Abszint és sebkezelés I.

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Három hete publikálták az Interneten Abderrahim Benkhaled‬-nek (M'sila Egyetem, Algéria) és munkatársainak az Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine szakfolyóiratban megjelent „Az Artemisia absinthium illóolaj fitokémiai profilja, antioxidáns aktivitása és sebgyógyító tulajdonságai” c. cikkét. A tanulmányban a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az Artemisia absinthium illóolaja mérsékelt antioxidáns aktivitást mutat. A 10%-os kenőcs fokozza a bőr sebének re-epithelizációját és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, tehát alternatív szerként alkalmazható a sebkezelésben.

Abszint-plakát A fehérüröm fű neve egy híres-hírhedt ital, az abszint egyik fő alkotóelemeként lehet Önnek ismerős. A szeszes ital nevének eredetéről, történetéről, előállításának és fogyasztásának módjairól, a hozzá kapcsolódó tévhitekről (stb.) részletesen olvashat a Wikipédián. Állítólagos káros hatásaiért növényi összetevőit, főleg a fehér ürömfűben található tujont tették felelőssé, egy időben be is tiltották, azonban a korabeli és mai abszint egyaránt csak kis mennyiségben tartalmazza ezt az anyagot. A nagy, eredetileg 45-74% közötti alkoholtartalmú égetett szesz készítésekor a leveleit és virágait, s emellett az ánizs (Pimpinella anisum) és a római édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce) termését, valamint egyéb fűszereket használnak fel. Talán meglepő, de ezeknek az összetevőknek a népi gyógyászatban – külön-külön – sebgyógyító hatást tulajdonítanak. Vizsgáljuk meg ezeket röviden!

Fehér üröm


A fehér üröm gyógyászati felhasználását az ókori Egyiptomban i. e. 1550 környékén készült, 20 méter hosszú és 30 cm széles, a betegségekről és tünetekről 877 leírást tartalmazó, továbbá több száz gyógynövényt felsoroló Ebers-papirusz említi először. Az ókori görögök is használták leveleit, borban áztatva, frissítő és gyógyító kezelésekhez. Pedanios Dioskorides Gyógyászati anyagok c. művének III. könyvében három fejezetet is szentelt az általa ismert ürömfajok gyógyhatásának. Ezek az ürömfajok a mai azonosításoknak megfelelően a fehér, a tengerparti és a sziki üröm. A szeszfőzés 11-12. századi megjelenése után elterjedtek az aqua vitae néven ismert, gyógyszerészeti égetett szeszek, amelyeket gyakran gyógynövényekkel együtt pároltak le. Egy 1541-ben kiadott párlatoskönyv az aqua absinthii-t, azaz a fehérüröm-párlatot is említi.

A Bernáth Jenő által szerkesztett Gyógy- és aromanövények c. könyv szerint (202. oldal) Európa legnagyobb részén, így Magyarországon is honos eurázsiai növény, sőt Amerikába és Új-Zélandba is behurcolták. Mint az első bekezdésből is leszűrhető, pl. Algériában is ismerik. Illóolaját görcsoldó és reumás fájdalmakat enyhítő bedörzsölő szerekben használják. A moldvai csángók között kutató Benedek H. Erika szerint főzetével az állati sebeket mossák meg, Mezei Amália aranyosgerendeni (Luncani) kutatásai szerint a leveléből főtt teával a sárgaságot kezelték. Magyar népi nevei között a patikai üröm is szerepel. A Naturland.hu szerint magában vagy teakeverékekben étvágygerjesztő, emésztést serkentő, szélhajtó, bélféregűző, epeműködést serkentő teák készítésére használják. A Házipatika.com a lábadozók gyógynövényének nevezi, amely – az előbbieken túl – csökkenti a hányingert, csillapítja a lázat, serkenti a menstruációt. A WebMD szerint a Crohn-betegség, az IgA nephropathiának nevezett veseelégtelenség és rovarcsípések esetén is alkalmazható. Megtalálható a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.

