Sajtószemle külföldről - 2020. október

Nyitóoldal > Archivum > Hírek

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek - 2020. október


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok vagy cikk-kivonatok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


The Effect of Inflammation on the Healing Process of Acute Skin Wounds Under the Treatment of Wounds with Injections in Rats - Dovepress.com
Victor Stupin, Natalia Manturova, Ekaterina Silina, Petr Litvitskiy, Vitaly Vasin, Elena Artyushkova, Alexander Ivanov, Mikhail Gladchenko és Salekh Aliev (Oroszország) cikke (Journal of Experimental Pharmacology). A gyulladás folyamatának súlyossága és időtartama a sebgyógyulás során kétértelmű volt a különböző injekciós kezelések alkalmazásakor. Ez arra kötelezi a klinikusokat, hogy a sebgyógyulás során a gyógyszeres terápia hatékonyságának különböző markereit használják. A késleltetett sebgyógyulást az alacsony sebhőmérséklet melletti túlzott leukocita infiltráció és a nagy varasodás jelezte. („A gyulladás hatása az akut bőrsebek gyógyulási folyamatára injekciókkal történő sebkezelés alatt patkányokban”)


Long-Term Care: Skin Assessment Observation - Woundsource.com
Susan Cleveland cikke. A szerző bőr értékelésével foglalkozó korábbi blogbejegyzésének témája az interjú volt; itt a 2. részben megnézzük a megfigyelés elemeit. Az ügyfelek és más szignifikáns személyek megkérdezése értékes információkkal szolgálhat a klinikus számára az ügyfél helyzetének ismeretével, valamint a bőrproblémák vagy a lehetséges események történeti áttekintésével. Az átfogó bőrértékelés során azonban megfigyelésre is szükség van. („Hosszú távú kezelés: A bőr értékelésének megfigyelése”)


Fistula Management: Frequently Asked Questions - Woundsource.com
Dianne Rudolph cikke. Milyen módszerekkel lehet biztosítani a fisztula tasakok fedését, vagy az osztómiát használni a sipolyhoz? Segít-e az NPWT a zárással vagy összeomlik a fisztula? A seb tisztításakor mik a teendők a sipoly tisztításához? („Fisztula kezelése: Gyakran ismételt kérdések”)


Delayed Wound Healing Due to Gene Mutations - Technologynetworks.com
A japán Fujita Egészségügyi Egyetem tudósai felfedezték, hogy az IL-36Ra fehérje hiányosságai - amelyeket az IL36RN gén mutációi okoznak - késleltetik a sebgyógyulást a seb többféle immunsejt-elárasztásával. Azonban a fehérjék működésének és az immunrendszer aktiválásában szerepet játszó jelátviteli utak gátlásával ez a késés ellensúlyozható. Ezek az eredmények segíthetnek az IL36RN mutációval összefüggő bőrbetegségekben a sebgyógyulás szabályozásának kidolgozásában. („Késleltetett sebgyógyulás a génmutációk miatt”)


A Systematic Overview of Recent Methods for Non-Contact Chronic Wound Analysis - Mdpi.com
Domagoj Marijanović és Damir Filko (Eszék, Horvátország) cikke (Applied Sciences). A cikk célja, hogy áttekintést adjon a nem érintkezéses sebanalízis legújabb módszereiről, amelyek felhasználhatók egy teljesen automatizált sebelemző rendszer végpontok közötti megoldásának kidolgozására, amely az adatgyűjtéstől a szegmentálásig minden szakaszt magában foglal, s az osztályozással, a méréssel és a gyógyító értékeléssel zárul. („A nem-kontakt krónikus seb-analízis legújabb módszereinek szisztematikus áttekintése”)


Effects of smoking on the wound healing of stage 4 pressure ulcers in rats - Nih.gov
M Y Song, X Li, S S Liu, Y Wang, Z H Zhao, Y Wang és Z Y Chen (Sicsiacsuang, Kína) absztraktja (Zhonghua Shao Shang Za Zhi - „A dohányzás hatása a 4. stádiumú nyomási fekély sebgyógyulására patkányokban”).


In vivo drug delivery applications of nanogels: a review - Nih.gov
Filippo Pinelli, Óscar Fullana Ortolà, Pooyan Makvandi, Giuseppe Perale és Filippo Rossi (Olaszország, Irán, Svájc) absztraktja (Nanomedicine (Lond.) - „A nanogélek in vivo gyógyszeradagolási alkalmazásai: áttekintés”).


Anti-inflammatory mediator may play key role in wound healing - Medical.net
A sebgyógyulás egyik kritikus lépése a gyulladásos sejtek behatolása a seb közelébe a „kitisztítás” fázisban. De ez kétélű fegyver: a túlzott vagy a nem megfelelő beszivárgás egyaránt késleltetheti a sebgyógyulást. („A gyulladáscsökkentő mediátor kulcsszerepet játszhat a sebgyógyulásban”)


Graphene Oxide/Copper Nanoderivatives-Modified Chitosan/Hyaluronic Acid Dressings for Facilitating Wound Healing in Infected Full-Thickness Skin Defects - Dovepress.com
Ying Yang, Zhonggen Dong, Min Li, Lihong Liu, Hang Luo, Pu Wang, Dou Zhang, Xinghua Yang, Kechao Zhou és Shaorong Lei (Csangsa, Kína) cikke (International Journal of Nanomedicine). A GO/Cu beépített kitozán/hialuronsav kötések szinergikus antimikrobiális hatékonyságot és elfogadható biokompatibilitást mutattak in vitro és in vivo, valamint a baktériumokkal fertőzött sebek jelentősen felgyorsult gyógyulási folyamatát. („Grafén-oxid/réz nanoszármazékok által módosított kitozán/hialuronsav kötszerek a sebgyógyulás megkönnyítésére fertőzött teljes vastagságú bőrdefektusok esetén”)


Timing and Management of Surgical Site Infections in Patients with Open Fracture Wounds: A Fluid Lavage of Open Wounds (FLOW) Cohort Secondary Analysis - Nih.gov
Carlos Prada, Francesc A Marcano-Fernández, Emil H Schemitsch, Sofia Bzovsky, Kyle Jeray, Brad Petrisor, Mohit Bhandari és Sheila Sprague (Kanada, Spanyolország, USA) absztraktja (J Orthop Trauma. - „A műtéti fertőzések időzítése és kezelése nyílt töréses betegeknél: A Fluid Lavage of Open Wounds (FLOW) kohortos másodlagos elemzése”).


Value of Indocyanine Green Angiography to Guide Wound Management and Prevent Necrosis in a Robotic Surgical Procedure - Nih.gov
Danny Lam, Rahul Rindani, Scott Leslie, Sanjay Warrier és Nariman Ahmadi (Ausztrália) absztraktja (J Endourol Case Rep. - „Az indocianin zöld angiográfia értéke a sebkezelés irányítására és a nekrózis megelőzésére egy robotsebészeti eljárásban”).


Use of Reticulated Open Cell Foam Dressings With Through Holes During Negative Pressure Wound Therapy With Instillation and Dwell Time: A Large Case Study - Oup.com
Luis G Fernández, Marc R. Matthews, Cynthia Ellman, Patricia Jackson, David H. Villarreal és Scott Norwood (USA) cikke (Wounds). A szerzők klinikai gyakorlatában az NPWTi-d ROCF-CC-vel hatékonyan eltávolította a vastag váladékot, és elősegítette az alapul szolgáló granulációs szövet gyorsabb fejlődését. („Retikulált nyílt sejtes habkötések használata lyukakkal negatív nyomású sebterápia során instillációval és várakozási idővel: nagy esettanulmány”)


Visualization of Wound Healing Progression With Near Infrared Spectroscopy: A Retrospective Study - Oup.com
Adam Landsman (Boston, USA) cikke (Wounds). Mint minden képalkotó technológiánál, kvalitatív és kvantitatív adatokat is felhasználnak a klinikai események meghatározásához. Ez a tanulmány korai kísérletet jelent a NIRS és az oxigénnel telített hemoglobin százalékos szerepének megértésére a sebgyógyulási folyamatban. Megalapozza a sebzárással kapcsolatos minták azonosítását is. („A sebgyógyulás progressziójának vizualizálása közeli infravörös spektroszkópiával: retrospektív tanulmány”)


Wound healing center establishment and new technology application in improving the wound healing quality in China - Oup.com
Xiaobing Fu cikke (Burns & Trauma). Ebben a cikkben a szerző áttekinti a sebgyógyulás, a szövetek helyreállítása és regenerációja terén elért főbb eredményeket Kínában, és kiemeli a sebkezelő központok létrehozását és az új technológiák alkalmazását a sebgyógyulás minőségének javítására Kínában. („Sebkezelő központ létrehozása és új technológiák alkalmazása a sebgyógyulás minőségének javításában Kínában”)


A Hydrogen‐Bonded Extracellular Matrix‐Mimicking Bactericidal Hydrogel with Radical Scavenging and Hemostatic Function for pH‐Responsive Wound Healing Acceleration - Wiley.com
Zainab Ahmadian, Alexandra Correia, Masoud Hasany, Patrícia Figueiredo, Faramarz Dobakhti, Mohammad Reza Eskandari, Seyed Hojjat Hosseini, Ramin Abiri Shiva Khorshid, Jouni Hirvonen, Hélder A. Santos és Mohammad‐Ali Shahbazi cikke. Radikális eltávolító, vérzéscsillapító, antibakteriális és ECM-utánzó bioaktív hidrogélt fejlesztettek ki. Kimutatták, hogy a polidopaminhoz hasonlóan a TA nemkovalens hidrogénkötéssel javíthatja a zselatin-alapú hidrogélek mechanikai tulajdonságait. Ezenkívül nagyon gyors gélképződést és a GelTA nagy kapacitását értek el a gyógyszer betöltésére és bejuttatására. („Hidrogénkötésű extracelluláris mátrix utánzó baktériumölő hidrogél radikális eltávolítással és hemosztatikus funkcióval a pH-szenzitív sebgyógyulás gyorsításához”)


Foot ulcer recurrence, plantar pressure and footwear adherence in people with diabetes and Charcot midfoot deformity: a cohort analysis - Nih.gov
R Keukenkamp, T E Busch-Westbroek, R Barn, J Woodburn és S A Bus (Hollandia, Egyesült Királyság) absztraktja (Diabet Med. - „Lábfekély rekurrenciája, plantáris nyomás és lábbeli adherencia cukorbetegeknél és Charcot-láb deformációnál: kohorsz elemzés”).


