Hazai sajtószemle

Magyar Sebkezelő Társaság


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját!


Hegeink múltja és jövője - Humenonline.hu
A hegek leggyakrabban a túlzott faggyútermeléssell járó megbetegedések, mint például az akné és annak nem megfelelő kezelésének következtében alakulnak ki, de a különböző műtétek, balesetek, égési sérülések utáni elváltozások sem ritkák. Nemtől és kortól függetlenül bármikor előfordulhatnak, azonban a tinédzserkor egy jellemző időszaka a kialakulásuknak, ráadásul ezek a hegek később mélyülhetnek az öregedéssel.


Hegkezelési lehetőségek A-Z-ig - Nlc.hu
Szerezhetünk sérüléseket számtalan módon, maradhatnak hegek a pattanások után, vagy műtét következményeként is, amiket minden esetben érdemes, és szükséges megfelelően kezelni. Ennek módjairól kérdeztük a szakorvost, hogy a lehető legszebb gyógyulást érhessük el.


A diabeteses láb ellátása - Otszonline.hu
A diabeteses láb szindróma a cukorbetegek lábán kialakuló, összetett patomechanizmusú tünetegyüttes, amely számos szövődménnyel jár. A szövődmények ellátása rendkívül költséges. A nem megfelelően ellátott beteg ember nemcsak egészségügyi, hanem súlyos szociális problémákkal is küzd: romlik az életminősége, csökken vagy elvész a munkaképessége, a családi kötelékek sérülhetnek, a szociális kapcsolatai megszűnhetnek. A diabeteses lábnak és szövődményeinek ellátása jelenleg hazánkban szer­vezetten nem megoldott.


Sebkezelés mesterfokon - Hazipatika.com
A háztartási balesetek során a védelmet nyújtó bőr megsérülhet és "nyitott kapuként" elősegítheti a kórokozók szervezetbe jutását. Szakszerű sebellátással megakadályozhatjuk az elfertőződést, de ehhez egyet s mást a patikából is be kell szerezni.


Mik azok a krónikus sebek? - Orvosikozpont.hu
A krónikus sebeket a köznyelvben leggyakrabban fekélynek nevezik, az orvosi szaknyelv az ulcus megnevezést használja. Ezek a sebek jellemzően nem külső hatásra (pld. vágás, égés) alakulnak is, hanem annak következtében, hogy a seb területén valamilyen okból romlik a vérkeringés, a bőrszövetek tápanyag ellátottsága csökken és a bőr „elhal”. A már kialakult fekély gyógyulását a megromlott keringés tovább hátráltatja.


Nem mindegy, hogy narancsbőr vagy nyiroködéma - így különböztesse meg! - Egeszsegkalauz.hu
Számtalan nő folytat szinte véget nem érő harcot a narancsbőrrel és a vastagabb lábakkal, ám előfordulhat, hogy hiába: mert a problémát valójában nyiroködéma okozza. Amennyiben úgy veszi észre, hiába a sok erőfeszítés, mégsincs változás, érdemes limfödémára gondolni a cellulit helyett, hiszen a két zavar igen hasonló tüneteket okoz.


Keménygél-köpenyes varratok a gyógyulás elősegítésére - Medicalonline.hu
A Montreal Egyetem kutatói olyan újgenerációs sebészeti varróanyagot fejlesztettek ki, amely egyrészt igen kíméletes a környező lágy szövetekkel, másrészt szükség szerint úgy alakítható ki, hogy akár hatóanyagok leadására is képes lehet az adott környezetben.


Mi alapján válasszunk sebkezelő szert? - Hazipatika.com
A megfelelő sebkezelésnek kiemelt szerepe van, hiszen amellett, hogy elősegíti a gyorsabb gyógyulást, a fertőzés veszélyét és a hegesedés mértékét is csökkenti. Sokan azonban bizonytalanok, mit használjanak a művelethez - vagy éppen mit ne.


