Gyöngypor és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2021

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Május 24-én a Materials c. folyóiratban jelent meg Xian Jun Loh (Szingapúr) és munkatársainak áttekintése, amelyben a nemzetközi szerzőgárda a gyöngypor egyre bővülő biomedikális alkalmazásaira összpontosított, érintve annak alkalmazását egyebek mellett a csontok helyreállításában, a bőrbetegségek kezelésében és - a sebkezelésben. Ez a friss tanulmány adja az apropót ahhoz, hogy röviden megvizsgáljuk a hagyományos kínai orvoslás e jól ismert szerének, a szépségápolástól az egészségügyi ellátásig számos különféle indikációkra alkalmazott gyöngypornak és a sebkezelésnek – sebgyógyulásnak a kapcsolatát.

Gyöngy Az igazgyöngy koncentrikus héjakból felépülő, biogén féldrágakő, amelyet egyes puhatestűek választanak ki a sérülések, a szervezetükbe kerülő idegen anyagok ellen védekezve. Anyaga rugalmas, tömör. Fő alkotóanyaga (83-92%) a kalcium-karbonát: zömmel aragonit, kisebb részben pedig kalcit. Minden előnye ellenére porrá őrölt változatának előállítása igen költséges lenne, ezért legfőbb forrása az édesvízi tenyésztett gyöngy. A technológia már elég régóta ismert, s most nem arra gondolok, hogy a kínaiak már nagyon régen apró Buddha-szobrocskákat erőltettek a kagylókba, hogy azok védekezésképpen gyöngyházzal vonják be azokat. Az iparszerű tenyésztés módszerét a japán Mikimoto Kōkichi dolgozta ki munkatársaival. Először 1893. július 11-én sikerült mesterségesen tenyésztett gyöngyöt előállítaniuk, s 1920-ban Párizsban már jó minőségű, gömbölyű tenyésztett gyöngyöket mutatott be. Napjainkban a forgalomba kerülő gyöngyök mintegy 95%-a tenyésztett. A gyöngyport alapvetően úgy készítik, hogy édesvízi vagy ékszerminőség alatti sósvízi gyöngyöt felforralnak (sterilizálás céljából), majd rozsdamentes acél őrlőkorongokkal vagy apró porcelángolyókkal nedves körülmények között finom porrá őrlik, amelynek állaga hasonló a liszthez vagy a kukoricakeményítőhöz.

Előállításának több módja (nanonizált, mikronizált) van, és ez hatáskülönbséget is eredményez. Főbb alkotóelemei: aminosavak, ásványi anyagok (több mint 30 félét tartalmaz, köztük magnéziumot és káliumot, amelyek segítenek fenntartani a bőr egészségét), kalcium és antioxidáns erősítők. Yi-Chen Li (Tajvan) és munkatársai már 2013-ban arról írtak, hogy egyik összetevője, a gyöngyház is stimulálhatja a test fibroblasztjait, ami felgyorsítja a sebgyógyulást.

Ezt megelőzően, 2010-ben Dai Jian-Ping (Zhenjiang, Kína) és munkatársai a gyöngypor kivonatnak és frakcióinak a fibroblaszt működésére gyakorolt hatását vizsgálták a sebjavítás szempontjából. Sikerült bizonyítaniuk, hogy az a mechanizmus, amellyel a gyöngypor elősegíti a sebgyógyulást, részben annak a képességének köszönhető, hogy stimulálja a fibroblaszt mitózisát, a kollagén lerakódását és a TIMP-1 (a metalloproteináz-1 szöveti inhibitora) termelését.

Gyöngypor 2019-ben Xi Chen (Hangcsou, Kína) és munkatársai arról írtak, hogy a hagyományos kínai orvoslásban a gyöngyport számos betegség esetén alkalmazták, például az erős szívdobogás (palpitáció), az álmatlanság és az epilepszia kezelésére. Kimutatták antioxidáns, öregedésgátló, antiradiatív és tonizáló aktivitását. Több aktív fehérjét tartalmaz, amelyek táplálóak a bőrsejtek számára, és előnyösek lehetnek a sebek helyreállításában és regenerálásában. Állításuk szerint ennek in vivo vizsgálatáról addig még nem számoltak be. Tanulmányuk célja az volt, hogy a különböző szemcseméretű gyöngyporok hatásait és mögöttes mechanizmusát vizsgálják a sebgyógyulás során. Igazolták, hogy valamennyi mikro- és nanoméretű gyöngypor képes növelni a bőrsejtek proliferációját és migrációját, felgyorsíthatja a sebzáródást, valamint jelentősen növelheti a meggyógyult bőr biomechanikai szilárdságát. Emellett a gyöngyporkezelés javíthatja a kollagén képződését és rendszeres lerakódását, valamint fokozhatja a bőr angiogenezisét. Mindezen in vitro és in vivo vizsgálatok közül a nanosúlyú gyöngypor mutatta a legnagyobb hatásosságot a gyógyítás szempontjából. A mechanizmus hozzájárulhat az aktív fehérjék fokozott felszabadulásához, a szövetek fokozottabb kötődéséhez és a nano por fokozott sejtfelvételéhez.

2021 februárjában Jinglin Guo (Csingtao, Kína) és munkatársai egy 94 éves, 2-es stádiumú nyomási sérüléses (PI) nőbeteg esetéről számoltak be, akit metronidazol és nano gyöngypor keverékével kezeltek topikálisan. A Complementary Therapies in Clinical Practice c. szaklapban megjelent tanulmányuk szerint kiváló antibakteriális képessége miatt a metronidazol gyakran alkalmazott opció a fertőzött sebek kezelésére. Egyes hátrányai miatt azonban csak kevésbé alkalmazzák a PI kezelésében, például csak korlátozottan gyorsítja a sebzáródást. Ugyanakkor a gyöngypor képes elősegíteni a sebgyógyulást és a záródást, de nem hatékony a sebfertőzés ellen. A porított gyógyszerek sebkezelési tulajdonságainak kihasználása és a PI sebgyógyulásának felgyorsítása érdekében a szerzők porszerű keverékeket készítettek. Mindkét szer költséghatékony és hasznos volt a sebgyógyulás szempontjából, így a kombinációjuk ígéretes választást kínál a PI-sebes betegek számára.

Kína egyetlen hivatalosan is elismert női császára, Vu (624-705) belsőleg is és külsőleg is használta a gyöngyport. Gyakran dicsekedett szépségápolási rituáléival, amelyek során 10 naponta lefekvés előtt egy kanálnyit evett belőle. Korunk emberének talán nem kell idáig elmennie, nem is javaslom, de mint az eddig leírtakból láthattuk, a gyöngypor ott lehet a sebkezelő szakemberek eszköztárában.


Az első illusztráció forrása a Pixabay.com, a másodiké az Eurweb.com.


Megosztás:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!