Factors affecting length of stay in Fournier's gangrene: a retrospective analysis of 10 years' data - Nih.gov
Mithat Eksi, Yusuf Arikan, Abdulmuttalip Simsek, Osman Ozdemir, Serdar Karadag, Necati Gurbuz, Selcuk Sahin és Ali Ihsan Tasci (Isztambul, Törökország) absztraktja (Aktuelle Urol. - „A Fournier-gangréna fennállásának idejét befolyásoló tényezők: 10 éves adatok retrospektív elemzése”).


Topical Antibiotic Ointment’s Place in Wound Care - Woundcarelearningnetwork.com
Laura Swoboda cikke. A helyi antibiotikumoknak megvan a helyük, főleg a fertőzés megelőzésében felszíni égések és kisebb traumák esetén. Két fő oka van annak, hogy a szerző megpróbálja elkerülni az antibiotikus kenőcsök alkalmazását, hacsak egyértelműen nem indikált: antimikrobiális felügyelet és bőrérzékenység, vagy allergén hatás. („A helyi antibiotikum kenőcs helye a sebkezelésben”)


Cost Effectiveness of Fish Skin Grafts Versus Standard of Care on Wound Healing of Chronic Diabetic Foot Ulcers: A Retrospective Comparative Cohort Study - Woundresearch.com
Christopher Winters, Robert S. Kirsner, David J. Margolis és John C. Lantis II. Az ebben a tanulmányban elvégzett költségszimuláció megállapította, hogy a halbőr egyszerre költséghatékonyabb és klinikailag hatásosabb, mint a SOC önmagában a krónikus DFU-k kezelésében. A Markov modellhez hasonló szimulációs modell használatának előnye, hogy könnyen frissíthető új adatokkal, akár akkor, ha több adat áll rendelkezésre az Egyesült Államokban a költséghatékonyság összehasonlítására más országokkal, akár a hal bőrének összehasonlításával más fejlett sebterápiákkal; a jövőbeli tanulmányoknak erre kell összpontosítaniuk. („A halbőr-graftok költséghatékonysága a krónikus diabéteszes lábfekélyek sebgyógyításával szembeni standard kezeléssel: retrospektív összehasonlító kohortanalízis”)


Diabetic Foot Infection and Select Comorbidities Drive Readmissions in Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy - Nih.gov
Andrew Barnes és Marina Nunez (Winston Salem, USA) absztraktja (Am J Med Sci. - „A diabéteszes lábfertőzés és a kiválasztott társbetegségek vezetik az újrafelvételeket az ambuláns, parenterális antimikrobiális terápiában”).


Comparison of Dietary Oils with Different Polyunsaturated Fatty Acid n-3 and n-6 Content in the Rat Model of Cutaneous Wound Healing - Mdpi.com
Tomas Komprda, Zbysek Sladek, Zuzana Sevcikova, Veronika Svehlova, Jan Wijacki, Roman Guran, Tomas Do, Zuzana Lackova, Hana Polanska, Lucie Vrlikova, Vendula Popelkova, Petr Michalek, Ondrej Zitka és Marcela Buchtova (Brno, Csehország) cikke (IJMS). A szerzők tanulmánya megerősítette, hogy a bőr sebgyógyulási folyamatait az étrendben lévő kiegészítő olajok tartalma modulálja. A magas PUFA n-6 tartalmú diétás olaj késleltette a gyógyulási folyamatokat, beleértve a seb bezáródását és a fokozott angiogenezist. („Különböző többszörösen telítetlen n-3 és n-6 zsírsavtartalmú étkezési olajok összehasonlítása a bőrsebek patkánymodelljében”)


Adenosine diphosphate contributes to wound healing in diabetic mice through P2Y1 and P2Y12 receptors activation - Biorxiv.org
Paula A. Borges, Ingrid Waclawiak, Janaína L. Georgii, Janaína F. Barros, Vanderlei S. Fraga-Junior, Felipe S. Lemos, Thaís Russo-Abrahão, Elvira M. Saraiva, Christina M. Takiya, Robson Coutinho-Silva, Carmen Penido, Claudia Mermelstein, José R. Meyer-Fernandes, Fábio B. Canto, Josiane S. Neves, Paulo A. Melo, Claudio Canetti és Claudia F. Benjamim (Rio de Janeiro, Brazília). cikke A szerzők először mutatták be, hogy megfelelő proliferatív és átalakuló fázist követően az ADP rövid és kiegyensúlyozott gyulladásos és immunválasz kiváltásával elősegíti a bőr homeosztázisát. Így az exogén ADP új lehetőséget nyújthat a diabéteszes sebek terápiás szereként. („Az adenozin-difoszfát a P2Y1 és P2Y12 receptorok aktiválásán keresztül hozzájárul a diabéteszes egerek sebgyógyulásához”)


Dehydrated Human Amnion Chorion Membrane as Treatment for Pediatric Burns - Nih.gov
Natasha Ahuja, Richard Jin, Colin Powers, Alexandria Billi és Kathryn Bass (Buffalo, USA) absztraktja (Adv Wound Care (New Rochelle) - „Dehidratált emberi amnion korion hártya a gyermek égési sérülések kezelésére”).


Protease-Resistant Growth Factor Formulations for the Healing of Chronic Wounds - Nih.gov
Tabitha Boeringer, Lisa J Gould és Piyush Koria (USA) absztraktja (Adv Wound Care (New Rochelle) - „Protáz-rezisztens növekedési faktor készítmények a krónikus sebek kezeléséhez”).


Bioburden Management in Surgical Wounds - Woundsource.com
A műtéti fertőzések (SSI-k) kockázatot jelentenek az Egyesült Államokban évente fekvőbeteg műtéten áteső több mint 10 millió beteg számára. Évente 300-500.000 amerikaiban fejlődik ki az SSI. Az SSI-k operatív eljárással kapcsolatos fertőzések, amelyek a műtéti metszésnél vagy annak közelében jelentkeznek a beavatkozástól számított 30 napon belül, vagy protetikai anyag beültetése esetén 90 napon belül. („Biológiai terhelés kezelése műtéti sebekben”)


Accurately Identifying Wound Etiology by Tissue Type and Appearance - Woundsource.com
Holly Hovan cikke. Fontos a seb etiológiájának azonosítása a helyi kezelés megkezdése előtt. Ezenkívül a seb etiológiájának helyes dokumentálása számos okból jelentős az egészségügyi ellátás területén. A pontos dokumentáció és a megfelelő helyi kezelés az erős sebkezelési terv és program két kritikus eleme. („A seb etiológiájának pontos meghatározása szövettípus és megjelenés szerint”)


Novel application of autologous micrografts in a collagen-glycosaminoglycan scaffold for diabetic wound healing - Nih.gov
Adriana C Panayi, Valentin Haug, Qinxin Liu, Mengfan Wu, Mehran Karvar, Shimpo Aoki, Chenhao Ma, Ryoko Hamaguchi, Yori Endo és Dennis P Orgill (Boston, USA) absztraktja (Biomed Mater. - „Autológ mikrograftok újszerű alkalmazása kollagén-glikozaminoglikán scaffoldban a diabéteszes sebgyógyuláshoz”).


The effect of limb position on the reliability of leg circumference measurements in patients diagnosed with lower limb lymphoedema - Nih.gov
R Scheer, E Crofton és N Andrews (Ausztrália) absztraktja (Support Care Cancer - „A végtag helyzetének hatása a láb-kerület mérésének megbízhatóságára az alsó végtagi nyiroködémával diagnosztizált betegeknél”).


How to create negative pressure wound dressing with wall suction: novel treatment of subcutaneous emphysema with PICO dressing - Nih.gov
Minesh Prakash és Felicity Meikle (Hamilton, Új-Zéland) absztraktja (ANZ J Surg. - „Negatív nyomású sebkötés létrehozása fali szívással: a szubkután emfizéma újszerű kezelése PICO kötéssel”).


Avoiding Malpractice Claims With Better Communication Among Physicians - Todayswoundclinic.com
Laura Hale Brockway cikke. A sebkezeléssel foglalkozó orvosok közötti hatékony kommunikáció kulcsfontosságú a műhibával kapcsolatos követelések megelőzése érdekében. A szerző egy esettanulmánnyal mutatja be, hogyan vezetett az orvosok fellépése vagy tétlensége a szakmai felelősség felvetésére, és hogy a kockázatkezelési technikák vagy megakadályozták az eredményt, vagy növelték az orvos védhetőségét. („A műhiba perek elkerülése az orvosok közötti jobb kommunikációval”)


Pressure Injuries: What to Do When Surgery Fails - Generalsurgerynews.com
Chase Doyle cikke. Az előrehaladott stádiumú nyomási sérülések vagy nyomási fekélyek egyre nehezebb és egyre gyakoribb problémák, amelynek kihívásai még a műtét befejezése után is fennállnak. A gondos posztoperatív ellátás és a szövődmények időben történő kezelése kritikus fontosságú a sikeres kimenetelhez. („Nyomási sérülések: Mit kell tenni a műtét sikertelensége esetén”)


Bedside Technologies to Enhance the Early Detection of Pressure Injuries: A Systematic Review - Nih.gov
Katherine N Scafide, Mary Curry Narayan és Linda Arundel (Fairfax, USA) absztraktja (J Wound Ostomy Continence Nurs. - „Az ágy melletti technológiák a nyomási sérülések korai felismerésének javítása érdekében: szisztematikus áttekintés”).