Sebtapaszt tegyek rá? Szellőztessem? Tisztogassam? (x) - Noklapja.hu
Tévhitek és tippek a megfelelő sebkezeléssel és gyors sebgyógyulással kapcsolatban. Lelóg az ujjvégedről? Felvizesedik alatta a bőröd? Fel-le ragasztgatod, mert nem tudod, hogy a levegőzés a jobb neki vagy, ha be van ragasztva? Kilógatott lábbal ülsz a kádban, hogy ki ne ázzon a seb?


Császáros heg: ezekre kell nagyon figyelni - Hazipatika.com
Bár ma már rutinbeavatkozásnak számít, nem szabad elfelejteni, hogy a császármetszés valójában nagy műtét, ezért a felépülés sem megy egyről a kettőre utána. A császáros heg ápolása nagyfokú odafigyelést igényel, de ha betartjuk az alábbiakat, jó eséllyel csak egy halvány csík emlékeztet majd rá, hogyan jött világra a gyermekünk.


Tudta? Ez a különbség a sebtapasz és a ragtapasz között - Blikk.hu
A nevük – bár rendkívül hasonló – mégis jelentős különbség van köztük. A köznyelv gyakran keveri a két kifejezést, azonban ahhoz, hogy tudatosan és célszerűen álljunk neki a sebkezelésnek, fontos tudnunk, hogy mi is ez az eltérés.


Miért ne jóddal fertőtlenítsük a sebet? - Karpatinfo.net
Ha nem megfelelően járunk el a sebek kezelésénél, akkor jelentősen késleltethetjük a gyógyulást, sőt akár további problémákat is okozhatunk! Bőrünk megakadályozza, hogy a környezetünkben lévő számtalan kórokozó a szervezetünkbe jutva különféle megbetegedést okozzon. Mindazonáltal a sérülések és sebek kezelésekor nemcsak a bacilusok okozhatnak bajt, hanem akár a fertőtlenítőszerek is...


Cukorbetegek lábápolása - Youtube.com
Biriné Mika Borbála podiáter 11:38 perces előadása a cukorbetegek lábápolásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.


Hialuronsav: a szépség és az egészség támogatója - Tenmag.hu
A hialuronsav szöveteink hidratálását biztosítja, ami bőrünk feszességét és fiatalosságát eredményezik. Meggyorsítja a sebgyógyulást és növelheti a kollagén termelést, ami szintén támogatja bőrünket, különösen idősebb korban.


A sebgyógyulás így gyorsítható fel - Karpatinfo.net
A megfelelő sebkezelés nemcsak támogatja, hanem fel is gyorsítja a gyógyulási folyamatot, amelyet sérülés estén a szervezet automatikusan beindít. Ezáltal a bőr regenerálódása maradéktalanná válhat.


Biztos Ön is belegondolt már ebbe: miért viszket a seb, amikor gyógyul? - Blikk.hu
A sebgyógyulás vége felé gyakran érzünk viszkető érzést, mivel a szervezet azon dolgozik, hogy a seb mögött helyreállítsa a sérült véredényeket, és új szövettel töltse fel a sérülés miatt létrejött rést. Ezért egy hisztamin nevű anyagot termel. Ez aktiválja a viszketésért felelős idegvégződéseket, amelyek azt az üzenetet küldik az agynak, hogy csillapítsa az irritáló érzést, vagyis vakarjuk meg.


Milyen varratom lesz a műtét után? - Gyogyhirek.hu
Műtét után a páciens számára „látható” varrat rendszerint a bőrvarrat. Ennek megfelelő elkészítése az ideális sebgyógyulás és optimális hegképződés szempontjából fontos. Attól függően, hogy az adott varrattal a bőr mely rétegeit és hogyan kívánjuk zárni, rögzíteni, illetve melyik szakterületről van éppen szó, akár ötvennél több varrattechnikát is felsorolhatnánk.


A mézes sebkezelés hatásai - Karpatinfo.net
Kutatási eredmények szerint a diabéteszes láb és a cukorbetegség okozta fekély kezelésében az orvosi méz terápiás alkalmazásával gyorsabb és eredményesebb gyógyulást lehet elérni, így hiba lenne mellőzni a módszert.


