gyökérben található polifenolok és szterolok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírhatnak, amelyek segíthetnek szabályozni a túlzott gyulladást, és így megelőzni a seb hosszabb gyógyulási időt eredményező komplikációit.
2. Antioxidáns aktivitás
Az oxidatív stressz gátolhatja a sebgyógyulást, mivel a szabad gyökök károsítják a sejtek szerkezetét. A maca antioxidáns tulajdonságai, amelyek főként polifenoljaihoz kapcsolódnak, csökkenthetik az oxidatív stressz szintjét, így javítva a sebgyógyulás minőségét és gyorsaságát.
3. Immunrendszer támogatása
A maca gyökér több bioaktív vegyülete hozzájárulhat az immunrendszer stimulálásához, ami kulcsfontosságú a sebkezelésben. Az immunsejtek aktivitása elengedhetetlen a fertőzések elleni védekezésben és a seb tisztán tartásában.
4. Sejtproliferáció és kollagén termelés
A sebgyógyulás proliferációs szakaszában a sejtnövekedés és a kollagén termelés kulcsszerepet játszik. A maca potenciálisan serkentheti ezeket a folyamatokat, ami gyorsabb szövetregenerációhoz és erősebb gyógyult sebhez vezethet.
A Helpline macával foglalkozó oldala a maca alkalmazásának lehetséges előnyei között felsorolja, hogy
- segíthet a libidóban, a szexuális működésben és a termékenységben
- segíthet enyhíteni a menopauza tüneteit
- javíthatja a hangulatot és az energiát.
Megnevez néhány egyéb lehetséges egészségügyi előnyt is:
- segít megőrizni a kognitív funkciókat
- támogatja a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) kezelését
- prebiotikus tápanyagokat tartalmaz, amelyek elősegíthetik az emésztést
- gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik
és
- segíti a sebgyógyulást.
Az utóbbit igazoló hivatkozásra kattintva Denisse Nuñez (Lima, Peru) és munkatársai 2017-es tanulmányához jutunk el, amely szerint a vörös maca (RM) elősegíti a bőrsebek gyógyulását tengerszinten és nagy magasságban felnőtt hím egereknél. Kutatásaik során a léziókat a bőr háti felszínén lévő 10 mm átmérőjű kimetszett seb révén ejtették. A kezeléseket porlasztva szárított RM kivonattal vagy vivőanyaggal végezték. A nagy magasságban megsebesült állatok gyógyulási sebessége késleltetett, és a seb szélessége megnőtt, mint a tengerszintieké. Ezenkívül a nagy magasságban történő sebzés a gyulladásos sejtek növekedésével járt. Az RM-es kezelés felgyorsította a sebzáródást, csökkentette az epidermális hiperplázia szintjét és csökkentette a gyulladásos sejtek számát a seb helyén. Az RM tehát nagy magasságban pozitív hatást gyakorol a sebgyógyulásra, csökkenti a neutrofilek számát és növeli a makrofágok számát a sebgyógyulásban a sebzés utáni 7. napon. Ez a jelenség tengerszinten nem figyelhető meg.
Ugyanebben az évben jelent meg B. V. B. Bramara (Karnataka, India) és munkatársai közleménye , amely az első bizonyítékot szolgáltatta a fekete maca standardizált gyökérkivonat sebgyógyító tulajdonságaira.
Főbb megállapításaik:
- A hidroalkoholos kivonat sebkezelő hatást fejt ki Streptozotocin-indukált cukorbeteg patkányokban.
- Érdekes módon a diabéteszes patkányok sebterülete szignifikánsan helyreállt a növényi kivonattal végzett lokális/orális kezelés után.
- A gyógyulási folyamatot valószínűleg az antimikrobiális hatás és a myofibroblasztok részvétele közvetíti.
Összegzésként megállapíthatjuk, hogy a maca lehetséges előnyei a sebkezelés területén ígéretesek, különösen gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunstimuláló hatásai révén. Jóllehet az eddigi kutatások eléggé korlátozottak, az eredmények arra utalnak, hogy a gyógynövény pozitív hatással lehet a sebgyógyulásra. A jövőbeni vizsgálatok segíthetnek pontosabban megérteni, hogyan alkalmazhatnánk ezt a növényt a sebkezelés hatásosságának növelésére, mind belsőleg, mind topikálisan alkalmazva.
Maca and wound healing
Maca (Lepidium meyenii) or Peruvian cassava is a biennial herbaceous South American medicinal plant native to the highlands of the Andes. It was first domesticated in the Peruvian highlands around 1300-2000 years ago. Its potential benefits in the field of wound management are promising, particularly through its anti-inflammatory, antioxidant and immunostimulant effects. Although research to date is limited, results suggest that the herb may have a positive effect on wound healing. Future studies may help us to better understand how this plant can be used to increase the efficacy of wound management, both internally and topically.
Az illusztrációk forrásai a Flickr.com és a Wikimedia.org.
Figyelem! Az eredeti poszt megjelenése után a blogbejegyzéseink csak igen ritkán frissülnek. Mivel az orvostudomány és az egészségipar folyamatosan fejlődik, egyes megállapítások már idejüket múlhatták, ezért feltétlenül figyelje a közzététel időpontját, és – ami még fontosabb – keresse a minél frissebb információkat!
Tetszett a bejegyzés? Köszönjük, ha megosztja!
Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé! |
Ehhez:
Várjuk online jelentkezését! vagy kérjük, |
Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!