Evidence-Based Gardening: Using Palliative Approaches to Cure Complex Wounds - Nih.gov
Ann Hui Ching, Nicole Le, Amanda Norwich-Cavanaugh és Henry C Hsia (New Haven, USA) absztraktja (Ann Plast Surg. - „Bizonyítékokon alapuló kertészkedés: palliatív megközelítések alkalmazása a komplex sebek gyógyítására”).


Surgical Site Management: Choosing an Antimicrobial Dressing - Woundsource.com
A műtét helyének kezelése a poszt-operatív időkeretben kiemelten fontos a fertőzés és a seb kiszáradásának megelőzésében. Elengedhetetlen a gyakorlati ismeretek felhasználása a jó sebtisztításban és bőrápolásban, valamint a nedvesség egyensúlyának biztosításában. („A műtét helyének kezelése: az antimikrobiális kötés kiválasztása”)


What Are the Categories of Wound Closure? - Medicinenet.com
Jasmine Shaikh cikke. A nyitott seb háromféleképpen zárható le. Ezeket a módszereket a sebzárás három kategóriájának vagy a sebkezelés három módjának nevezzük. Ezek a következők... („Melyek a sebzárás kategóriái?”)


Wound healing, antimicrobial and antioxidant properties of the leaf and stem bark of Entada africana Guill. & Perr. - Sciencedirect.com
Michael Frimpong Baidoo, Abraham Yeboah Mensah, Paul Poku Sampene Ossei, Evelyn Asante-Kwatia és Isaac Kingsley Amponsaha (Kumasi, Ghána) cikke (South African Journal of Botany). A tanulmány tudományos igazolta a népi gyógyászatban használt Entada africana leveleinek és szárának sebgyógyító szerként való alkalmazhatóságát. Bár a specifikus sebgyógyító vegyületeket és hatásmechanizmusokat még meg kell határozni, a jelenlegi eredmények egyértelműen az első bizonyítékot szolgáltatják arra, hogy az E. africana helyi alkalmazása a bőr léziókon felgyorsítja a sebgyógyulást. („Az Entada africana levelének és szárkérgének sebkezelő, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságai”)


Australian scientists win global NASA competition with revolutionary wound healing technology - Miragenews.com
Úttörő ausztrál sebkezelő technológiát katapultálnak az űrbe az űrhajósok kezelésére, a Southern Cross University tudósainak a NASA globális iTech versenyén elért győzelmét követően. („Ausztrál tudósok forradalmi sebkezelési technológiával nyerték a NASA globális versenyét”)


Wound healing properties of magnesium mineralized antimicrobial nanofibre dressings containing chondroitin sulphate – a comparison between blend and core–shell nanofibres - Rsc.org
Chak Ming Leung, Chetna Dhand, Venkatesh Mayandi, Raghavendra Ramalingam, Fui Ping Lim, Veluchamy Amutha Barathi, Neeraj Dwivedi, Gorka Orive, Roger W. Beuerman, Seeram Ramakrishna, Yi-Chin Toh, Xian Jun Loh, Navin Kumar Verma, Alvin Wen Choong Chua és Rajamani Lakshminarayanan (Szingapúr, India, Spanyolország, Ausztrália) absztraktja (Biomaterials Science - „Kondroitin-szulfátot tartalmazó magnézium-mineralizált antimikrobiális nanoszál-kötszerek sebgyógyító tulajdonságai - a keverék és a mag-héj nanoszál összehasonlítása”).


Effectiveness of negative pressure wound therapy in the prevention of surgical wound complications in the cesarean section at-risk population: a parallel group randomised multicentre trial - the CYGNUS protocol - Bmj.com
Kylie Sandy-Hodgetts, Richard Parsons, Richard Norman, Mark W Fear, Fiona M Wood és Scott W White (Ausztrália) cikke (BMJ Open). A CYGNUS vizsgálatot egy multicentrikus, randomizált kontroll vizsgálatnak tervezték, amely a kezelés hatékonyságának meghatározására szolgál. Ezt a robusztus tanulmánytervet arra használták fel, hogy a vizsgálat két ága közötti különbség a beavatkozásnak tulajdonítható legyen. („A negatív nyomású sebterápia hatékonysága a műtéti seb-szövődmények megelőzésében a császármetszés veszélyeztetett populációjában: párhuzamos csoportos, randomizált, multicentrikus vizsgálat - a CYGNUS protokoll”)


When Should You Not Close A Wound? - Medicinenet.com
Divya Jacob cikke. A sebeket nem szabad bezárni a következő körülmények között: A nagy fertőzés esélyével rendelkező sebeket 24 óránál hosszabb ideig nyitva kell tartani, vagy nem szabad varrni a megfelelő tisztítás és antibiotikum kezelés érdekében a fertőzés kockázatának megelőzése érdekében... („Mikor nem szabad bezárni a sebet?”)


Nonpharmacological Management of Diabetic Foot Ulcers: An Update - Nih.gov
Ioanna Eleftheriadou, Georgia Samakidou, Anastasios Tentolouris, Nikolaos Papanas és Nikolaos Tentolouris (Görögország) absztraktja (Int J Low Extrem Wounds - „A diabéteszes lábfekélyek nem-gyógyszeres kezelése: frissítés”).


Failure of Healing in Chronic Diabetic Wounds: A Case Report - Nih.gov
James B Stiehl (Chicago, USA) absztraktja (Adv Skin Wound Care - „A kezelés kudarca krónikus diabéteszes sebekben: Esettanulmány”).


A Novel Use of Next-Generation Closed Incision Negative Pressure Wound Therapy After Major Limb Amputation and Amputation Revision - Nih.gov
Julie West, Julia Wetherhold, Steven Schulz és Ian Valerio (USA) absztraktja (Cureus - „A következő generációs zárt incíziós negatívnyomásos sebterápia újszerű használata a végtagok major amputációja és az amputáció felülvizsgálata után”).


Influence of PVA Molecular Weight and Concentration on Electrospinnability of Birch Bark Extract-Loaded Nanofibrous Scaffolds Intended for Enhanced Wound Healing - Mdpi.com
Francis Kamau Mwiiri és Rolf Daniels (Tübingen, Németország) cikke (Molecules). Ez a tanulmány kiterjeszti a PVA-alapú elektromosan fonott szálakkal kapcsolatos ismereteket, a nyírfakéreg-kivonat kolloid diszperziójával, mint a fokozott sebgyógyulás hatóanyagával. A polimer koncentrációja és molekulatömege, mint a legmeghatározóbb paraméterek, jelentős hatással vannak a polimer oldat reológiai tulajdonságaira, és közvetlenül befolyásolják a kapott szál tulajdonságait. („A PVA molekulatömegének és koncentrációjának hatása a fokozott sebgyógyulásra szánt nyírfakéreg kivonattal töltött nanoszálas scaffoldok elektromos fonhatóságára”)


Natural Film Based on Pectin and Allantoin for Wound Healing: Obtaining, Characterization, and Rat Model - Hindawi.com
Karen Zulema Meza Valle, Rosa A. Saucedo Acuña, Judith V. Ríos Arana, Naun Lobo, Carlos Rodriguez, Juan Carlos Cuevas-Gonzalez és Karla Lizette Tovar-Carrillo (Juárez, Mexikó) cikke (BioMed Research International). Az in vivo vizsgálati eredmények a seb területénepk figyelemre méltó módon csökkését mutatták a PA (pektin és allantoin) hidrogél alkalmazásával a 4. naptól a teljes gyógyulási folyamat 18. napjáig. A PA hidrogél körülbelül 25%-kal csökkenti a teljes gyógyulási időt. Ezek az eredmények azt jelezték, hogy a PA hidrogél filmek a sebgyógyulási kezelések vezető bioanyag-jelöltjeivé válhatnak. („Pektin és allantoin alapú természetes film a sebgyógyuláshoz: hozzájutás, jellemzés és patkánymodell”)


Recent Advances in Injectable Hydrogels for Controlled and Local Drug Delivery - Wiley.com
Fabio Rizzo és Nermin Seda Kehr absztraktja (Advanced Healthcare Materials - „Az injektálható hidrogélekkel kapcsolatos legújabb fejlemények a kontrollált és helyi gyógyszerellátás terén”).