A kötszerek fajtái és nélkülözhetetlen szerepük a beteggondozásban - Erteksziget.hu
Óriási a választék, és nehéz csoportosítva látni ezt a kötszer termékeket. Vagy magunk kötözzük a sérült felületet vagy mások segítségét kérjük, de mindenképp tisztában kell lennünk a különböző kötszerek fajtáival.


Új utak keresése a sebgyógyításban - Youtube.com
Ki ne szenvedne olykor attól, hogy nehezen gyógyul a sebe? Esetleg időlegesen begyógyul, aztán ismét kiújul? Dr. Rozsos István PhD-MBA főorvos, szakorvos 3:41 perces videója.


Vénás lábfekély: a korai kezelés módjai - Nice.hu
Meglehetősen gyakori gond a vénás lábszárfekély, mely nyílt, általában fájdalmas probléma, ráadásul hónapokig gyógyul. Melyek a korai kezelés módjai?


Vénás lábfekély: a korai kezelés klinikai előnyökkel és megtakarítással is jár - Nice.hu
A vénás lábfekély gyakori probléma, s sokaknak okoz stresszt: nyílt, gyakran fájdalmas és hónapokig gyógyul. A korai kezelés azonban igen sokat segíthet.


Gyakorlati tanácsok a fertőzések megelőzésére - Youtube.com
Móricz János okleveles népegészségügyi szakember, medical trainer Gyakorlati tanácsok a fertőzések megelőzésére című 29:42 perces előadása magában foglalja a téma alapfogalmainak részletes ismertetését és számos praktikus tanácsot is tartalmaz a fertőzésmegelőzésre vonatkozóan.


Tíz percen belül elkészíthető a bőr 3D-képe - Sg.hu
A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatói egy olyan eszközt alkottak meg, amely megkönnyíti a különböző bőrbetegségek diagnosztizálását. A készülék tíz percen belül nagy felbontású 3D-képeket tud készíteni az érintett bőrfelületről és erre a célra egy különleges aranybevonatú fóliát használ.


A krónikus sebek szakszerű kezelése - Foteldoki.hu
A krónikus betegségek egyre gyakoribbá válása miatt súlyos szövődményük, a krónikus sebek száma is folyamatosan emelkedik. Más betegségekhez képest azonban kevés figyelmet kapnak, a szakszerűtlen sebellátás eredményeként pedig a gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe, gyakrabban igényel kórházi ellátást és a szövődmények (fertőzés, szepszis, amputáció) aránya magas.


Műtéti hegek okozta problémák és azok kezelése - Youtube.com
Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen 46:44 perces beszélgetése a február 4-i Rákellenes Világnap alkalmából. Emlőműtötteknek ad tanácsokat és válaszol a betegektől beérkező kérdésekre Fintha Ágnes gyógytornász-manuálterapeuta és Legéndi Zsuzsanna, nyirokterapeuta és gyógytornász.


A krónikus sebek kivizsgálása és kezelése - Otszonline.hu
Krónikus sebekről akkor beszélünk, ha elmarad a normális ütemű sebgyógyulás. A hozzájuk társuló morbiditás és egészségügyi költségek a prevenciós és terápiás irányelvek fontosságára világítanak rá. Az alsó végtag kise­besedésének hátterében artériabetegség, cukorbetegség, tartós nyomás vagy vénás elégtelenség állhat.


Bőrbarát anyagok és növényi hatóanyagok, amelyek eredményesek a felfekvés megelőzésében és kezelésében - Egeszsegkalauz.hu
A decubitus, vagyis a felfekvés gyakori probléma a fekvőbetegek körében, a kezelése pedig nagy kihívást jelent. Bizonyos gyógynövények és speciális, bőrápoló tulajdonságú anyagok azonban hatékonyan alkalmazhatóak nem csak a decubitus kezelésére, de a megelőzésére is.