Biológiai aktivitásáért felelős fő anyagok: illóolaj, keserű szeszkviterpenoid-laktonok, flavonoidok, egyéb keserűséget adó vegyületek, azulének, fenolsavak, tanninok és lignánok. Visszaevezve a tudomány és a sebkezelés-sebgyógyulás vizeire, szeptember végén megjelent tanulmányukban (Current Pharmaceutical Biotechnology) Muhammad Hadi Sultan és munkatársai Szaúd-Arábiában széles körben elterjedt dísznövénynek nevezik és – úgy vélik, hogy a bioaktív vegyületeinek tudományos bizonyítékait és gyógyászati értéküket még nem vizsgálták széles körben. Ők maguk úgy találták, hogy leveleiből új rákellenes, antibakteriális és immunmoduláló molekulák állíthatók elő.

Valóban, nem túl sok publikáció található, ugyanakkor például már ez év júniusában is az egyiptomi Gaber El-Saber Batiha által vezetett nemzetközi kutatócsoport egy egész tanulmányt szentelt az 1985-2020 között a fehér ürömmel kapcsolatban megjelent szakirodalom áttekintésének. A sebgyógyulással kapcsolatban úgy találták, hogy az A. absinthiumból nyert poliszacharidok immunmoduláló hatással bírnak a Th1 válasz iniciálásával és az NO szintézis aktiválásával. Iráni szerzők az Achilles-ín sebgyógyulásának elindítását mutatták ki nyúlban. Ez összefüggésben lehet a növényből izolált β-tujon és β-pinén szabadgyökök eltávolításával.

Fehérüröm fű 2018-ban Alexandra Gaspar-Pintiliescu (Bukarest, Románia) és munkatársai kimutatták, hogy a nagyobb mennyiségű ürömkivonatot tartalmazó kompozit scaffoldok lehetővé tették a polifenolos kibocsátás jobb szabályozását. A ColWE 0.5 variáns elősegítette az emberi dermális fibroblasztok és a keratinocita sejtek kapcsolódását és szaporodását. Ezenkívül az összetett scaffold stimulálta a bőr extracelluláris mátrix komponenseinek szintézisét. Mindezek az eredmények azt mutatták, hogy a javított fizikai-kémiai és biológiai tulajdonságokkal rendelkező ColWE kompozitok felhasználhatók a fejlett sebkezelő alkalmazásokban.

2014-ben Tatjana Mihajilov-Krstev (Niš, Szerbia) és munkatársai a növényfaj etnofarmakológiai felhasználásának lehetőségeit kutatták a gyomor-bélrendszeri betegségek és sebek kezelésében (valamint rovarirtóként). Egyebek mellett azt találták, hogy a fehér üröm illóolaja jelentős antimikrobiális hatást váltott ki a betegek sebéből és székletéből izolált patogén baktériumokkal szemben. Az illóolaj dózisa, amely in vitro minden tesztelt baktériummal szemben hatékony lenne, körülbelül 40 mg/ml. A legalacsonyabb dózis, amelyet a toxicitás orális jelei alapján értékeltek, 625 mg/kg volt.

2012-ben Hamid Reza Moslemi (Garmsar, Irán) és mtsai. patkány modellben vizsgálták a fehér üröm antimikrobiális hatásait a Staphylococcus aureus által fertőzött műtéti sebekben. A sebfertőzés az egyik gyakori szövődmény a műtéten átesett betegeknél, s ennek leggyakoribb oka az az S. aureus, amely nevének első részét a világ első másnapos emberéről, Sztaphüloszról kapta. (A Dionüszoszt vendégül látó királyról nevezte el az istenség a szőlőfürtöket, s a 19. századi biológusok vették észre, hogy bizonyos gömbölyű baktériumok a szőlőfürtökhöz hasonló sejtcsoportokká állnak össze.) A fehér ürömről már korábban igazolták, hogy erős antimikrobiális aktivitást mutat, különösen a Gram-pozitív kórokozókkal szemben. Ők azt mutatták ki, hogy ez az aktivitás a növény fő- (kámfor, p-cimén, kariofilén) vagy kisebb (α-pinén, β-pinén) komponensei jelenlétének, vagy az ezek közötti szinergiának tulajdonítható.

A következő blogbejegyzésben az abszint másik két fő összetevőjének, az ánizsnak és a római édesköménynek a sebgyógyulásban betöltött szerepével foglalkozunk majd.

Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!