Malignant Degeneration of Scars - Dovepress.com
Anca E Chiriac, Mircea Betiu, Piotr Brzezinski, Beatriz Di Martino Ortiz, Anca Chiriac, Liliana Foia és Doina Azoicai (Románia, Paraguay, Lengyelország) cikke (Cancer Management and Research). A hegképző szövetek rosszindulatú degenerációjának a betegeknek és az őket ápolóknak a fő gondját kell jelenteniük. Bármilyen típusú gyanús sebváltozást ellenőrizni kell, és a lézión azonnal biopsziát kell elvégezni. Ha a rosszindulatú daganatot szövettani vizsgálat igazolja, akkor a stádium megállapítása és a kezelés kiemelkedő fontosságú. („A hegek rosszindulatú degenerációja”)


Nanoscale Particle Therapies for Wounds and Ulcers - Medscape.com
Roberta Cortivo, Vincenzo Vindigni, Laura Iacobellis, Giovanni Abatangelo, Paolo Pinton és Barbara Zavan (Nanomedicine) cikke. A normális akut sebgyógyulás utolsó lépése a remodelling, amelynek során az ECM komponenseit a proteolízis és az új mátrixszekréció kiegyensúlyozott mechanizmusai módosítják, és amelynek során a seb fokozatosan kevésbé vaszkularizálódik. A kezdeti granulációs szövet gyenge, de az idő múlásával erősödik az éretlen III típusú kollagén érett I. típusú kollagénnel történő fokozatos helyettesítése miatt. („Nanoméretű részecske terápiák sebekre és fekélyekre”)


Octopus-inspired sucker transfers thin, delicate tissue grafts and biosensors - Sciencedaily.com
A vékony szövetgraftoknak és a rugalmas elektronikának számos alkalmazási területe van a sebkezelésben, a regeneratív gyógyászatban és a bioérzékelésben. Egy új eszköz, amelyet egy polip szívókorongja ihletett, gyorsan átviszi a kényes szöveteket vagy elektronikus lapokat a beteg számára, túllépve a klinikai alkalmazás kulcsfontosságú akadályán. („A polip által ihletett szívó vékony, finom szövetgraftokat és bioszenzorokat visz át”)


Effects of injectable platelet-rich fibrin in experimental periodontitis in rats - Springer.com
Hacer Sahin Aydinyurt, Tunahan Sancak, Cem Taskin, Yildiray Basbugan és Levent Akinci absztraktja (Odontology - „Az injekciós trombocitában gazdag fibrin hatása patkányok kísérleti parodontitisében”).


Calciphylaxis: Diagnostic and Treatment Advances for the Inpatient Dermatologist - Springer.com
Gowri Kabbur és Daniel D. Miller absztraktja (Current Dermatology Reports - „Kalcifilaxis: Diagnosztikai és kezelési előrelépések a kórházi bőrgyógyász számára”).


Stasis Mucinosis: Insights Into Euthyroid Localized Mucinosis - Woundresearch.com
Penelope A. Hirt, Flor E. MacQuhae, Jeong Hee Cho-Vega és Robert S. Kirsner (Miami, USA) cikke (Wounds). A stasis mucinosist és az OALM-t két diagnosztikai entitásként írták le; a szerzők azonban úgy vélik, hogy ugyanaz az etiológia lehet, amelyet a közös patofiziológiai mechanizmusok okoznak. A dermális mucinosis átfogó értékelést igényel, beleértve a pajzsmirigy betegségeit is. Fontos megjegyezni azt is, hogy ez elhízás, lymphoedema és/vagy vénás elégtelenség esetén fordulhat elő. („Stasis Mucinosis: betekintés az euthyroid lokalizált mucinosisba”)


Implantable Nanomedical Scaffold Facilitates Healing of Chronic Lower Extremity Wounds - Woundresearch.com
Matthew J. Regulski és Matthew R. MacEwan (USA) cikke (Wounds). A beültethető nanomedicinális scaffold hatékony alternatíva a meglévő sebmátrixokkal szemben, amelyek képesek támogatni a seb természetes gyógyulási folyamatát. A legtöbb seb 12 hét után gyógyult meg rendszeres debridementtel és az implantálható nanomedicinális scaffold alkalmazásával. A beültethető nanomedicinális scaffold jelentős előnyökkel járhat a krónikus sebek kezelésére kezelési algoritmusának részeként. („A beültethető nanomedicinális scaffold megkönnyíti a krónikus alsó végtagi sebek gyógyulását”)


Dexamethasone Improves Wound Healing by Decreased Inflammation and Increased Vasculogenesis in Mouse Skin Frostbite Model - Wemjournal.org
Huiyin Tu, Dongze Zhang, Aaron N. Barksdale, Michael C. Wadman, Robert L. Muelleman és Yu-Long Li (Nebraska, USA) cikke (Wilderness & Environmental Medicine). A szerzők egér fagyási modell segítségével kimutatták, hogy a dex javította a fagyos bőr sebgyógyulását. A gyulladáscsökkentő hatások mellett a dex kezelés fokozta a kollagén lerakódását és stimulálta a vasculogenezist. Ezek a megállapítások azt sugallják, hogy az erős gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása hatékony stratégia lehet a fagyási sérülések enyhítésére. („A dexametazon csökkentett gyulladással és fokozott vasculogenezissel javítja a sebgyógyulást az egér bőrének fagyási modelljében”)


Peripheral Calibrated Gradient Compression Pump for Treatment of Chronic Venous Leg Ulcers - Woundcarelearningnetwork.com
Munir Patel, Scott Ellis, Emily Pesek, Jani Lee, Brooke Weiss és John Lantis absztraktja. („Perifériás kalibrált gradiens kompressziós pumpa krónikus vénás lábfekély kezelésére”)


Cadexomer Iodine Vs Silver Dressings In Exuding Wounds: Review - Medicaldialogues.in
Dr. Kamal Kant Kohli cikke. A bőr sebgyógyulása nagyon szabályozott faktorok kusza és bonyolult folyamata, amelyek azért dolgoznak, hogy helyreállítsák a sérült szövetek, valamint a bőr gátló funkciójának fenntartását. Ha ez a gyógyulási folyamat zavart és nem halad normálisan, a különféle tényezők kölcsönhatása miatt krónikus seb keletkezik. A sebgyógyulás sok figyelmet kapott a mögöttes alaptudománytól és az általa okozott pénzügyi terhektől. („Cadexomer jód vs ezüst kötszerek váladékozó sebekben: áttekintés”)


Nutraceutical intervention towards wound healing after cancer surgery - Pninews.com
A sebgyógyulás, a megsemmisült vagy sérült szövet helyettesítése újonnan előállítottal klasszikusan négy szakaszra osztható: hemosztázis, gyulladás, sejtproliferáció és szöveti érés. A sebgyógyulás normális sorrendjének minden egyes szakaszával az immunrendszer sokféle folyamatot hangszerel. („Táplálkozási beavatkozás a sebgyógyulás utáni sebgyógyulás felé”)


Surprising toxin discovery paves way for skin inflammation treatments - Nih.gov
Brittany A. Roston cikke. Kutatók bejelentették, hogy az általában ártalmatlan Staphylococcus aureus nevű baktérium fertőzéséből származó toxinok kiváltják a sebgyógyulást. Az eredmények meglepőek voltak annak fényében, hogy egy „staph” fertőzés milyen hatással van a szövetekre, gyulladást, kelést, cellulitist és egyebeket okozva. („A meglepő toxin-felfedezés utat nyit a bőrgyulladás kezelésében”)


In-depth characterization of antibacterial activity of melittin against Staphylococcus aureus and use in a model of non-surgical MRSA-infected skin wounds - Nih.gov
William Gustavo Lima, Júlio César Moreira de Brito, Valbert Nascimento Cardoso és Simone Odília Antunes Fernandes (Belo Horizonte, Brazília) absztraktja (Eur J Pharm Sci. - „A melittin antibakteriális aktivitásának összevetése a Staphylococcus aureus-éval, és a nem műtéti MRSA-fertőzött bőrsebek modelljében történő alkalmazása”).


Preparation of stretchable composite film and its application in skin burn repair - Nih.gov
Li-Ping Wang, Hua-Jie Wang, Xue-Song Hou, Ali Raza, Yoshiyuki Koyama, Tomoko Ito és Jin-Ye Wang (Kína, Japán) absztraktja (J Mech Behav Biomed Mater. - „Nyújtható kompozit film előkészítése és alkalmazása a bőrégés helyreállításában”).


Biofilms in Diabetic Foot Ulcers: Significance and Clinical Relevance - Mdpi.com
Cassandra Pouget, Catherine Dunyach-Remy, Alix Pantel, Sophie Schuldiner, Albert Sotto és Jean-Philippe Lavigne (Nimes, Franciaország) cikke (Microorganisms). A biofilmeknek kulcsfontosságú szerepük van a diabéteszes láb infekciókban, és hozzájárulnak a késleltetett gyógyuláshoz. Ezeket a sebeket egy komplex mikrobiom és egy polimikrobiális szerveződés jellemzi, különösen a biofilmben. Még akkor is, ha a legtöbb kísérleti biofilm-tanulmány leíró és érdekes információt nyújt, in vitro vizsgálatokból vagy nem adaptált in vivo modellekből származnak. („Biofilmek diabéteszes lábfekélyekben: jelentőség és klinikai relevancia”)


Diamond-studded silk wound dressing detects infection and improves healing - Medicalexpress.com
Az RMIT Egyetem Dr. Asma Khalid által vezetett kutatásában a selyemből és nanogyémántokból készült intelligens sebkötözők hatékonyan érzékelték a seb hőmérsékletét, a fertőzés korai jeleit, elősegítették a gyógyulást és csökkentették bizonyos baktériumok fertőzését. („Gyémánttal telehintett selyem sebkötés érzékeli a fertőzést és javítja a gyógyulást”)


Outcomes of Negative Pressure Wound Therapies in the Management of Spine Surgical Site Wound Infections - Nih.gov
Swamy Kurra, Aymen Rashid, Henaku Yirenkyi, Patrick Castle és William F Lavelle (Stockbridge, USA) absztraktja (Int J Spine Surg. - „A negatívnyomásos sebterápiák eredményei a gerincműtétek sebfertőzéseinek kezelésében”).