Mikor ingyenes a hasplasztika? Ebben a három esetben fizeti az OEP - Femina.hu
A jogszabályi megkötés értelmében az OEP azokat a beavatkozásokat finanszírozza, amelyek elvégzése orvosilag indokolt, például ha valaki arcdeformitással, nyúlszájjal vagy túlzottan elálló, hiányzó fülkagylóval születik, esetleg égési sérülés, fagyások és műtéti, baleseti hegek miatt kérvényezi a plasztikát.


Miért tettek az egyiptomiak több ezer évvel ezelőtt penészes kenyeret a fertőzött sebekre - Filantropikum.com
Az ókori egyiptomiak penészes kenyeret helyeztek az elfertőződött sebekre és vágásokra, ezzel a módszerrel kezelték a betegeket, és évezredeken keresztül senki sem értette, hogy miért tették ezt.


Mikorra érdemes műtétet időzíteni? Hogyan befolyásolja ez a műtéti heg kezelését? - Dermatopik.hu
A műtétek után maradt hegekkel sokunk nincs kibékülve, a hegkezelésről pedig igen kevés szó esik például egy általános anyajegy eltávolítás után. A nem megfelelő seb- és hegkezelés hatására a műtéti heg eldeformálódhat, esztétikailag zavarhatja viselőjét.


Miért kell a hasi hegekkel foglalkozni? Akár a derékfájáshoz is lehet közük - Divany.hu
A hasi műtétek következtében létrejövő hegesedés megfelelő kezelés nélkül számos – ránézésre ettől független – panasz okozója lehet. Derékfájás, medencefájdalmak, alhasi panaszok is kialakulhatnak. Elmondjuk, miért fontos a hegek kezelése – akár évek múltán is –, és milyen technikái vannak.


Földi bozda, borzag sebgyógyító tulajdonsága - Gyogynovenyek.info
Törökországi Gazi Egyetem Gyógyszerésztudományi kar Farmakognóziai Tanszékén végzet kísérlet szerint a földi bodza hatékonyan használható sebgyógyításra. Törökországban a földi bodzát a magas láz, reumás fájdalmak, kígyómarás és sebek kezelésére használják.


Az úgynevezett FELHŐ és a mesterséges intelligencia – Digitalizálódó egészségügy - Klubradio.hu
Babai László is benne van egy sebkezelő mesterséges intelligencia fejlesztésében, amihez a sebek képét kell betáplálni, valamint, hogy milyen terápiával van kezelve, a végén pedig a statisztika alapján az AI a fényképről meg fogja tudni mondani, hogy adott sebet milyen kezeléssel, milyen idő alatt, milyen eredménnyel lehet gyógyítani. Picit előrébb tart az anyajegyszűrő AI, ami ugyanezen technológiával működik, és ehhez is éveken keresztül gyűjtötték a képeket több millió anyajegyről


Dr. Kökény Zoltán: Ma Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él! - Acnews.hu
30 éve tette fel az életét arra Kökény Zoltán, hogy embereket gyógyítson. Az orvos hivatásának tekinti, hogy megelőzhetővé tegye, hogy a cukorbetegség oly sok esetben amputációval végződjön. Ennek érdekében egy kampányt is elindított, és az AcNews-al is megosztotta, mire kell odafigyelnünk, ha meg akarjuk őrizni egyik legfontosabb szervünk, a lábunk épségét.


Vajon megoldható a lábszárfekély kezelése otthon? - Dreamhall.hu
Sok tényező idézheti elő a lábszárfekély kialakulását, amit aztán csak nagyon nehezen lehet kikúrálni. Olyankor válik szükségessé a lábszárfekély kezelése otthon, ha a betegség elhízás, mozgáshiány, dohányzás, cukorbetegség, várandósság, korábban elszenvedett trombózis, helytelen járás, visszérproblémák, időskori gyulladások, rossz anyagcsere miatt megjelenik. A pontos diagnózis felállításához a szakorvos alaposan felméri a lábak állapotát, megvizsgálja a bőrt, a vénákat és a sebet, ha van.


