Pak choi és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2021

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Április 22-én egy cikk jelent meg a Telex.hu Szórakozás rovatában, amelyben a szerző a pak choi (bok choy, pak choy, bordáskel) elkészítési módjairól ír. Ez az írás adta az ötletet ahhoz, hogy megnézzük, kapcsolódik-e valamilyen módon ez az Ázsiában elterjedt, a keresztesvirágúak rendjébe tartozó kerti növény a sebkezeléshez és a sebgyógyuláshoz.

Bordáskel A Brassica rapa subsp. chinensis-nek, e kelkáposztával rokon növénynek flavonoid és mustárolaj tartalma miatt antibiotikus, tisztító hatást tulajdonítanak. Szinte nincs kalóriatartalma (mivel a 95%-a víz), viszont a vitamin- és nyomelem tartalma kiemelkedően magas. Gazdag C- és K-vitaminban, béta-karotinban, folsavban, emellett számos fontos ásványi anyagot tartalmaz. Antioxidánsai fontos szerepet játszanak a rákmegelőzésben és a koleszterinszint csökkentésében. A Healthlogus.com szerint javítja a csontok szilárdságát, fokozza a keringést, megakadályozza a krónikus rosszullétet, javítja a szem és a szív- és érrendszer egészségét, erősíti az immunrendszert, segíti a gyorsabb gyógyulást és a bőr megújulását. Egy 2014-es vizsgálat úgy találta, hogy a vizitorma után a második a legértékesebb beltartalmi összetevőkkel rendelkező zöldségek és gyümölcsök listáján.

A keleti gyógyítók már az ókorban használtak káposztalevet a nehezen gyógyítható sebek kezelésére. A friss leveleket égési sérülések kezelésére használták. Különösen hatékonynak bizonyult a tojásfehérjével való keverése. A tibeti szerzetesek pak choi-alapú gyógyszereket használtak gyulladáscsökkentésre és a rák ellen. Európában az 1800-as években jelent meg.

Sebgyógyító hatásának tudományos vizsgálata és igazolása még várat magára. Az Advancedtissue.com a Healthline-ra hivatkozva azt javasolja, hogy a sebgyógyulás gyorsításához a sötét levelű zöldségek közül a hínár, a kelkáposzta, a spenót, a petrezselyem és a zöldbab mellett szerepeljen a pak choi is.

Bordáskel 2021 januárjának elején Hyeon Ji Yeo (Tedzson, Dél-Korea) és munkatársai az Applied Biological Chemistry folyóiratban publikálták metabolikus elemzéseik eredményét, amely feltárta az elsődleges és a másodlagos anyagcsere kölcsönhatását fehér, halványzöld és zöld pak choi-ban. Több mint 600 természetesen előforduló pigmentet azonosítottak; a sárga xantofilokat, a narancssárga karotint és különféle egyéb vörös pigmenteket, amelyeket a növények plasztidjaiban szintetizálnak és tárolnak, és létfontosságú szerepet játszanak számos fiziológiai folyamatban. Kitérnek arra is, hogy a klorofillt és származékait hagyományos gyógyszerként használták, és különféle terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek, köztük a sebgyógyítással és a gyulladáscsökkentéssel.

Több forrást nem találtam. Kérem, írja meg, ha Ön tud ilyet, s készséggel frissítem e blogbejegyzést! A káposztafélék és a sebgyógyítás kapcsolatára még visszatérünk.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.

Kövessen bennünket:


Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!