Cost-effectiveness analysis of negative pressure wound therapy dressings after open inguinal vascular surgery - The randomised INVIPS-Trial - Nih.gov
Robert Svensson-Björk, Sanjib Saha, Stefan Acosta, Ulf-G Gerdtham, Julien Hasselmann, Giuseppe Asciutto és Moncef Zarrouk (Svédország, Németország) absztraktja (J Tissue Viability - „A negatívnyomásos sebterápiás kötszerek költséghatékonysági elemzése nyílt inguinalis vaszkuláris műtétek után - A randomizált INVIPS-vizsgálat”).


Impact of wound duration on diabetic foot ulcer healing: evaluation of a new sucrose octasulfate wound dressing - Magonlinelibrary.com
Ralf Lobmann, Arthur Grünerbel, Holger Lawall, Claas Lüdemann, Stephan Morbach, Wolfgang Tigges, Lukas Völkel és Reinhard PT Rychlik absztraktja (Journal of Wound Care - „A seb időtartamának hatása a diabéteszes lábfekély gyógyulására: egy új szacharóz-oktaszulfát sebkötés értékelése”)


Photo-Optical Transcutaneous Oxygen Tension Measurement Is of Added Value to Predict Diabetic Foot Ulcer Healing: An Observational Study - Mdpi.com
Bernard Leenstra, Robert de Kleijn, Geoffrey Kuppens, Bart Arnoldus Nicolaas Verhoeven, Jan Willem Hinnen és Gert J. de Borst (Hollandia) cikke (JCM). A foto-optikai transzkután oxigénfeszültség mérése hozzáadott értéket jelent a diabéteszes lábfekély gyógyulásának előrejelzéséhez. A diabéteszes lábfekély gyógyulási prognózisának meghatározásához azonban a foto-optikai TCpO2 alkalmazása önmagában nem elegendő. A foto-optikai TCpO2 objektív útmutatást nyújt, amely segíthet a DFU kezelési stratégiájában, ezért a sebek osztályozási rendszereiben alkalmazandó. („A foto-optikai transzkután oxigénfeszültség-mérés hozzáadott értéket jelent a diabéteszes lábfekély gyógyulásának megjóslásához: Megfigyelési tanulmány”)


Medicinal Effect, In Silico Bioactivity Prediction, and Pharmaceutical Formulation of Ageratum conyzoides L.: A Review - Hindawi.com
Jasvidianto C. Kotta, Agatha B. S. Lestari, Damiana S. Candrasari és Maywan Hariono (Depok, Indonézia) cikke. Afrikában a növényt hagyományosan a székrekedés és a láz enyhítésére használják, és sebkötözőként, valamint daganatellenes szerként alkalmazzák. Togóban ezt a gyógynövényt kanyaró és kígyómarás kezelésére használják, míg Nigériában bőrbetegségekre, sebgyógyulásra, hasmenésre, gyermekek köldök körüli fájdalmaira, sőt HIV/AIDS kezelésére is. („Az Ageratum conyzoides L. (kisfészkű bijtocska) gyógyhatása, in silico bioaktivitási előrejelzése és gyógyszerkészítményei: áttekintés”)


Experience with use of improvised negative pressure wound therapy in the management of wounds with exposed bone - Nih.gov
Uwakwe C Mba és Wilfred O Okenwa (Enugu, Nigéria) absztraktja (Trop Doct. - „Tapasztalat a rögtönzött negatív nyomású sebkezelés használatáról a látható csontú sebek kezelésében”).


Role of Antioxidants in Wound Healing - Pharmaresearchlibrary.com
Gupta Sushma, Kumar Ashish, Mazumder Avijit, Chakraborthy G.S és Das Saumya (Greater Noida, India) absztraktja ( „Az antioxidánsok szerepe a sebgyógyulásban”).


β-Neoendorphin Enhances Wound Healing by Promoting Cell Migration in Keratinocyte - Mdpi.com
Dong Joo Yang, Sang Hyun Moh, Yun-Hee Choi és Ki Woo Kim (Dél-Korea, USA) cikke (Molecules). A szerzők tanulmányai feltárják, hogy a β-NEP fontos szerepet játszik a sebgyógyítás szabályozásában, és terápiás stratégiát javasolnak a sebgyógyulás elősegítésére a β-NEP alkalmazásával. („A β-neoendorfin fokozza a sebgyógyulást azáltal, hogy elősegíti a sejtek migrációját a keratinocitában”)


Antibacterial cellulose-based aerogels for wound healing application: A review - Mdpi.com
Dong Joo Yang, Sang Hyun Moh, Yun-Hee Choi és Ki Woo Kim cikke (The Vietnamese Journal of Medicine). Ez a felülvizsgálat megtárgyalta a cellulóz alapú aerogélek antibakteriális hordozóként történő alkalmazásának néhány alkalmazását, és rávilágított ezeknek az anyagoknak a lehetséges biológiai hatásaival kapcsolatos aggályokra. Több állat-alapú, hosszú távú vizsgálatra van szükség a cellulóz-aerogélekről az aggodalmak kiküszöbölése és az emberekben történő alkalmazásuk biztonságának biztosítása érdekében. („Antibakteriális cellulóz alapú aerogélek sebkezelő alkalmazásra: Áttekintés”)


Topical insulin application accelerates diabetic wound healing by promoting anti-inflammatory macrophage polarization - Biologists.org
Peilang Yang, Xiqiao Wang, Di Wang, Yan Shi, Meng Zhang, Tianyi Yu, Dan Liu, Min Gao, Xiong Zhang és Yan Liu (Sanghaj, Kína) absztraktja (Journal of Cell Science - „Az inzulin helyi alkalmazása felgyorsítja a diabéteszes sebgyógyulást azáltal, hogy elősegíti a gyulladáscsökkentő makrofág polarizációt”).


EWMA Grant for Innovative DFU Projects - Ewma.org
Az EWMA és az Urgo Medical ebben az évben partnerségben támogatják a diabéteszes lábápolásban dolgozó egészségügyi szakemberek számára elérhető két támogatást világszerte. A kezdeményezés célja, hogy támogatást nyújtson a diabéteszes lábfekély megelőzésének és kezelésének javítását célzó innovatív projektekhez. Határidő: 2020. december 20. („EWMA-támogatás innovatív DFU-projektekhez”)


pdf (4,08 mB)!
Type II Collagen from Cartilage of Acipenser baerii Promotes Wound Healing in Human Dermal Fibroblasts and in Mouse Skin - Mdpi.com
Ching-Shu Lai, Chun-Wei Tu, Hsing-Chun Kuo, Pei-Pei Sun és Mei-Ling Tsai (Tajvan) absztraktja (Marine Drugs). A szerzők eredményei bemutatták az SCC, az Acipenser baerii porcjából származó II. típusú kollagén potenciális hatását a fibroblasztok proliferációjára, vándorlására és inváziójára, valamint az ECM szintézisére. Ezenkívül az SCC alkalmazás felgyorsította az egér bőrének sebgyógyulását, demonstrálva egy sejttípus-specifikus célpontot a TSC-hez képest. („Az Acipenser baerii porcából származó II. típusú kollagén elősegíti a sebgyógyulást az emberi bőr fibroblasztjaiban és az egér bőrében”)


CDC recognises and codifies critical limb-threatening ischaemia in ICD-10-CM - Iwoundnews.com
A CLI Global Society által szervezett koalíció bejelentette, hogy javaslatát a „kritikus végtag ischaemia” (CLI) és a „krónikus végtagokat fenyegető ischaemia” (CLTI) egyértelmű elismerésére az ICD-10-CM-ben a Centers for Disease Control and Prevention elfogadta, és 2020. október 1-jén hatályba is lépett. („A CDC elismeri és kodifikálja a végtagokat fenyegető kritikus iszkémiát az ICD-10-CM-ben”)


Negative pressure wound therapy in patients with wounds healing by secondary intention: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials - Biomedcentral.com
Yvonne Zens, Michael Barth, Heiner C. Bucher, Katrin Dreck, Moritz Felsch, Wolfram Groß, Thomas Jaschinski, Heike Kölsch, Mandy Kromp, Inga Overesch, Stefan Sauerland és Sven Gregor cikke. A rossz minőségű adatok azt mutatják, hogy az NPWT-nek nagyobb előnye van az SWT-vel szemben a sebzárás kimenetele szempontjából azoknál a betegeknél, akiknél a sebkezelés másodlagos szándékkal történt. A kórházi tartózkodás időtartama is lerövidül. Az adatok azonban nem mutatják az NPWT előnyeit vagy hátrányait az SWT-vel szemben a halálozás, nemkívánatos események, amputáció, fájdalom vagy az egészséggel kapcsolatos életminőség szempontjából. Bár a súlyos mellékhatások adatait az elsődleges vizsgálatok többségében nem szisztematikusan gyűjtötték, az NPWT biztonságosnak tűnik. („Negatívnyomásos sebkezelés betegek másodlagos szándékkal történő sebkezelésében: randomizált, kontrollált vizsgálatok szisztematikus áttekintése és metaanalízise”)


Prevalence, associated factors and outcomes of pressure injuries in adult intensive care unit patients: the DecubICUs study - Nih.gov
Sonia O Labeau, Elsa Afonso, Julie Benbenishty, Bronagh Blackwood, Carole Boulanger, Stephen J Brett, Silvia Calvino-Gunther, Wendy Chaboyer, Fiona Coyer, Mieke Deschepper, Guy François, Patrick M Honore, Radmilo Jankovic, Ashish K Khanna, Mireia Llaurado-Serra, Frances Lin, Louise Rose, Francesca Rubulotta, Leif Saager, Ged Williams, Stijn I Blot és DecubICUs Study Team; European Society of Intensive Care Medicine (ESICM) Trials Group Collaborators (Belgium, UK, Izrael, Ausztrália, USA, Kanada) absztraktja (Intensive Care Med. - „A nyomási sérülések prevalenciája, a kapcsolódó tényezők és eredmények felnőtt intenzív osztályon: a DecubICUs tanulmány”).


