Sebkezeléssel kapcsolatos védőszentek

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

A Wikipédia szerint védőszent (latinul patronus; patrona) a római katolikus egyházban az a szent, akinek egyes országok, területek, templomok stb. az oltalma alá tartoznak. Augusztus hónapban több olyan jeles nap is van, amely valamely a tágabb értelemben vett sebkezeléssel kapcsolatos szent emlékét őrzi. A „szabad enciklopédia” és a Katolikus.hu segítségével nézzük meg röviden, hogy kik ők, s miért éppen ők lettek az adott terület védőszentjei!

Augusztus 10. - Szent Lőrinc diakónus és vértanú

Szt. Lőrinc

(225? – Róma, 258. augusztus 10.?), az égési és forrázási sérüléseket szenvedettek védőszentjének liturgikus emléknapja

Szerpap volt II. (Szent) Szixtusz (Sixtus) pápa szolgálatában. Lőrincet vele és másik három társával együtt elfogták, de őt nem végezték ki azonnal, mert tőle az egyház kincseit követelték a rómaiak. Kínvallatása közepette a hagyomány szerint megjelent az Úr angyala, és letörülte a verítéket homlokáról és a vért sebeiről. Mivel nem tört meg, rostélyon elevenen megsütötték Rómában.

A legenda szerint sok beteget gyógyított meg, és vakok szeme világát is visszaadta. Rendszerint fiatalembernek ábrázolják, diakónusi ruhában. Attribútuma a boronára emlékeztető rostély, mártíriuma a pecsenyévé pirító augusztusi forróság jelképe. Többnyire a tűzoltók és a tűzzel foglalatoskodó mesteremberek (cukrászok, pékek) hívták segítségül, valamint az égési sebek gyógyításáért fordultak hozzá.

Augusztus 16. - Szent Rókus hitvalló

Szt. Rókus

(Montpellier, 1340–1350 között – Itália, Voghera, 1379. augusztus 16.), a sebészek egyik védőszentjének liturgikus emléknapja

A pestisben szenvedők, a sebészek, a halottvivők, a gyógyszerészek, az útburkoló munkások, a zarándokok, az utazók, a rokkantak és a rabok védőszentje. Szülei halálát követően, húszéves korában pénzzé tette örökségét, hogy szegényeknek és ispotályoknak adományozhassa. Elzarándokolt Itáliába, ahol akkor pestisjárvány tombolt. Először az acquapendentei kórházban ápolt pestises betegeket. Ezután számos itáliai városba ment gyógyítani. Érintésével meggyógyított számtalan embert, többek között egy bíborost is. Maga is megbetegedett. Először egy angyal, majd egy hozzászegődött kutya ápolta: kenyeret hordott neki, és sebeit nyalogatta. Miután felgyógyult, visszatért Voghera városába, ahol kémkedés gyanújával börtönbe vetették. Ötévi raboskodás után, lényegében ismeretlenül halt meg.

Általában zarándokruhában ábrázolják, sebbel a combján; egy kutya van a közelében egy szelet kenyérrel.

Augusztus 23. - Limai Szent Róza domonkos harmadrendi nővér

Limai Szt. Róza

(Lima, 1586. április 20. – Lima, 1617. augusztus 24.), az arc és a bőr megbetegedései védőszentjének liturgikus emléknapja

Isabel Flores de Oliva, az első Újvilágban született katolikus szent hajának levágásával tiltakozott és fordult szembe családja tervével, hogy feleségül adják egy jó házból való ifjúhoz; a kezeit oltatlan mésszel csúfította el; a derekán haláláig egy súlyos lakattal lezárt láncot viselt. A kétszáz évvel korábban élt példaképével, Sziénai Szent Katalinnal versengve elkezdett heti háromszor böjtölni és titokban keményen vezekelni. Egy idő után végleg tartózkodást vállalt a húsevéstől. Segített a betegeken és az éhezőkön a közösségében. Egyszer még egy leprást is meggyógyított. Apáca szeretett volna lenni, de Peruban akkor még ilyen kolostor sem volt, így a domonkos harmadik rendbe lépett be.

Világi egyházi személyként továbbra is a szülei házában élt. Húszévesen végleges szüzességi fogadalmat tett. Egy nehéz ezüstkoronát viselt kis tüskékkel belül, hogy Krisztus töviskoronáját magán hordhassa. Túl kényelmesnek találta a fűből készült fekhelyét, és fadarabokkal bélelte ki. A fadarabokhoz hegyes cserepeket és edénydarabkákat kötözött, amelyek szúrták és felsebezték a testét. Sokat betegeskedett, és kis kunyhójában maga is ápolt betegeket és haldoklókat. „Anyám, ne ügyelj arra, hogy ruhád bepiszkolódik-e a betegek sebeitől. A hóhérok sokkal gyalázatosabban mocskolták be köpéseikkel az én Megváltóm arcát!” (Magyar Kurír) Úgy tartják, hogy előre megjósolta a halálának a dátumát. IX. Kelemen pápa boldoggá (1668. február 12.), X. Kelemen pápa pedig szentté (1671. április 12.) avatta.

A virágárusoknak, a kertészeknek, a hímzőknek és az amerikai kontinens bennszülötteinek is a védőszentje.

Augusztus 30. - Szent Fiacrius remete

Szt. Fiacrius

(Írország, 610? – Franciaország, 668), a fekélyek védőszentjének liturgikus emléknapja

A hagyomány szerint remeteségben élt Franciaországban, de csodálatos gyógyító híre miatt sokan keresték fel. Jártas volt az urológiában és a proktológiában, kézrátétellel csillapította a lázat, gyógyította a vakságot, a sipolyokat és az aranyeres panaszokat (ezt néha Szent Fiacrius betegségének is nevezik).

A nemi úton terjedő betegségeknek, a kertészeknek, a virágkereskedőknek, az egész nap a bakon ülő (aranyér) bérkocsisoknak (fiáker!) és a taxisofőröknek is a védőszentje. Remeteként, földművesöltözetben, ásóval, virággal, kezében templommodellel ábrázolják.


Természetesen nem mindenkinek esik augusztusra az emléknapja. Kimaradtak a listából:
- Szent Sebestyén vértanú (Narbonne, 256 körül – ?, 288. január 20.), a sebesült (és a beteg) katonák védőszentje (január 20.)
- Szent Kozma és Szent Damján vértanúk (Arab-félsziget, 3. század – Aegeae, 287 körül), a kötszerkészítők védőszentjei (szeptember 26.)
- Szent Lukács evangelista (? – 84 körül), a sebészek egyik védőszentje (október 18.)

Róluk talán majd egy másik alkalommal esik szó.


Megosztás:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!