Antibiotikumok helyett fénysugarakkal pusztíthatóak el a fertőző baktériumok? - Liner.hu
Egy orosz tudományos projekt keretein belül olyan vadonatúj kezelési módszert alkottak meg, amely segítségével a nehezen gyógyuló sebeket, valamint a gombás és bakteriális fertőzéseket szinte napok alatt fel lehet számolni.


Akár az életet is veszélyeztetheti a felfekvés - Ujszo.com
Téved az, aki azt hiszi, hogy a felfekvés, vagyis a dekubit csak a hosszú ideig ágyhoz kötött idősebb betegeket fenyegeti. Az igazság az, hogy a balesetet szenvedett vagy megműtött fiatalokra is nagy veszélyt jelent.


Sebgyógyulást gyorsító tápanyagok - Tgy-magazin.hu
Idősebb korban hajlamosak vagyunk a szükségesnél kevesebb vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és fehérjét fogyasztani. Becslések szerint minden tizenkettedik, 60 évesnél idősebb személy alultáplált.


Régi hegek eltüntetése szilikon segítségével - Dermatopik.hu
Lehetséges a régi hegek eltüntetése, vagy már túl késő? Csak lézeres kezelésekkel lehet a már több éves, érett hegek halványítása, vagy van erre egyszerűbb, praktikusabb és kevésbé költséges megoldás is?


A kerekesszéket használók számára is problémát jelent a felfekvés - Harmonet.hu
A felfekvés a köztudatban olyan betegségként van jelen, mint ami a fekvőbetegeket sújtja, pedig a mozgáskorlátozottakat is érinti. Jó hír viszont, hogy a fekvőbetegek esetében alkalmazott módszerek és készítmények esetükben is hatékonyan és eredményesen használhatóak.


Modern sebkezelő készítmények – Bármikor bevethető segítség a háztartási sebek otthoni ellátásában (X) - Noklapja.hu
Horzsolásokra jódot? Szellőztessük a sebet, mert úgy hamarabb gyógyul? Nem éppen! Számos tévhit él a mindennapi élet során szerzett sebek ellátásával kapcsolatban, miközben már széles körben elérhetők a modern sebkezelési eszközök, amelyekkel kényelmesen és hatékonyan tudjuk ellátni a bőr felszínén kialakult sebeinket.


SebDoki: a sebdokumentálást támogató alkalmazás - Youtube.com
1:28 perces videó a SebDoki applikációról, amely a HARTMANN-RICO Hungária Kft. saját fejlesztésű alkalmazása. Használatával naprakész információk és fotók küldhetők a sebgyógyulás előrehaladásáról a sebet kezelő orvos részére, így segítve a krónikus sebbel élő betegek eredményes ellátását.


Intelligens kötszer és mézes kezelés is segít diabéteszes fekélyen - Cukorbetegkozpont.hu
Minden 8. cukorbeteg szembe kell, hogy nézzen egy komoly szövődménnyel, a diabéteszes fekély betegséggel, ami elsősorban a lábon mutatkozik. Dr. Medgyesy Gábor, a CukorbetegKözpont sebésze azokra a módszerekre hívta fel a figyelmet, amelyek segítségével és gondos ápolással elkerülhető lehet a legsúlyosabb következmény, az amputáció.


Csak a tiszta seb gyógyul – Műtéti sebek otthoni ellátása szakszerűen (X) - Noklapja.hu
Kórházi környezetben szakszerű ellátást kap a különböző beavatkozások miatt keletkezett seb, azonban nem mindegy, hogy az intézményből való távozás után hogyan ápoljuk a sérült bőrfelületet. A modern sebkezelő készítmények otthoni alkalmazásával magunk is hozzájárulhatunk, hogy sebünk könnyebben és szebben gyógyuljon.


Mit tehetsz a felfekvés megelőzése és kezelése érdekében? - Nagyszuloklapja.hu
A felfekvés, orvosi szakszóval nyomási fekély (decubitus, dekubitusz) könnyen kialakulhat fekvő betegeknél, köztük a koronavírus-fertőzéssel kórházi kezelésre szorulóknál is. Mit tehetsz a felfekvés megelőzésére, illetve hogyan kezelheted, ha már kialakult?