Cost-minimization analysis of negative pressure wound therapy technologies for the treatment of moderate-to-severe foot infections - Nih.gov
Peter J Mallow, Jon Tepsick, Kathryn E Davis és Lawrence A Lavery (USA) absztraktja (J Comp Eff Res. - „A negatív nyomású sebterápiás technológiák költségminimalizáló elemzése közepes vagy súlyos lábfertőzések kezelésére”).


Cutaneous manifestations of COVID-19: A systematic review - Nih.gov
Harjas Singh, Harleen Kaur, Kanhaiya Singh és Chandan K Sen (USA) absztraktja (Adv Wound Care (New Rochelle) - „A COVID-19 bőr-manifesztációi: Szisztematikus áttekintés”).


Fungal Infections in Burn Patients - Nih.gov
Alen Palackic, Daniel Popp, Christian Tapking, Khosrow S Houschyar és Ludwik K Branski (Ausztria, Németország, USA) absztraktja (Surg Infect (Larchmt) - „Gombás fertőzések égett betegeknél”).


Intensive Treatment of Lower-Limb Lymphedema and Variations in Volume Before and After: A Follow-Up - Nih.gov
Jose Maria Pereira de Godoy, Maria de Fatima Guerreiro Godoy, Stelamarys Barufi és Henrique Jose Pereira de Godoy (São José do Rio Preto, Brazília) absztraktja (Cureus - „Az alsó végtagi nyiroködéma intenzív kezelése és a térfogat változásai előtte és utána: Egy követés”).


Professional project for wound healing clinicians - Wiley.com
Anna Milena Galazka cikke. A sebkezelés egy új orvosi terület, amely a bőr „szakadásainak” kezelésére összpontosít. A 20. század második feléig a sebkezelés alatt nagyrészt a kötések cseréjét értették. Mivel az idősödő nyugati népességben nőtt a fejlett sebkezelés iránti igény, az elmúlt 60 évben előrelépés történt az orvosbiológiai tudásbázis terén. („Szakmai projekt sebkezelő klinikusoknak”)


Steps for Preventing Cross-Contamination in Post-Operative Wound Care - Woundsource.com
Becslések szerint a műtéti betegek 3–27% -ának vannak előre nem látható műtét utáni szövődményei, például fertőzések, seb-dehiszcencia, mélyvénás trombózis és tüdőembólia. Ezen szövődmények megelőzése magában foglalja az aszeptikus gyakorlatokat, a hidratálást és a fejlett sebápolási termékek alkalmazását. („A keresztszennyeződés megelőzésének lépései a műtét utáni sebkezelésben”)


Dressing interventions to heal pressure ulcers: A protocol for an overview of systematic reviews and meta-analysis - Nih.gov
Jie Geng, Yitong Cai, Yali Zhao, Zheyuan Wang, Mancai Wang és Zhihong Wei (Kanszu, Kína) absztraktja (Medicine (Baltimore) - „Kötszerezési beavatkozások a nyomási fekélyek gyógyítására: Protokoll a szisztematikus áttekintések és meta-elemzések áttekintéséhez”).


A point-of-care app for chronic oedema management - Nih.gov
Mercita Collett (Wiltshire, Egyesült Királyság) absztraktja (Br J Community Nurs. - „Applikáció a krónikus ödéma kezelésére”).


Why Every Wound Center Should Have a Lymphedema Specialist - Todayswoundclinic.com
Heather Hettrick cikke. A sebgyógyulás maximalizálható az ödéma kezelésével, ideális megoldás lehet a lymphoedema szolgáltatásainak felajánlása a sebklinikán. A szerző részletesen bemutatja egy lymphoedema terapeuta vagy lymphoedema és sebkezelő szakember értékét a betegek és a gyakorlat számára. („Miért legyen minden sebkezelő központban nyiroködéma szakember”)


Experimental Simulation Study to Assess Pressure Distribution of Different Compression Applications Applied Over an Innovative Primary Wound Dressing - Woundresearch.com
Suzie Ehmann, Kyle J. Walker, Cameron M. Bailey és John D. DesJardins cikke. A kompresszió szerves részét képezi az ödéma kezelésének és a vénás lábfekélyek (VLU) megelőzésének. Ennek a tanulmánynak a célja a kötés alatti nyomáseloszlás értékelése 3 kompressziós alkalmazásnál, valamint annak értékelése, hogy a kompressziós termékek alatt alkalmazott innovatív elsődleges sebkötözés milyen hatással van a nyomáseloszlásra. („Kísérleti szimulációs tanulmány az innovatív elsődleges sebkötés fölött alkalmazott különböző kompressziós alkalmazások nyomáseloszlásának értékelésére”)


The Alzheimer patient from the dermatologist's point of view - Nih.gov
Andrea Michelerio és Carlo F Tomasini (Pavia, Olaszország) absztraktja (G Ital Dermatol Venereol. - „Az Alzheimer-kórban szenvedő beteg a bőrgyógyász szemszögéből”).


The Quality of Life and Psychosocial Implications of Cancer-Related Lower-Extremity Lymphedema: A Systematic Review of the Literature - Nih.gov
Catharine Bowman, Katherine-Ann Piedalue, Mohamad Baydoun és Linda E Carlson (Calgary, Kanada) absztraktja (J. Clin. Med. - „A rákhoz kapcsolódó alsó végtagi lymphoedema életminősége és pszichoszociális implikációi: az irodalom szisztematikus áttekintése”).


Cost Effectiveness of Fish Skin Grafts Versus Standard of Care on Wound Healing of Chronic Diabetic Foot Ulcers: A Retrospective Comparative Cohort Study - Woundresearch.com
Christopher Winters, Robert S. Kirsner, David J. Margolis és John C. Lantis II cikke (Wounds). A halbőr graftok bevonása a diabéteszes lábfekély (DFU) kezelésének standard ellátásába csökkentheti a költségeket, miközben javítja a betegség kimenetelét. („A halbőr graftok költséghatékonyságának összevetése a krónikus diabéteszes lábfekélyek sztenderd sebgyógyításával szemben: retrospektív összehasonlító kohortanalízis”)


Does Hyperbaric Oxygen Improve Lower Extremity Ulcer Outcomes? - Woundresearch.com
Laura Bolton cikke (Wounds). A diabéteszes lábfekélyben (DFU) szenvedő személy multidiszciplináris ellátást igényel, ideértve a nedves sebgyógyulást, az érzéketlen területek következetes kezelését, a glikémiás kontrollt és a megfelelő keringést. Ez különösen fontos a COVID-19 járvány idején, mivel a cukorbetegeknél nagyobb a halálozási kockázat. („Javítja-e a hiperbárikus oxigén az alsó végtagi fekély kimenetelét?”)


Are‌ ‌Chronic‌ ‌Wounds‌ ‌a‌ ‌Growing‌ ‌Problem?‌ - Communalnews.com
A Wound Healing Society szerint a becslések szerint a krónikus sebek a lakosság 1-2%-át érintik. Az emberek öregedésével a sebek bezáródása egyre nehezebbé válik. A növekvő egészségügyi szövődmények miatt fel kell tennünk magunknak, mint egészségügyi szakembernek a kérdést: a krónikus seb egyre növekvő probléma-e a világunkban? („Növekvő probléma a krónikus seb?”)


Predictive value of the prognostic nutrition index for the prognosis of patients with severe burns treated with the Meek graft‌ - Nih.gov
Gaozhong Hu, Lili Yuan, Yizhi Peng, Gaoxing Luo és Huapei Song (Csungking, Kína) absztraktja (J Burn Care Res. - „A prognosztikus táplálkozási index előrejelző értéke a Meek grafttal kezelt súlyos égési sérüléses betegek prognózisához”)


How Liquid Protein May Promote Wound Healing - Opslens.com
Mindannyian szeretnénk a lehető leggyorsabban talpra állni. De néha úgy érezzük, hogy a sebek gyógyulása örökké tart. A jó hír az, hogy a folyékony fehérjével drasztikusan csökkenthető a gyógyulási idő. („Hogyan segítheti elő a folyékony fehérje a sebgyógyulást”)


Preparation, characterization and in vitro wound healing activity of collagen-chitosan film - Pharmascope.org
Ragini B, Shree Rama M, Shaukat Ali SR és Siva S (Tamilnadu, India) cikke (International Journal of Research in Pharmaceutical Sciences). A kutatás feltárja, hogy a kollagén-kitozán filmek új természetes kollagén forrásból történő előállítása alkalmas lehet sebkötözőként történő alkalmazásra. („Kollagén-kitozán film előkészítése, jellemzése és in vitro sebgyógyító hatása”)


Clinical application and efficacy of negative pressure wound therapy with instillation and dwell time (NPWTi-d): A systematic review and meta-analysis - Nih.gov
Muholan Kanapathy, Angelos Mantelakis, Natasha Khan, Ibby Younis és Afshin Mosahebi (London, Egyesült Királyság) absztraktja (Int Wound J. - „A negatív nyomású sebterápia klinikai alkalmazása és hatékonysága instillációval és várakozási idővel (NPWTi-d): Szisztematikus áttekintés és metaanalízis”).


