Ecet és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

November 9-én számolt be a Qubit.hu Isabel Pagani (Milánó, Olaszország) és munkatársai tanulmányáról, amelyben a SARS-CoV-2 esetében vizsgálták, hogy a felső légúti megbetegedések tradicionális kezelése során használt híg ecetes inhalálás hatékony-e a COVID-19 betegség enyhébb lefolyású válfajaival járó tünetek enyhítésére. Megállapították, hogy az ecetsavas inhalálás ígéretes kiegészítő terápiának tűnik a nem súlyos esetekben. A Qubit-cikk így kezdődik: „Közismert, hogy az ecetet már az ókorban is használták Egyiptomban és Babilóniában éppúgy, mint Perzsiában, és nem csak az élelmiszerek tartósítására: a leginkább borból készített ecetet az idők emlékezete óta a legszélesebb spektrumú medicinaként vetették be a fogamzásgátlástól a köhögéscsillapításon át a sebgyógyításig.” Ez a mondat adja az új, az ecetnek és az ecetsavnak a sebkezeléssel és a sebgyógyulással való kapcsolatát röviden áttekintő blogbejegyzésnek az apropóját.

Ecet A megítélése nem teljesen egyértelmű. Míg például a Sebapolas.hu szerint az ecet használata sebfertőtlenítésre nem javasolt, mert vegyi anyagai irritálják a sérült felületet, addig máshol arról olvashatunk, hogy használható vágott sebek fertőtlenítésére és egyes megfigyelések szerint gyorsítja a sebgyógyulást, ugyanakkor, mivel nagyon csíp, alkalmazás előtt ez esetben is ajánlott vízzel hígítani. Már Hippokratész is használta sebgyógyításra, s az Mskt.hu Tudta-e Ön… rovatában is az szerepel, hogy jóval később, 1799-es kalendáriumában Veszelszki Antal az ecet fertőtlenítő hatásáról ír, amelynek alkalmazását vágott sebeknél, fertőző beteg környezetében (,,füstölni'' a gőzével) és ájultak élesztésénél említi meg elsősorban. Szintén a honlapon található meg Mészáros Gábornak a Sebkezelés-Sebgyógyulás folyóiratunk 2004/1-es számában megjelent történeti áttekintése az égési sérülések kezeléséről. Az ecettel kapcsolatos utalások szerint Paulus Aegineta a 600-as években a hólyagképződés megelőzésére ecetes keveréket javasol földből, amelynek már valamelyes detergens hatása is lehetett. Fabricius Hildanus különböző recepteket ad, amelyekben sok egyéb mellett whisky, ecet, friss vaj, ópium, kámfor és belladonna is található, s ezen szerekből kenőcsök, szappanok készültek, amelyeket naponta többször kellett a sebekre felvinni. John Hunter, majd David Cleghorn az ecetsav lokális alkalmazását javasolták (majd a későbbi fázisban krétaport).

Nem meglepő, hogy a témában nem találtam hazai tudományos közleményt. Nézzük a nemzetközi szakirodalmat!

Az Indian Journal of Plastic Surgery c. folyóirat 2017. szeptember-decemberi számában jelent meg Kapil S. Agrawal (Mumbai, India) és munkatársainak Ecetsav-kötszerek: A fetőzött sebek kezelése Szent Gráljának megtalálása (Acetic acid dressings: Finding the Holy Grail for infected wound management) c. tanulmánya. Ebben megállapítják, hogy egy adott seb környezetének pH-ja kulcsszerepet játszik a sebgyógyulásban. Az 1% -os koncentrációjú ecetsav hatékonynak bizonyult a baktériumok és a gombák széles körével szemben, egyidejűleg felgyorsítva a sebgyógyulást. Az ecetsav nem mérgező, olcsó, könnyen hozzáférhető és hatékony helyi hatóanyag a több gyógyszerre rezisztens, sokféle baktérium és gomba által okozott sebfertőzések hatékony megszüntetésére. Egyik hivatkozásuk Basavraj Nagoba (Nagpur, India) és munkatársainak 2008-as publikációja, amelyben arra a következésre jutottak, hogy a 3%-os ecetsav nem toxikus, olcsó és hatékony helyi szer a Pseudomonas aeruginosa-nak a felszíni fertőzés helyéről történő hatékony eltávolításához. Ez a legjobb alternatíva, ha a fertőzést több antibiotikum-rezisztens törzs okozza, és ahol nincs elegendő terápiás lehetőség.

Ecet A referenciák között szerepel Fenella D. Halstead (Birmingham, Egyesült Királyság) és munkatársainak 2015-ös publikációja is, amelyben leszögezték, hogy tanulmányuk bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy az ecetsav nagyon híg koncentrációban gátolhatja a legfontosabb égési seb kórokozók növekedését. A szisztémás antibiotikumok hatékonyságának csökkentésével kapcsolatos (akkori) aggályok miatt ez az új biocid alkalmazás nagy ígéretet kínál olcsó és hatékony intézkedésként az égési sérülésekben szenvedő betegek fertőzésének kezelésére. Ugyanebben az évben indiai tudósok összehasonlították a Staphylococcus aureus sebfertőzés gyógyulási idejét az almaborecet és az oxitetraciklin (antibiotikum) helyi kezelésének alkalmazásával egerekben (Mus musculus). Yeni Purbowati és munkatársai az almaborecetet találták hatékonyabbnak.

2014-ben Wen-Shuo Chang és Hui-Huang Chen (Tajvan) úgy találták, hogy a kitozánt, alginátot és ecetből előállított homogenizált bakteriális cellulózt tartalmazó kompozit (DFBF) képes a váladék felszívására és a gyógyászati anyagok szabályozott felszabadítására a kezelés kezdeti szakaszában, ha kötszerekben használják.

Ahmed Al-Imam és Ma’An Al-Khalisy (Irak, Egyesült Királyság) tanulmányukban az alábbiakban foglalták össze az almaecettel kapcsolatos jó eredményeiket:
1. Felgyorsítja a sebgyógyulást,
2. Csökkenti a sebek szennyeződését és fertőzését,
3. Kiváló esztétikai eredményeket hoz, minimális hegesedéssel vagy anélkül,
4. Nagy terápiás hatékonysággal rendelkezik a Pseudomonas aeruginosa, valamint a több gyógyszerre rezisztens Pseudomonas aeruginosa és Staph aureus szennyezett sebek gyógyításában,
5. A meggyógyult fekély hege összemérhető a finom sebészeti heggel,
6. Könnyen hozzáférhető és széles spektrumú aktivitással rendelkezik,
7. Könnyen megvásárolható a világ gazdaságilag elmaradott és fejlődő régióiban,
8. Kevés mellékhatása van, ha van egyáltalán, még viszonylag magas koncentráció mellett is.

Az ecetet C. R. Rund már 1996-ban is a nem-konvencionális sebkezelő anyagok között említette. Mint láthattuk, nem érdemtelenül.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.

Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!