Villámgyorsan gyógyulnak a sebek ezzel a kezeléssel - Hazipatika.com
Durhami tudósok kifejlesztettek egy új hidrogélt, amely immunrendszerünk segítségével képes a sebek gyors gyógyítására úgy, hogy a hegképződés is minimális lesz.


Szakmai konferencia - Honvedkorhaz.hu
A sebészeti szakmákat érintő negatívnyomás-terápiára fókuszálva szervezték meg - ezúttal online - a 4. NPWT szakmai konferenciát 2020. november 19-én, melyen az MH Egészségügyi Központ orvosai kiemelt szerepet vállaltak.


Diabéteszes lábsebek és a csúcstechnológia – Krónikus sebek ellátása a modern sebkezelés eszközeivel (X) - Noklapja.hu
A krónikus sebek otthoni kezelése nagy körültekintést igénylő, hosszadalmas feladat, mára azonban már mindenki számára hozzáférhetők azok a seblemosó készítmények, amelyek segítségével megteremthetjük a sebgyógyuláshoz szükséges legideálisabb körülményeket. Jó hír, hogy ezek az eszközök még a koronavírus miatti korlátozások közepette is elérhetők.


Gyakorlati tanácsok a sebkezelésről - Youtube.com
Kozma-Jung Andrea sebkezelő specialista 25:41 perces előadásában számos gyakorlati tanácsot és esetbemutatást oszt meg a sebek kezelésével kapcsolatban.


Sebkezelés a körzeti nővér szemével - Youtube.com
A 13:56 perces videóban Beczéné Németh Ilona ápoló foglalja össze a diabéteszes láb kötözésével és ápolásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.


Amit tudni/tenni kell, hogy a lábát ne veszítse el! - Youtube.com
Dr. Rozsos István sebész, érsebész szakorvos 28:15 perces előadásában a diabéteszben illetve érszűkületben szenvedőknek ad hasznos tanácsokat a szövődmények megelőzése és a végtagvesztés elkerülése érdekében.


„Azok a sebek tiszteletet érdemelnek, hiszen a test hiányát jelentik” – Hogyan tudjuk otthon segíteni a diabéteszes családtagokat? - Wmn.hu
Hogyan vigyázzunk szüleinkre, nagyszüleinkre? Miként kezelhetjük otthon hatékonyan a betegség vagy akár a baleset okozta sebeket? Hogyan lehet elkerülni nemcsak a diabétesszel járó kellemetlenségeket, de az olyan végzetes bajokat is, mint a végtagvesztés? Mi a helyes ellátás menete? A kialakult járványhelyzetben most még fontosabb, hogy elláthassuk otthon a betegeket, hogy ha lehetséges, ne tegyük őket ki egy esetleges kórházi felülfertőzésnek. De hogyan tehetjük meg ezt a legbiztonságosabban? Ezekről a kérdésekről faggatták Dr. Rozsos István érsebészt, a diabéteszesláb-szindróma elismert szakértőjét.


A krónikus és mély sebeket is gyorsan gyógyítja - Ujszo.com
A sebek gyógyulása az orvostudomány nagyon érzékeny kérdése. A számok világosan beszélnek: minden harmadik műtét után szövődmény alakul ki, a szívoperációk 20 százaléka sebfertőzés miatt halállal végződik, 24 százalékban pedig az akut seb krónikussá válik.


Mi köze a bőrszárazságnak a diabéteszhez? - Egeszsegkalauz.hu
A magas vércukorszint hatására a vérerek elveszíthetik a rugalmasságukat, és a normálisnál szűkebbé válhatnak. Ennek egyik következménye, hogy kevesebb oxigénben, tápanyagokban gazdag vér jut el a sejtekig – így azokra a területekre is, melyek megsérültek. A sebek, sérülések emiatt sokkal lassabban és nehezebben gyógyulnak, különösen a végtagokon, a kézen vagy a lábfejen.Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!