Electric Factors in Wound Healing - Liebertpub.com
Paulo Luiz Farber, Felipe Contoli Isoldi és Lydia Masako Ferreira absztraktja (Advances in Wound Care - „A sebgyógyulás elektromos tényezői”).


Polymer-Based Materials Loaded with Curcumin for Wound Healing Applications - Mdpi.com
Sibusiso Alven, Xhamla Nqoro és Blessing Atim Aderibigbe (Eastern Cape, Dél-Afrika) cikke (Polymers). Számos kutató fejlesztett ki olyan különféle típusú polimer alapú sebkötözőket, amelyeket kurkuminnal töltöttek fel. Ezek a sebkötözők olyan kiváló tulajdonságokat mutattak, mint a jó biokompatibilitás, a bőr regenerálódásának kiváltása, a sebgyógyulás felgyorsulása, valamint kiváló antioxidáns- és antibakteriális hatás. Ez az áttekintés a kurkuminnal töltött sebkötések in vitro és in vivo terápiás eredményeire összpontosít. („Kurkuminnal töltött polimer alapú anyagok sebkezelő alkalmazásokhoz”)


Wound healing and PMN function at hydrophilic‐surface titanium‐zirconium implants in diabetic and healthy patients - Wiley.com
Doğan Kaner, Hakan Bilhan, Amelie Hauser, Daniel Diehl és Anton Friedmann absztraktja (Clinical Oral Implants Research - „Sebgyógyulás és PMN-funkció a hidrofil felületű titán-cirkónium implantátumoknál cukorbeteg és egészséges betegeknél”).


Evaluating the antibacterial, antioxidant and wound healing properties of the stem bark extract of Khaya grandifoliola (Welw) CDC (Meliaceae) (African Mahogany) - Academicjournals.org
Anna Naa Kwarley Quartey, Emmanuel Orman, Nana Ama Mireku-Gyimah, Phoebe Esinam Goku, Fadila Alidu és Linda Owusu Boateng absztraktja (Journal of Medical Plants Research - „A Khaya grandifoliola (afrikai mahagóni) szárkéreg kivonatának antibakteriális, antioxidáns és sebgyógyító tulajdonságainak értékelése”).


Phytochemical profile, antioxidant activity and wound healing properties of Artemisia absinthium essential oil - Apjtb.org
A Benkhaled, A Boudjelal, E Napoli, F Baali és G Ruberto (Algéria, Olaszország) cikke (Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine). Az Artemisia absinthium (fehér üröm) illóolaj mérsékelt antioxidáns aktivitást mutat. A 10%-os kenőcs fokozza a bőr sebének re-epithelizációját és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Az Artemisia absinthium illóolaja alternatív gyógyszerként alkalmazható a sebkezelésben. („Az Artemisia absinthium illóolaj fitokémiai profilja, antioxidáns aktivitása és sebgyógyító tulajdonságai”)


Cuscuta reflexa Roxb. Expedites the Healing Process in Contact Frostbite - Hindawi.com
Waseem Hassan, Manal Ali Buabeid, Umme Kalsoom, Sahar Bakht, Imran Akhtar, Furqan Iqbal és El-Shaimaa A. Arafa (Pakisztán, Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom) cikke (BioMed Research International). A Cs.Cr (aranka) vizes metanolos kivonata szignifikánsan hatékony a fagyásokban a gyulladás csökkentése révén, bár további vizsgálatokat kell végezni ezen biológiai aktivitások molekuláris mechanizmusának azonosítására. („A Cuscuta reflexa Roxb. gyorsítja a gyógyulási folyamatot a kontaktfagyásokban”)


Comparison Among Bone Marrow and Wheat Flour’s Mixture and Standard Treatment on Healing Second-Degree Burn Wound in Rats - Oup.com
Saboreh Jafari, Rostam Jalali, Cyrus Jalili és Tahereh Jamshidpoor absztraktja (Journal of Burn Care & Research - „A csontvelő és a búzaliszt keverékének és a standard kezelésnek az összehasonlítása a patkányok másodfokú égési sebének kezelése során”).


Improved Wound Closure Rates and Mechanical Properties Resembling Native Skin in Murine Diabetic Wounds Treated with a Tropoelastin and Collagen Wound Healing Device - Biorxiv.org
Robert S. Kellar, Robert Diller, Aaron J Tabor, Dominic Dominguez, Robert Audet, Tatum Bardsley, Alyssa Talbert, Nathan Cruz, Alison Ingraldi és Burt Ensley (USA) cikke. A WHD fokozott sebzárási sebességet, csökkent szöveti gyulladást, bőrszerv-regenerációt, valamint erősebb és tartósabb átalakított szövetet mutat egy teljes vastagságú, diabéteszes egér sebgyógyulási modellben, amely jobban hasonlít a natív meg nem sérült bőrre, mint a kontroll eszköz. („Javított sebzárási arány és mechanikus tulajdonságok, amelyek hasonlítanak a natív bőrre az egerek diabéteszes sebeiben, amelyeket tropoelasztinnal és kollagén sebgyógyító eszközzel kezeltek”)


Use Of Cadexomer Iodine And Povidone Iodine In Wound Management: A Comparative Review - Medicaldialogues.in
Hina Zahid cikke. A jód egy rendkívül hatékony helyi antimikrobiális szer, amelyet több mint 170 éve alkalmaznak klinikailag a sebek kezelésére. Széles spektrumú antimikrobiális aktivitása baktériumok, mikobaktériumok, gombák, protozoonok és vírusok ellen hatékony, és mind akut, mind krónikus sebek kezelésére használható. („A cadexomer-jód és a povidon-jód használata a sebkezelésben: összehasonlító áttekintés”)


Biofabrication and preclinical evaluation of a large-sized human self-assembled skin substitute - Nih.gov
Fabien Kawecki, Dominique Mayrand, Akram Ayoub, Emilie Attiogbe, Lucie Germain, Francois A Auger és Veronique J Moulin (Quebec, Kanada) absztraktja (Biomed Mater. - „Biomegmunkálás és preklinikai értékelés egy nagyméretű humán bőrpótlóról”).


Low cost, modified negative pressure wound therapy in infected orthopaedic wounds: can it be as effective as its costly counterparts? - Nih.gov
Sumedh Chaudhary, Vikram Kumar, Pratik Gandhi, Maruti Koichade és Sourav Mandal (Nagpur, India) absztraktja (J Clin Orthop Trauma - „Alacsony költségű, módosított negatív nyomású sebkezelés fertőzött ortopéd sebekben: lehet-e ugyanolyan hatékony, mint költséges társai?”).


Postoperative negative pressure wound therapy is associated with decreased surgical site infections in all lower extremity amputations - Nih.gov
Owen B Gantz, Nicole D Rynecki, Ashok Para, Michael Levidy és Kathleen S Beebe (USA) absztraktja (J Orthop. - „A posztoperatív negatív nyomású sebterápia csökkent műtéti fertőzésekkel jár az összes alsó végtagi amputációban”).


Enhancement of α-Mangostin Wound Healing Ability by Complexation with 2-Hydroxypropyl-β-Cyclodextrin in Hydrogel Formulation - Mdpi.com
Nasrul Wathoni, Diah Permata Sari, Ine Suharyani, Keiichi Motoyama, Ahmed Fouad Abdelwahab Mohammed, Arief Cahyanto, Marline Abdassah és Muchtaridi Muchtaridi (Indonézia, Japán, Egyiptom) cikke (Pharmaceuticals). Az α-Mangostint (α-M), a Garcinia mangostana (mangosztán) héjának egyik aktív vegyületét hatékonyan alkalmazták a sebkezelésben. Gyenge vizes oldatban való oldhatósága azonban alacsony biohasznosulást eredményez bőrfekély esetében, ami gátolja a sebgyógyulásban való alkalmazását. Ennek a tanulmánynak az volt a célja, hogy javítsa az α-M oldhatóságát a 2-hidroxi-propil-β-ciklodextrinnel (α-M / HP-β-CD CX) történő komplexképzéssel, és értékelje a komplex gyógyító aktivitását. („Az α-mangosztin sebgyógyítási képességének fokozása 2-hidroxi-propil-β-ciklodextrinnel történő komplexeléssel a hidrogél készítményben”)


Preventing Post-Operative Complications - Woundsource.com
A műtéti szövődmények évente sok beteget érintenek, és amikor a műtét utáni szövődmények jelentkeznek, megzavarhatják a normális gyógyulási ciklust, és új kihívásokat jelenthetnek a betegellátásban. Becslések szerint a sebészeti betegek 3–27%-ának vannak előre nem látható szövődményei a műtéti eseményükkel kapcsolatban. („A műtét utáni szövődmények megelőzése”)


Curcumin Promotes Collagen Type I, Keratinocyte Growth Factor-1, and Epidermal Growth Factor Receptor Expressions in the In Vitro Wound Healing Model of Human Gingival Fibroblasts - Nih.gov
Auspreeya Rujirachotiwat és Supaporn Suttamanatwong (Bangkok, Thaiföld) absztraktja (Eur J Dent. - „A kurkumin elősegíti az I. típusú kollagén, a keratinocita növekedési faktor-1 és az epidermális növekedési faktor receptor expresszióját az emberi fogíny fibroblasztok in vitro sebkezelő modelljében”).


The Association of Cesarean Skin Incision Length and Postoperative Wound Complications - Nih.gov
Akila Subramaniam, Victoria Jauk, George Saade, Kim Boggess, Sheri Longo, Erin A S Clark, Sean Esplin, Kirsten Cleary, Ron Wapner, Kellett Letson, Michelle Y Owens, Sean Blackwell, Jeff M Szychowski, William W Andrews és Alan T Tita (USA) absztraktja (Am J Perinatol. - „Kapcsolat a császármetszéses bőr incízió hossza és a posztoperatív sebszövődmények között”).


Peripheral Arterial Disease in Persons with Diabetic Foot Ulceration: a Current Comprehensive Overview - Eurekaselect.com
Meloni Marco, Izzo Valentina, Morosetti Daniele, Da Ros Valerio, Panunzi Andrea, Gandini Roberto, Giurato Laura és Uccioli Luigi absztraktja (Current Diabetes Reviews - „Perifériás artériás betegség diabéteszes lábfekélyben szenvedőknél: átfogó áttekintés”).


Mechanistic Actions of microRNAs in Diabetic Wound Healing - Mdpi.com
Marija Petkovic, Anja Elaine Sørensen, Ermelindo Carreira Leal, Eugenia Carvalho és Louise Torp Dalgaard (Dánia, Portugália, USA) cikke (Cells). A sebgyógyulás egy összetett biológiai folyamat, amely romolhat cukorbetegség esetén. A cukorbetegségben szenvedők krónikus, nem gyógyuló sebeinek kezelése az egész világon a legdrágább egészségügyi kiadások közé tartoznak. Korai diagnózisra és hatékony kezelési stratégiákra van szükség. A mikroRNS-ek (miRNS-ek), amely egy 18-25 nukleotid hosszú RNS-osztály, fontos szabályozó molekulák, amelyek részt vesznek a génexpresszió szabályozásában és a transzláció visszaszorításában, szabályozva a fehérje expressziót az egészség és a betegség szempontjából. A közelmúltban a miRNS-ek kritikus szereplőként jelentek meg a nem megfelelő sebgyógyulásban, és célpontjai lehetnek a nem gyógyuló sebek lehetséges terápiájának. („A mikroRNS-ek mechanikus műveletei a diabéteszes sebgyógyulásban”)


A biocompatible PAA-Cu-MOP hydrogel for wound healing - Rsc.org
Linlin Chen, Yu Qin, Jing Cheng, Yi Cheng, Zhixiang Lu, Xiaolan Liu, Shaoxiong Yang, Shuhan Lu, Liyan Zhengand and Qiue Cao (Kína) cikke (RSC Advances). A szerzők könnyedén előállították a hidrogélt közvetlenül Cu-MOP-ból, glicerinből és PAA-ból. Kedvező nedvességvisszatartással, antibakteriális aktivitással és prokoaguláns képességgel bíró PAA-Cu-MOP hidrogélt használtak a seb gyógyulási folyamatának in vivo felgyorsítására, mindenféle toxicitás nélkül. („Biokompatibilis PAA-Cu-MOP hidrogél a sebgyógyuláshoz”)


Scientists reactivate scar-free wound healing in adult skin - Newatlas.com
Ben Coxworth cikke. Amikor in utero műtétet végeznek a csecsemőkön, nem ritka, hogy heg nélkül születnek. Ez a bőrük különleges minőségének köszönhető, s most a tudósok úgy gondolják, hogy felnőtteknél is képesek azt replikálni, ami a hegmentes sebgyógyulásokhoz vezethet. („A tudósok reaktiválják a hegmentes sebgyógyulást a felnőtt bőrön”)


Clinical Translational Potential in Skin Wound Regeneration for Adipose-Derived, Blood-Derived, and Cellulose Materials: Cells, Exosomes, and Hydrogels - Nih.gov
Trivia Frazier, Andrea Alarcon, Xiying Wu, Omair A Mohiuddin, Jessica M Motherwell, Anders H Carlsson, Robert J Christy, Judson V Edwards, Robert T Mackin, Nicolette Prevost, Elena Gloster, Qiang Zhang, Guangdi Wang, Daniel J Hayes és Jeffrey M Gimble (USA) absztraktja (Biomolecules - „Klinikai transzlációs potenciál a bőrsebek regenerálásában zsírból származó, vérből származó és cellulóz anyagok esetében: sejtek, exoszómák és hidrogélek”).


Bioinspired Nanofibrous Glycopeptide Hydrogel Dressing for Accelerating Wound Healing: A Cytokine‐Free, M2‐Type Macrophage Polarization Approach - Wiley.com
Zujian Feng, Qi Su, Chuangnian Zhang, Pingsheng Huang, Huijuan Song, Anjie Dong, Deling Kong és Weiwei Wang absztraktja (Advanced Functional Materials - „Bioinspirált nanoszálas glikopeptid-hidrogél kötés a sebgyógyulás felgyorsításához: citokinmentes, M2 típusú makrofág polarizációs megközelítés”).


Genetic Switch in Early Development Can Activate Skin Repair Without Scarring - Sciencetimes.com
Hannah C. cikke. A klinikai és kozmetikai alkalmazásokban fontos megérteni, hogy a bőr hogyan gyógyítja meg magát hegesedés helyett a gyógyulási folyamat során. Egy nemrégiben végzett kutatás során a tudósok felfedeztek egy genetikai tényezőt, amely lehetővé teszi a felnőttek bőrének regenerálódását, hasonlóan az újszülött csecsemőjéhez. A Washington State University tanulmányát az eLife folyóiratban tették közzé. A bőrregeneráció tanulmányozása segítheti az égési sérüléses áldozatok és a bőrbetegségben szenvedő betegek kezelését. („A korai fejlődés genetikai kapcsolója hegesedés nélkül aktiválhatja a bőr helyreállítódását”)


Wound healing: cellular mechanisms and pathological outcomes - Royalsocietypublishing.org
Holly N. Wilkinson és Matthew J. Hardman cikke. A sebgyógyulás celluláris sokfélesége, összetettsége és plaszticitása jelentős kihívást jelent az átfogó tisztázáshoz. Noha ez továbbra is cél, elengedhetetlen, hogy továbbra is törekedjünk a normális és a kóros gyógyulást egyaránt megalapozó mechanizmusok teljesebb megértésére. („Sebgyógyulás: sejtmechanizmusok és kóros eredmények”)


Managing the ‘Weepy Leg’ of Chronic Wound Edema - Todayswoundclinic.com
Article by Frank Aviles Jr. Ebben a cikkben a szerző bemutatja, mi is az az ödéma, a lehetséges okait, és mi történik, ha nem foglalkoznak vele megfelelően, mint például a síró lábak esetében. Hivatkozik a hagyományos Starling-elvre, de ne feledjük, hogy a felülvizsgált Starling-elv a nyirokrendszer és nem a vénás rendszer fokozott szerepét jelzi a drenázs eltávolításában. („A krónikus sebödéma „síró lábának” kezelése”)


Leclercia adecarboxylata causing necrotising soft tissue infection in an immunocompetent adult - Nih.gov
Molly K Lonneman, Rebekah J Devasahayam és Cody J Phillips (USA) absztraktja (BMJ Case Rep. - „A Leclercia adecarboxylata baktérium nekrotizáló lágyrészfertőzést okoz immunokompetens felnőttekben”).


Polydopamine-assisted PDGF-BB immobilization on PLGA fibrous substrate enhances wound healing via regulating anti-inflammatory and cytokine secretion - Plos.org
Xiao Yang, Peng Zhan, Xiuyan Wang, Qiushuang Zhang, Yi Zhang, Haitao Fan, Ranwei Li és Ming Zhang (Csangcsun, Kína) cikke. A pDA / PLGA / PDGF-BB szubsztrát a gyulladáscsökkentő, az angiogenezis és a sejtproliferáció szabályozásával nagy terápiás hatást mutatott a sebgyógyulásra más kontroll csoportokkal összehasonlítva. Ez a cikk egy elérhető új módszert kínál a bőr regenerálására. („A polidopamin által segített PDGF-BB immobilizáció PLGA rostos szubsztráton a gyulladáscsökkentő és a citokin szekréció szabályozásával fokozza a sebgyógyulást”)


All About Tunneling Wounds and Their Treatment - Healthline.com
A nyitott seb nyugtalanító látvány. De az, amit nem látunk a seb alatt, még nyugtalanítóbb lehet. A bőr felszíne alatti alagutak azt jelentik, hogy a seb nem gyógyul jól. A szövet károsodik, s megfelelő ellátás nélkül még súlyosabb szövődmények léphetnek fel. („Mindent az alagút-sebekről és azok kezeléséről”)


Negative Pressure Wound Therapy in Malignancy: Always an Absolute Contraindication? - Nih.gov
Lacey R Pflibsen, Salvatore C Lettieri, Erwin A Kruger, Alanna M Rebecca és Chad M Teven (Phoenix, USA) absztraktja (Plast Reconstr Surg Glob Open - „Negatívnyomásos sebterápia rosszindulatú daganat esetén: Mindig abszolút ellenjavallt?”).


Data for pressure ulcers and skin infections after cochlear implantation - Nih.gov
Hui-Shan Hsieh, Chee-Yee Lee, Hung-Pin Wu, Ming-Ying Zhuo és Chung-Feng Hwang (Kína, Tajvan) absztraktja (Data Brief - „A nyomásfekélyekre és a bőrfertőzésekre vonatkozó adatok cochleáris implantáció után”).


Efficacy of resveratrol in the wound healing process by reducing oxidative stress and promoting fibroblast cell proliferation and migration - Wiley.com
Belisa Kaleci és Meral Koyutürk absztraktja (Dermatologic Therapy - „A resveratrol hatékonysága a sebgyógyulási folyamatban az oxidatív stressz csökkentésével és a fibroblaszt sejtek proliferációjának és migrációjának elősegítésével”).




Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!